jul 31, 2020 | Alle tips, Gezondheid, Voeding | 0 Reacties

Is spek wel gezond?

Te veel vlees eten is niet goed, maar recente studies hebben aangetoond dat bepaalde vleessoorten best kunnen vermeden worden. Dat is bijvoorbeeld het geval met bewerkt vlees, charcuterie, want het staat nu wel duidelijk vast dat het kankerverwekkend is. Vooral darmkanker kan het gevolg zijn van een hoog vleesverbruik en dan lijkt rood vlees de boosdoener te zijn. Reeds in 2015 waarschuwde de WHO (Wereld Gezondheid Organisatie) ervoor dat rood vlees het risico op darmkanker verhoogt. De eindconclusie was dat je beter niet meer dan een halve kilo vlees per week zou gebruiken.

Maar beter is het over te schakelen op wit vlees (kip, gevogelte) of vis.

Rood vlees is zeker ongezond en kan kankerverwekkend zijn. Daardoor zit ook spek in de gevarenzone. Bovendien is het niet gemakkelijk om spek te snijden, maar met een trucje lukt dat wel. Maar denk toch maar eens na: misschien verkies je toch vis, wat gezonder is.

De oorzaak van de carcinogene eigenschappen van rood vlees is wellicht het heemijzer. Dit zit ook van nature in ons bloed en dient voor het transport van zuurstof naar de lichaamscellen. Te veel heemijzer beschadigt de organen, ook de bloedvaten, maar vooral de darmen en daardoor kan kanker ontstaan.

De universiteit van Oxford heeft onderzoek gedaan bij een half miljoen Britten. Hun conclusie is duidelijk: één sneetje spek per dag verhoogt al je risico op darmkanker. Natuurlijk is het evident dat hoe meer je ervan eet, hoe sterker je risico zal vergroten. Er werd geen bovengrens vermeld, maar hoe meer rood vlees je eet, hoe ongezonder je bezig bent. Natuurlijk zijn er gewoonten die nog slechter zijn: denk aan roken en het misbruik van alcohol. Ook verbrande vetten zoals op de barbecue zijn gevaarlijk. Als je daar dan rood vlees op legt is het risico verdubbeld. Je hoeft niet alles achterwege te laten, maar dingen die je kan verbeteren of uitsluiten als het schadelijk is, lijkt altijd beter te zijn voor de gezondheid. Je hoeft niet te roken, je hoeft geen alcohol te drinken en je hoeft geen rood vlees te eten, dus kan je dat achterwege laten als je dat wil, maar hoe meer je ervan verbruikt, hoe groter het risico.

Tegenwoordig is het mode om “spekjes” zoals dat met een troetelnaam genoemd wordt aan veel gerechten toe te voegen. Lekker, ongetwijfeld, maar wel een risico. Als je kan kiezen tussen een menu zonder “spekjes”, doe het dan! Zo is het bijvoorbeeld verstandiger om een omelet met spek te vervangen door een omelet met tomaat en champignons of kaas.

Het Amerikaans instituut voor kankeronderzoek heeft daarom spek op de lijst met gevaarlijke producten gezet. Rood vlees in het algemeen wordt best beperkt in hoeveelheid. Trouwens de vetten in spek zijn een verzadigd vet en dus moet je er al sowieso voorzichtig mee zijn. Als rood vlees gerookt wordt, zoals met gerookt spek, is de kans op schade aan de gezondheid nog groter. Er ontstaan de gevaarlijke PAKS (polycyclische aromatische koolwaterstoffen. Ze zijn kankerverwekkend.

Maar sommige mensen laten zich daardoor niet afschrikken en verkiezen toch een sneetje spek. Doe het dan beslist met mate. Het is misschien niet het allerbeste voor de gezondheid, maar het smaakt wel lekker en je kan het op allerlei manieren gebruiken in de keuken: een sneetje spek. Al is het nu om op je boterham te leggen met wat mosterd, of om te bakken in de pan met eieren, of om in één of ander gerecht te mengen of rond witloof te wikkelen, een fijn sneetje spek… daar komt het op aan.

Maar dat fijne sneetje verkrijgen is een hele kunst. Daar is uiteraard wel een oplossing voor, want vaak sliert het vette gedeelte van het spek gemakkelijk weg onder het mes of de allessnijder. Als je voortaan spek wil snijden, leg het vlees dan eerst een kwartiertje in de diepvriezer. Het vette gedeelte wordt vaster en je kan het zonder problemen snijden. Je sneetje spek ziet er buitengewoon goed gesneden uit.

Maar vooraleer je er het mes en de tanden inzet: denk toch maar eens na. Misschien verkies je toch vis en dat zou gezonder zijn ook vanwege de Omega-3 vetzuren en die heb je niet in een je favoriete spek.

En wil je toch voldoende Omega-3 vetzuren binnenkrijgen, denk dan ook eens aan visolie met de gezonde Omega-3vetzuren.

Een tip: Omega-3 visoliecapsules van Nutribell. Dan heb je toch op veilig gespeeld.

Je kan Omega-3 visolie bestellen in de apotheek meet CNK-bestelnummer: 2751-485. Of je kan het ook online bestellen via www.boverte.com of via www.almed.be.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Is joggen wel gezond?

Je ziet ze elke dag langs de weg lopen: mannen met een hoogrood gezicht, bijna apathisch voor zich uitkijkend, de diep leegte in, want hun inspanning maakt hen bijna tot een robot: de jogger. Vaak gaan sommige mannen er tot op zeer hoge leeftijd mee door en dat is van...

Lees meer

Hoe vetter de vis, hoe gezonder

Het is beter gesteld met de kwaliteit van het water van onze rivieren en meren en dat is maar goed ook. Want er zijn heel wat mensen die van lijnvissen hun hobby hebben gemaakt en dus genieten van de “vangst van hun leven”. Hoe vetter de vis, des te meer Omega-3...

Lees meer

Hartinfarct door lawaai

Stel je even voor dat onze overgrootvaders zouden terugkeren in de maatschappij van vandaag. Ze zouden hun ogen niet geloven, maar vooral ook hun oren niet. Want lawaai is overal aanwezig: op straat, op kantoor, tijdens de ontspanning in de disco, op vakantie, in de...

Lees meer

Vrouwen hebben meer last van galstenen dan mannen

Zowel lente als herfst zijn twee seizoenen waarbij sommige organen wat last kunnen veroorzaken. Lever en gal luisteren meer dan andere organen naar de wisseling van de seizoenen. Het zenuwstelsel mengt er zich trouwens ook in: parasympatisch en sympathisch...

Lees meer