jul 28, 2021 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Darmkanker voorkomen: mijd rood vlees en eet meer fruit en groenten

Niemand twijfelt er nog aan dat wat we doen en laten, wat we eten en hoe we denken en voelen beslist impact heeft op onze gezondheid. Dat onze gezondheid heel wat te maken heeft met de leefwijze, wordt bewezen door vele volkeren verspreid over de hele wereld. Die kunnen ons heel wat informatie verschaffen over de invloed van voeding en leefwijze op de gezondheid. Bovendien blijkt uit een bevraging van de Belgen, dan bijna driekwart van onze landgenoten er van overtuigd is dat voeding en kanker gerelateerd zijn. Het is wel beperkend, maar het is een begin, want het rook- en drinkgedrag, stress en beweging hebben er eveneens mee te maken.

Maar voeding is wel een heel belangrijke factor en daar is wel wetenschappelijk onderzoek over.

In Japan komt haast geen darmkanker voor, in de Verenigde Staten des te meer. Daarentegen treden in Japan meer slokdarmkankers en maagkankers op. Wat is daarvan de oorzaak?

Hoe gezonder je eet, hoe natuurlijker je spijzen zijn, des te groter is je kans levenslang gezond te blijven.

Artsen hebben na jarenlange studies uitgemaakt dat het voedselpatroon van beide landen grondig verschilt, hoewel het allebei hoog geciviliseerde en geïndustrialiseerde gebieden zijn. Toch eten de Japanners en de Amerikanen, zeg ook maar de Europeanen helemaal anders en daarin ligt het geheim van het oplossen van dit kankervraagstuk verscholen.

Vis en groenten

Japan consumeert veel vis, veel rijst, veel groenten. De Amerikanen eten weinig vis, veel conserven, veel dierlijk vet onder vorm van vlees en vleesconserven. Ze gebruiken ook meer alcohol. Japanners krijgen niet of althans zeer weinig te maken met darmkanker, maar wel met slokdarmaandoeningen en maagkanker. Dit zou het gevolg zijn van het nuttigen van te hete en te zoute spijzen. Ze hebben namelijk de slechte gewoonte hun soepen, visproducten en gefrituurde producten te heet in te slikken. Uiterst nadelig voor slokdarm en maag! Hier is dus een slechte manier van eten verantwoordelijk voor. Bij de Amerikanen en dus ook de Europeanen is iets structureel verkeerd. Niet zozeer hoe het op het bord ligt, maar wat er op het bord ligt is hier van toepassing.

Meer vezels, minder dierlijk vet

Japanners gebruiken veel minder dierlijk vet. Ze eten absoluut veel minder vlees dan wij. Bij vele westerlingen is vlees het basisbestanddeel van het voedsel, terwijl dat eigenlijk de granen, de groenten en vruchten zouden moeten zijn. De energie wordt voornamelijk uit vetten en eiwitten van dierlijke oorsprong gehaald. Niet enkel hart en bloedvaten zijn zeker bedreigd, maar ook het darmstelsel en het gehele metabolisme lopen groot gevaar.

Bovendien geven heel wat landgenoten de voorkeur aan rundsvlees en varkensvlees, terwijl het precies dit rode vlees is dat gerelateerd wordt aan een grotere vatbaarheid voor darmkanker. Wit vlees is minder riskant en bovendien bevat kip bijvoorbeeld ook nog eens Omega-3 vetzuren, zoals die ook voorkomen in vette vis.

Weliswaar is vette vis een betere leverancier van gezonde vetzuren, maar het is al een goed begin als men kieskeuriger wordt met het uitzoeken van de juiste vleessoort. Bereide vleeswaren oftewel charcuterie kan je best helemaal links laten liggen. Bovendien zitten daar vaak verborgen kankertriggers in zoals suiker.

Meer ballaststoffen

Moeten we dan gaan eten als de Japanners? Een beetje wel, maar je kan het nog beter doen. Meer ballast in het voedingspakket, minder dierlijk vet en zo creëer je alle kansen om nooit geconfronteerd te worden met darmkanker.

De oorzaak van kanker bij ons ligt voornamelijk in een vezelarm dieet. Met andere woorden, we eten te weinig ballaststoffen, te weinig ruwe vezels. Die vezels zorgen ervoor dat het transport van de restanten van de spijsvertering sneller het lichaam kunnen verlaten.

Het is namelijk bekend dat rottingselementen in die spijsbrij door osmose via de darmwand in het lichaam kunnen worden opgenomen en daardoor langzaam het lichaam kunnen vergiftigen. De stoelgang wordt bevorderd, er blijven minder gifstoffen in het lichaam achter want de stoelgang wordt vloeibaarder en gemakkelijker.

Daardoor zal je teint verbeteren, de adem minder gemakkelijk rieken, de lever en de gal worden ontzien en het bloed zal beter van kwaliteit worden, tenslotte voorkom je op die manier kanker. Ook blindedarmontsteking, galstenen, darmpoliepen en darmontsteking krijgen op die manier veel minder kans.

We zijn er ons eigenlijk te weinig van bewust hoeveel kwalen te maken hebben met onze slechte eetgewoonten. We eten niet alleen te vet en te geraffineerd, we eten ook te vaak en te overvloedig. We worden niet alleen te dik en te lui daardoor, we worden ook te ongezond. Kanker is daar maar een klein voorbeeld van.

Meer fruit en groenten

Gezond leven is eigenlijk zeer eenvoudig. Een kwestie van wat kennis, van het wijzigen van zijn voedingsgewoonten met meer fruit, meer groenten, meer volkorenproducten, minder vlees en vleesvet, wat eventueel kan vervangen worden door melkproducten of vette vissoorten en… je hebt een gezonde gewoonte aangeleerd die je zal belonen met jarenlang een goede gezondheid tot op zeer hoge leeftijd.

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat er meer dan 10.000 antioxidante stoffen in groenten en fruit worden aangeboden, een ongelooflijk geschenk van de natuur. Groenten en fruit zijn niet enkel lekker, geven energie en vitamines, maar ook antioxidanten die ons beschermen tegen allerhande beschavingsziekten zoals hart- en vaatproblemen en kanker.

Kanker wordt trouwens niet veroorzaakt door één enkele factor, er zijn meerdere elementen die er een rol in spelen zoals stress, omgaan met gevaarlijke producten op het werk, vervuilde lucht, tabak, alcohol, suiker en allerhande additieven die door de voedingsindustrie gebruikt worden om in te spelen op onze smaak, niet op onze gezondheid!

Wat kan je doen?

  • Beweeg dagelijks minstens 5000 stappen.
  • Rook absoluut niet.
  • Gebruik geen alcohol, liefst ook niet in kleine hoeveelheden.
  • Vermijd geraffineerde suikers en voedingsmiddelen.
  • Mijd rood vlees.
  • Ga op tijd slapen en bouw stress af.
  • Eet veel groenten en vruchten.
  • Drink groene thee.

Dat is het recept voor een gezond en lang leven.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Zo vermijd je “onderliggende kwalen”

Tijdens de coronapandemie werd vooral aandacht geschonken aan de bevrijdende kracht van het vaccin. Maar het virus is slim en trekt een ander jasje aan, met andere woorden, het muteert. Hoe gaan we ons daaruit dan redden? Er zijn mensen die hopen op de zoveelste...

Lees meer

Wat is de gezondste vakantieplek?

Veel mensen gaan op vakantie naar tropische gebieden. De vraag is natuurlijk of hen dat wel bevalt. We bedoelen niet emotioneel en qua omgeving, maar wel wat hun gezondheid betreft. Tropische streken kunnen wel exotisch lijken op foto, maar het houdt ook gevaren in....

Lees meer

Kun je doodgaan van de hitte?

We hebben al een aantal warme dagen gehad, zelfs hete dagen met temperaturen van bijna veertig graden. In het zuiden was het trouwens van dat. De meeste mensen verkiezen de warmte boven de kou. Vandaar dat de zomer populairder is dan de winter, behalve voor wie wil...

Lees meer

Vermageren om langer te leven

Gezond vermageren zonder het lichaam te beschadigen, kan dat? Want slank is de mode, ondanks het feit dat de lingeriefabrikanten nu ook al uitpakken met volslanke modellen en op de rode loper niet meer op een kilootje meer wordt gelet. Dat is maar goed ook want voor...

Lees meer