apr 10, 2021 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Wat doen we aan die vervelende vrouwenkwaaltjes?

Werkgevers denken wel eens dat vrouwen sneller ziek worden dan mannen. Mis! Het zwakke geslacht is eigenlijk het sterke gebleken. Vrouwen leven trouwens ook langer dan mannen, zijn doorgaans ook gezonder, maar zijn weliswaar gemakkelijker onderhevig aan kleine kwaaltjes die hun leven niet zelden verzuren. Ze worden daarentegen minder gemakkelijk het slachtoffer van zware of fatale ziekten die mannen vaak het leven abrupt bekort: hartinfarct, kanker, vaatziekten en… ongevallen. Toch kunnen de kleine vrouwenkwaaltjes zoals die gemakshalve genoemd worden hun leven grondig vergallen, kunnen ze van sommige ervan dermate onder de voet zijn dat normaal werken of functioneren uitgesloten is.

Vrouwen moeten dan ook er geregeld eens tussenuit om op adem te komen om zich te bekeren van die kleinigheden die toch erg hinderlijk kunnen zijn. Migraine is daar een typisch voorbeeld van. Maar ook pijnlijke maandstonden, depressieve buien en slapeloosheid, spataderen en chronisch overgewicht zijn problemen die het leven grondig kunnen vergallen. Toch is er iets aan te doen. Dames hoeven deze dingen niet als een noodlot te beschouwen, ze kunnen er zich echt tegen verweren.

Hoofdpijn kan erg zijn

Hoofdpijn is de meest gehoorde klacht bij vrouwen. Het kan hen op alle momenten overvallen, maar treedt bij voorkeur op als het hen het minst gelegen komt: in het weekend, als ze voor een belangrijke vergadering of ontmoeting staan, tijdens de vakantie. Dikwijls is de hoofdpijn te herleiden tot spanningshoofdpijn. Ze is dan het gevolg van spanningen en emoties waarbij de hoofdpijn het overdrukventiel wordt. Op die manier moet ze gas terugnemen en zich te ruste begeven. Hoofdpijn treedt ook gemakkelijk op in combinatie met de menstruatie. Migraine hetzelfde. Vaak zijn die hormonaal gebonden. In dat geval kan je alleen maar wat doen om de pijn te verzachten en kan je door onschuldige middelen en methodes goedschiks, kwaadschiks proberen er zo weinig mogelijk last van te hebben. Veel drinken, vooral kruidenthee is aangewezen. Als een migraineaanval komt opzetten en nog niet helemaal is doorgebroken, dan kan je proberen de pijn de pas af te snijden met een kopje sterke koffie zonder melk, noch suiker. Teveel koffie drinken kan dan ook weer een oorzaak zijn van hoofdpijn. Je moet ook nagaan of je niet allergisch bent aan bepaalde medicijnen, voedingsproducten, of dranken. Wijn, chocolade en kaas kunnen nogal eens verantwoordelijk zijn. Het komt erop aan jezelf te leren kennen en de gepaste maatregelen te nemen.

Vrouwen worden soms door de meest vervelende kwaaltjes op de meest ongewone plaatsen overvallen. Toch kunnen ze er wat tegen doen: Hoofdpijn, depressie, slapeloosheid, veroudering, blaasontsteking, spataders, zwaarlijvigheid.

Blaasontsteking: drink je wel voldoende?

Vrouwen krijgen gemakkelijker een blaasontsteking dan mannen. De ureter is bij hen ook veel korter, vandaar dat gemakkelijker bacteriën de weg naar de blaas vinden. Bovendien zijn vrouwen geen grote drinkers, met dien verstande dat ze zelfs geen alcoholvrije dranken in overvloed drinken. Ze drinken veel te weinig. Minimum twee liter per dag zou hen nochtans deugd doen. Op die manier kan de blaas schoongespoeld worden. Kamillethee is desinfecterend. Ook Molkosan verdund met lauw water is een weldaad voor de darmen en… voor de blaas. Ook yoghurt en karnemelk helpen een blaasontsteking voorkomen. Solidago zet de nieren aan tot activiteit. Denk aan Orthoren van Fytobell.

Slapeloosheid: ontspan je meer

Heel veel vrouwen lijden onder slapeloosheid. Vaak komen ze niet klaar met de dagdagelijkse beslommeringen en liggen ze in bed nog door te piekeren. Hun gedachten blijven bezig met de moeilijkheden en de problemen van de dag. Ze moeten leren hun geest leeg te maken, zich te ontspannen en afstand te nemen van de problemen. Leren relativeren, want meer dan 95 percent van de zorgen die men zich maakt, blijken achteraf nutteloos te zijn geweest en die vijf overige percenten daar kan je dan ook iets aan doen.

Veel vrouwen hebben ook een dubbele dagtaak: eerst op het werk, en ’s avonds thuis met de kinderen, de echtgenoot en het huishouden. Dat legt een zware overdruk op hun frêle schouders. Fysiek en mentaal ontspannen is dan ook broodnodig. Vrouwen moeten dan ook meer bewegen. Met vriendinnen gaan squashen, of joggen, of turnen, of zwemmen is voor hen een weldaad en een must. Toch nog even wachten tot na de corona. Een warm bad een uur voor het slapen gaan is weldadig. Een glas warme melk met honing kan voor sommigen wonderen doen. Ook de benen afspuiten met ijskoud water, lichtjes het vocht afdoppen en dan meteen het bed in, heeft menig hardnekkige slapeloosheid in een mum van tijd opgelost. Tenslotte zijn er ook kruiden die goede resultaten geven omdat ze rust verschaffend zijn: Passiflora, Avena Sativa, Escholtzia. Denk aan Escholcin van Fytobell. Maar vooral: neem je problemen niet mee in bed.

Als je te zwaar weegt…

De meeste vrouwen zijn doodongelukkig over hun gewicht. Ze vinden meestal dat ze te dik zijn en er dus minder aantrekkelijk uit zien dan ze zouden willen. Het is evenwel niet gemakkelijk het ideale gewicht te bepalen. Vaak is dat mode gebonden en wordt het door ander factoren bepaald dan enkel door gezondheidsmotieven. Heel veel vrouwen zijn dan ook hardnekkig aan het lijnen, terwijl dat voor hen niet nodig of aangewezen is. Een beetje overgewicht kan echter heus geen kwaad. En er is ook maar één echt doeltreffende methode om gezond te vermageren: minder eten, of liever gezonder en meer verantwoord eten. Mirakeldiëten bestaan niet. Wel dat je een aangepast dieet krijgt waardoor je minder vet gaat opstapelen. Meer groenten, meer fruit en volkorenproducten en minder suiker, dierlijke vetten, snoep en fantasieproducten zal voor meer dan 95 percent het probleem uit de wereld helpen.

Spataderen natuurlijk behandelen

Vooral vrouwen worden getroffen door spataderen. Het zijn verdikkingen van veneuze aders net onder de huid, als gevolg van minder goed sluitende kleppen in de venen die moeten beletten dat het bloed weer naar beneden stroomt. Vooral na een paar zwangerschappen heeft de bloedsomloop het zwaar te verduren gekregen, zodat spataders het gevolg zijn. Veel beweging, fietsen, zwemmen, alle oefeningen met de benen in de lucht en in ruglig, zijn uitstekend. Koude afspuitingen kunnen de pijn doeltreffend verminderen. Wisselbaden van heet en koud water, waarbij altijd geëindigd wordt met koud water, kunnen de doorbloeding in de onderste ledematen verbeteren. Ruscubell van Fytobell is heel doeltreffend voor dit probleem. Bij beginnende spataders is het echt bijzonder spectaculair, maar in gevallen van oude bestaande spataders is er in elk geval verbetering spoedig merkbaar.

Depressie en oververmoeidheid

Heel veel vrouwen zijn oververmoeid en voelen zich ook depressief. Dat is ook niet te verwonderen als je ziet hoeveel hooi ze op hun vork nemen. Ze krijgen ook steeds meer verantwoordelijkheid, zowel buitenshuis als in hun gezin en het wordt van langsom moeilijker kinderen een goede, stabiele en verantwoorde opvoeding te geven. Fysieke inspanning om geestelijke ontspanning te bereiken is aangewezen. Ginseng kan helpen als de vermoeidheid het gevolg is van overlast. Passiflora zal helpen boven de vermoeide en depressieve fase uit te komen. Lichamelijke inspanning, zoals wandelen en zwemmen is eveneens ideaal om de depressieve gevoelens kwijt te geraken. Zich nuttig voelen en ook met iets interessants bezig zijn is van groot belang voor de persoonlijke waardering.

Het gebeurt ook meer dat de oververmoeidheid het gevolg is van ijzertekort en of lage bloeddruk. Rust, goede nachtrust vooral en aangepast eten met veel rauwkost en sappen van wortelen en rode biet, naast het eten van voldoende fruit (maar niet bij dezelfde maaltijd) zullen je helpen de problemen te overwinnen. Bij ijzertekort moet je uiteraard een arts raadplegen. Maar in normale situaties kan een uitgebalanceerd dieet de zaak weer bijspijkeren. En bij depressieve gevoelens komt Sint-Janskruid ter hulp. Een tip: Hyperibell van Fytobell.

Verzorg je schoonheid

Iets waar vrouwen als voor de dood bang voor zijn: rimpels. Niemand ziet ze graag komen, maar de schoonheden van de schepping proberen ze toch wel zo ver mogelijk weg te stoppen. Dat lukt soms. Om te beginnen moeten ze zoveel mogelijk zon vermijden. Niets veroudert zo snel en zo zeer de huid als zonlicht. Ook zonnebanken zijn een echte ruïne voor de huid. Bovendien is de gezichtshuid meestal het meest blootgesteld aan het zonlicht, dus ook het meest kwetsbaar. Het gebruik van een goede zonnefilter, het dragen van een schaduw gevende hoed en het vermijden van rechtstreeks zonlicht tijdens vakanties in het zuiden, zullen veel onheil voorkomen. Ook moet je voldoende drinken, zodat de huid zo lang mogelijk zijn vocht en dus zijn elasticiteit kan bewaren. Ook in de biologische sector bestaat een goede gezichtscrème: Aloë Vera Crème van Ellen Dee. Het versoepelt de huid en maakt dat ze minder snel veroudert. Uiteraard mag je de poriën ook niet verstoppen met cosmetica van minder goede kwaliteit. De huid is een levend orgaan, je moet het zoveel mogelijk sparen. Koude douches zullen eveneens helpen om de gezichtshuid beter te laten doorbloeden. Zo blijf je niet eeuwig jong, maar het zal toch niet veel schelen….

De CNK-bestelnummers voor de apotheek van de vermelde natuurlijke preparaten:

Orthoren van Fytobell: CNK-bestelnummer: 2899-946

Ruscubell van Fytobell: CNK-bestelnummer: 3063-757

Escholcin van Fytobell: CNK-bestelnummer: 2899-912

Hyperibell van Fytobell: CNK-bestelnummer: 2899-938

Crème Aloë Vera van Ellen Dee: CNK-bestelnummer: 2885-390

Je kan deze uitstekende natuurlijke preparaten ook online bestellen via www.almed.be en via www.boverte.com.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Opgepast: ook na de week van de teek!

Stel dat na een telling vastgesteld wordt dat er op één vierkante kilometer honderdduizend mensen wonen. Dat lijkt gigantisch veel en onmogelijk en het zou trouwens leiden tot gevaarlijke toestanden. Want waar veel mensen op een beperkte oppervlakte wonen stijgt het...

Lees meer

Geen paniek: De truc tegen de hik

Je hebt het vast al meegemaakt: iemand krijgt tijden het eten een onbedaarlijke hik, waarbij telkens grote happen lucht worden ingeslikt. De goede raad van grootmoeder is nog altijd van kracht: drink een flinke slok koud water, of hou de adem in. Maar de hik wat is...

Lees meer

We worden langzaam vergiftigd

We weten allemaal dat de kwaliteit van de voeding ook de kwaliteit van onze gezondheid beïnvloedt en zelfs in belangrijke mate meebepaalt. Denk maar aan roken, de kwaliteit van de lucht, het fabrieksvoedsel, de bewerking van de basiselementen van de voeding. We eten...

Lees meer