sep 8, 2022 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Ongezonde levensstijl veroorzaakt darm- en circulatieproblemen

Hoewel iedereen bang is van kanker en hart- en vaatziekten, zijn er heel wat meer zogenaamde beschavingsziekten die het leven erg ongemakkelijk, soms onplezierig kunnen maken.

Ze hangen nauw samen met onze manier van leven: haastig en ongezond eten, weinig bewegen, een zittend beroep, ontspanning in de luie zetel en tussendoor veel stress. Hoewel sommige van die kwalen niet levensbedreigend zijn, is het ongemak er toch niet minder om.

Iedereen kent het probleem van de aambeien. Wie er last van heeft weet dat daardoor het leven van de patiënt enorm kan worden belast, hoewel de ziekte op zichzelf nochtans niet zo gevaarlijk is. Toch geven aambeien een signaal dat er wel wat aan de manier van leven moet worden veranderd, wil men meer ongemakken, zelfs ernstiger problemen voorkomen. De relatie leggen tussen het probleem en de oorzaak is de grote kunst.

Gebrek aan beweging is een van de oorzaken van problemen met de bloedsomloop.

Ongezonde leefstijl?

Van heel wat van die ziekten kent de patiënt de oorzaak niet altijd. Hij schrikt daarom als de behandelende arts het over een ongezonde leefwijze heeft. Wie gaat de schuld nu bij zichzelf zoeken? Gelukkig begint men nu wel al het verband te aanvaarden tussen de voeding en hart- en vaatziekten, tussen bedorven lucht, roken, psychische trauma’s ongezond voedsel en kanker, maar dat is toch al een hele stap en de afstand tussen het beseffen van mogelijke oorzaken en er ook iets aan doen is voor velen nog altijd onoverbrugbaar.

Uiteindelijk zit de natuur, ook de menselijke natuur zeer vernuftig in elkaar en zijn oorzaken en gevolgen nog altijd aan wetmatigheden gebonden. Die wetmatigheid is niet altijd even duidelijk omdat de risico’s voor ieder van ons niet altijd even groot zijn. Met risico wordt dan hoofdzakelijk een zware ziekte of overlijden bedoeld. Wat voor sommigen onschadelijk lijkt, is het nochtans niet altijd, hoewel de ernst van de gevolgen niet altijd meteen dezelfde zijn.

Individueel bekijken

Iedereen kan begrijpen dat roken longkanker kan veroorzaken en toch gebeurt het vaak dat zware rokers een hoge leeftijd bereiken. Het omgekeerde evenzeer. Een menselijk leven mag je dus niet met dat van een ander vergelijken. Er is de erfelijke aanleg, de leefgewoonten, de medische voorgeschiedenis, de gezondheid en de leefwijze van ouders en voorouders.

Je mag dus besluiten nog zo gezond te gaan eten, het kan toch gebeuren dat die gezonde kost niet meer geschikt is voor U, tenzij na een zekere re-educatie oftewel “heropvoeding” van het spijsverteringssysteem.

Met andere woorden, heel wat patiënten zullen in zekere zin een heropvoeding moeten ondergaan om fouten uit het verleden dermate glad te strijken dat het lichaam gezonde gewoonten weer kan aanvaarden.

Bij twijfel is het verstandig eerst een arts te raadplegen die thuis is in natuurlijke voeding en die ingaat op de relatie tussen leefwijze en gezondheid.

Aambeien

Heeft de beschaving ons vele voordelen gebracht, onze gezondheid is er toch niet altijd mee gediend. Meer dan hart- en vaatziekten alleen zijn er problemen die aantonen dat we onze leefomstandigheden moeten wijzigen.

Een probleem waar velen moeite mee hebben en niet graag over spreken en zeker niet gemakkelijk mee naar de dokter stappen zijn: aambeien. Uit schaamte blijven sommige patiënten er jarenlang mee lopen tot enkel een serieuze ingreep de patiënt uit zijn lijden kan verlossen. Te lang wachten kan een heelkundig ingrijpen noodzakelijk maken. Toch had zo’n drastische ingreep gemakkelijk kunnen worden voorkomen door op tijd de signalen te onderkennen en er iets aan te doen.

Hardlijvigheid meteen aanpakken!

Het begint vaak met verstopping, een kwaal waar niet enkel veel vrouwen, maar ook meer en meer mannen last beginnen van te krijgen. De belangrijkste oorzaken zijn wel de werkomstandigheden en de manier van eten. Psychische elementen spelen daarin mee, want in sommige bedrijven zijn toiletten niet genoeg privé, te smerig of te ver af om te gebruiken. De patiënt stelt er zich op in, verwaarloost de natuurlijke reflex, kweekt nieuwe slechte gewoonten aan en wordt hardlijvig!

De kiem van een nieuw probleem is gelegd. Bij sommigen wordt deze slechte gewoonte dagen gerekt doordat ook te weinig vocht wordt opgenomen en het voedsel te geraffineerd is: de natuurlijke darmprikkeling blijft weg, er komt geen evacuatie en de darminhoud begint te rotten. Uiteindelijk komen toxines en bacteriën weer in de bloedbaan terecht. De patiënt begint een langzaam maar noodlottig proces van zelfvergiftiging.

Zoals het spreekwoord aangeeft, huist „de dood in de darm”, een veelbetekenende uitspraak over de manier waarop velen zichzelf ten gronde richten en ook over het belang van een goede stoelgang, het elimineren van spijsverteringsresten vooraleer de rottingsbacteriën via de darmwand de bloedsomloop binnen kunnen dringen.

Problemen met de bloedsomloop

Op het ogenblik dat de patiënt uiteindelijk toch geforceerde ontlasting heeft, kunnen vanwege de harde stoelgang en spierspanningen in het rectale gebied, kleine verwondingen ontstaan in de bloedvaten. De bloedvaten kunnen daardoor zozeer worden belast, dat ter plekke een gebrekkige doorbloeding ontstaat. De bloedvaten zetten uit en vormen verdikkingen, uitstulpingen die buiten het anale gebied treden, aanvankelijk beginnen te jeuken, maar nadien inklemmen en erg pijnlijk zijn, zowel bij het zitten als het stappen, om van de marteling tijdens de stoelgang maar te zwijgen.

Vaak worden aambeien opengekrabd of open gewreven. Een situatie met kans op ontstekingen. Het spreekt vanzelf dat om verdere complicaties te voorkomen meteen de zone moet ontsmet en behandeld worden. Van zodra een knobbeltje aan het rectum wordt gevoeld, kan best een consultatie bij de arts bevestiging van het probleem brengen, waarna verandering in het menu en de leefwijze moet worden besproken.

En wat is de oplossing?

  • Verander drastisch van levensstijl.
  • Eet meer vezels uit groenten en fruit en minder suiker.
  • Vermijd junkfood, het kan je doden.
  • Drink geen alcohol en rook niet, want dat vernauwt de bloedvaten.
  • Beweeg dagelijks.
  • Vermijd sterke emoties of praat problemen uit.
  • Denk aan een goed preparaat met probiotica.

Een tip: Digesbiose van Fytobell.

Je vindt Digesbiose van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 1752-278.

Of je kunt Digesbiose van Fytobell ook online bestellen via www.fytobell.be of via www.boverte.com.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hou jonge kinderen van het scherm weg!

Jaren geleden werd ervoor gewaarschuwd niet te lang met de GSM te bellen. Dat bellen gebeurt nu veelal via afstandsluidsprekers, of met oortjes, zodat de iPhone of smartphone, vroeger GSM genoemd, niet tegen het hoofd moet worden gehouden. Een verkoper waarschuwde ons...

Lees meer