apr 16, 2021 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Waarom heb ik voortdurend hoofdpijn?

Is het stress, is het een onvoldoende werking van de lever, een malfunctie van maag en darmen, zijn het schimmels, is het een allergische reactie op voeding, zijn het hormonale storingen, het werkmilieu, tabak of alcohol? Het is de migrainepatiënt allemaal gelijk, als het maar overgaat en als er toch maar een middel gevonden wordt om deze ernstige hoofdpijnen te doen ophouden. Maar hoofdpijn of migraine, het is niet hetzelfde.

Naast slaappillen, zijn hoofdpijnmiddelen de bestverkochte medicijnen ter wereld. Meestal gaat het om symptomatische middelen, wat er op wijst dat er geen algemeen oorzakelijke behandeling bestaat. Hoewel er haast evenveel soorten hoofdpijn zijn als mensen die er aan lijden – want elk onderdeel van het lichaam en het leven kan betrokken zijn bij het veroorzaken van hoofdpijn – kan men hoofdpijn toch in de twee voornaamste categorieën indelen: spanningshoofdpijn en migraine. Ruim een kwart van alle vrouwen heeft geregeld te maken met migraine en 6 op 100 mannen. Lange tijd werd gedacht dat migraine enkel werd veroorzaakt door emotionele factoren, later dacht men dat het een voedselallergie was, nu weet men dat de oorzaken ontelbaar zijn. Maar hoe kan zo’n fenomeen ontstaan en wat kan men ertegen doen?

Typisch voor spanningshoofdpijn en migraine

Hoofdpijn kan in twee grote categorieën worden onderverdeeld: spanningshoofdpijn en migraine.

Typisch voor spanningshoofdpijn is dat het probleem meestal dagelijks optreedt, gepaard gaat met een drukgevoel, en een bandachtige beklemming rondom het hele hoofd laat voelen. Spanningshoofdpijn wordt gewoonlijk veroorzaakt door spierspanningen in de nek, het achterhoofd, de schedel, zelfs het aangezicht. Hierbij kunnen stress en een verkeerde houding een rol spelen. Door de gespannen spieren wordt de normale bloedtoevoer gehinderd of komen bepaalde zenuwen onder druk. Massage en warmte kunnen verlichting brengen.

Hoofdpijn en migraine worden dikwijls door onze levenswijze bepaald.

Typisch voor migraine is dat het meestal slechts één zijde van het hoofd aantast, gepaard gaat met bonzen, misselijkheid en een compleet gevoel van algemene malaise. De patiënt krijgt braakgevoelens. Het werken en het zich concentreren gaat moeilijk. Het fysieke fenomeen is een verwijding van een bloedvat of een paar bloedvaten in het hoofd. Anderen beweren dat binnen in de hersenen de bloedvaten vernauwd zijn, maar aan de buitenkant verwijd.

Meer dan 80 percent van migrainelijders zijn vrouwen en in driekwart van de gevallen zijn er hormonale veranderingen mee verantwoordelijk voor of bij het probleem betrokken. De helft van migrainepatiënten heeft trouwens een familiale voorgeschiedenis. Meestal krijgt de patiënt waarschuwingssignalen dat een migraine-aanval op komst is: gevoeligheid voor geluid, lichtflitsen of flikkeringen en wegvallen van stukken uit het gezichtsveld.

Jammer is dat de meeste van die patiënten er levenslang last van hebben en dat ze dan ook regelmatig sterke pijnstillers slikken die heel wat biochemische en energetische functies in het lichaam kunnen blokkeren.

Het gevolg daarvan is dat het lichaam veel meer gevoelig wordt voor secundaire complicaties, dat andere ziekten gaan ontstaan die soms veel ernstiger zijn dan de migraine zelf. Trouwens de medicijnen verliezen uiteindelijk toch hun effectiviteit, zodat de patiënt geneigd is de dosis te verzwaren. Men zit in een spiraalbeweging verstrikt. Er worden ook steeds nieuwe medicijnen ontwikkeld, maar ook hier is het een sprong in het onbekende voor wat de gevolgen op termijn betreft.

Zo kan je migraine krijgen

Hoofdpijn is eigenlijk geen ziekte, maar een alarmsignaal, een rood lampje dat de patiënt waarschuwt voor een dysfunctie „ergens” in het lichaam. De vraag is wat hapert er precies en dat antwoord is niet gemakkelijk te geven, anders zouden er veel minder hoofdpijn- en migrainepatiënten zijn. Maar de patiënt kan door zelfonderzoek en zelfanalyse toch heel wat te weten komen over de mechanismen die bij hem of haar het probleem veroorzaken. Omdat hoofdpijn zowat door alles kan worden veroorzaakt of verergerd, moet de analyse en vooral ook de behandeling individueel worden aangepakt. Het is ook de reden waarom sommige alternatief werkende artsen soms meer succes hebben.

In elk geval zijn er metabolische, bio-energetische en biochemische onevenwichten, naast structurele imbalansen. En natuurlijk spelen ook emotionele en psychische factoren een grote rol. Deze drie factoren kunnen trouwens op elkaar inwerken en het probleem veroorzaken. Het is wel van belang dat de onderliggende factoren worden opgezocht en onderscheiden om tot een inzicht in de uitlokkende factoren te komen. En die is altijd individueel. Maar aan de hand van ondervraging van duizenden migraine- en hoofdpijnpatiënten kon men een lijst opstellen van factoren die over het algemeen er van verdacht worden migraine in de hand werken. Deze lijst van mogelijke invloeden kan dienen voor patiënten om na te gaan of die invloeden ook voor hen van belang zijn.

Zoek uit wat voor U van belang is

 • In veel gevallen is een voedselallergie bij migraine betrokken. Het bijhouden van een voedingsdagboek kan helpen om terugkerende factoren te ontdekken die samenvallen of voorafgaan aan een migraineaanval. Biogene amines werden lange tijd als de grote schuldigen beschouwd, maar misschien zijn het enkel maar bijkomende, of mede uitlokkende elementen. Ze kunnen verscholen zitten in kaas, sommige biersoorten, wijn, chocolade, granen, maar ook koemelk, eieren, sinaasappels, enz… kunnen er verantwoordelijk voor zijn.
 • Alcohol kan via de lever, de maag en neurotransmitters een aanval uitlokken.
 • De meest gekende uitlokkers zijn nitraten, nitrieten, nitroclycine maar ook monosodiumglutamaat, een product dat veel gebruikt wordt in pikante gerechten en dus in Chinese restaurants. De hoofdpijn staat dan ook bekend als het Chinese restaurantsyndroom.
 • Hormonale schommelingen zoals die bij vrouwen voor en tijdens de menopauze voorkomen, maar ook bij de menstruatie en de eisprong en natuurlijk ook bij pilgebruiksters.
 • Oververmoeidheid door overwerk en stress.
 • Emotionele problemen, angsten, onzekerheid, gebrek aan motief en doel.
 • Hyperpreciesheid bij heel nauwgezette mensen die de kleinste afwijking van hun doel als een tegenslag en falen beschouwen.
 • Houdingsfouten, waardoor spanningen in bepaalde spiergroepen optreden.
 • Weersveranderingen, vooral schrale wind en opkomende vochtigheid.
 • Fel licht en vooral ook felle lichtflitsen (ook langdurig tv-kijken en werken aan computerscherm horen hierbij).
 • Overdadig gebruik van koffie, maar ook na langdurig gebruik, het schrappen ervan.
 • Roken en prikkelende stoffen in de lucht.

Zoals je ziet is het geen gemakkelijke klus om de oorzaak te bepalen. Maar één zaak is duidelijk: het heeft meestal te maken met de levenswijze en bij vrouwen met de hormonen. Want in veel gevallen verdwijnt de migraine na de menopauze.

Wat moet je dan doen? Hopen op een vroege menopauze? Zeker niet! Maar wel een verstandige levenswijze nastreven.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Waarom klagen vrouwen zo vaak over hoofdpijn?

Iedereen kan al eens last krijgen van hoofdpijn, maar vooral vrouwen zijn er gevoelig voor en gebruiken het dan ook als excuus. Neen, we hebben het hier niet over de gekende kolder “vanavond niet schat, ik heb hoofdpijn”, maar wel over het feit dat meer vrouwen dan...

Lees meer

Hoe je evenwicht beter bewaren?

Een goed evenwicht is het beste signaal dat je gezond bent. Dat geldt zowel op fysiek als emotioneel en geestelijk gebied. Het een sluit ook nauw aan bij het andere. Een van de proeven als je bij voorbeeld solliciteert voor een baan als piloot, brandweerman, of een...

Lees meer

Is het erg dat ik zoveel zweet?

We hebben al een aantal hoogzomerse dagen gehad. Je kunt ze misschien op één hand tellen, maar toch... Jammer genoeg zijn er geen zekerheden meer en dus haken we over een aantal dagen weer af: het wordt weer kouder, natter, winderiger en onstabieler. Dat is nochtans...

Lees meer