Een verademing voor de geest: vakantie in eigen land

Door virologen wordt een vakantie in eigen land sterk aanbevolen en wordt het afgeraden om naar “besmette” landen te reizen en dus beter niet met het vliegtuig op vakantie te vertrekken. Die raad kun je maar beter opvolgen, want er zijn gebieden in de wereld waar het virus nog volop woedt. Ook in ons land is het nog niet helemaal bedwongen, hoewel de cijfers laag blijven, maar er komen elke dag nog steeds besmettingen bij en er zijn elke dag ook nog steeds doden en ziekenhuisopnames. Neen, het coronavirus is nog altijd niet bedwongen.

Het zou jammer zijn mocht je na al die maanden van inspanningen en beperkingen, de quarantaine, de afstandregels, het niet bezoeken van familieleden, het sluiten van scholen en bedrijven, het dragen van een mondmasker, nog altijd een besmetting oplopen op vakantie. En dat kan. Want je weet nooit hoe hygiënisch er een restaurant, een terrasje, een hotel of huisje gerund of verzorgd werd. Bovendien is een vliegtuig een heel beperkte ruimte waar zoveel mensen op een kleine plaats naast elkaar zitten, en bovendien wordt de lucht gerecycleerd, dat het onmogelijk is zo’n trip geheel vrij van gevaar te verklaren. Vandaar de opmerking van Marc Van Ranst: ”Ik zou niet met het vliegtuig reizen op dit moment”.

De natuur is de beste rustverschaffer en ook in ons land heb je prachtige natuur: de Ardennen, Limburg, aan zee. Daarom is op dit moment een vakantie in eigen land fel aan te bevelen en veel veiliger en verstandiger dan aan de andere kant van de wereld het gevaar te gaan opzoeken.

Waarom zou je? Het is chique om een exotische reis te boeken en onder de palmbomen te gaan liggen en rijst in bananenbladeren te eten, maar het is verstandig om in eigen land rond te toeren of in de buurlanden waar het veilig is. Onze eigen Ardennen en Limburg zijn wondermooi en onze koning Filip heeft dat dezer dagen zelf kunnen ondervinden toen hij de omgeving van de “Tombeau du Géant” heeft bezocht en in Bokrijk fietste. De natuur is trouwens heel rustgevend, ontspannend en helend. Ook de kuststreek heeft die eigenschappen voor wie van de weidsheid van de zee en meer van water dan van bossen houdt.

De verbondenheid met de natuur kan je evengoed in eigen land zoeken en vinden: de kuststreek of de Ardennen en Limburg. Een stad bezoeken als afwisseling en cultuur proeven zijn leuke alternatieve tussendoortjes. Maar vakantie is best aardig in de natuur. Psycholoog Maarten Van Steenkiste van de universiteit van Gent verklaarde deze week dat de natuur rust geeft en maakt dat de vakantie deugddoend kan zijn. Wat dat betreft maakt het eigenlijk niet uit of je het dichtbij zoekt of ver weg reist, want de natuur is overal rustgevend en ontspannend en dat hebben we allemaal erg nodig. Of je nu het machtige landschap van de Ardennen bekijkt of dat van Sri Lanka: de natuur is overal mooi en rustgevend. De lokale gebruiken en culturen verschillen, maar je kan best nu inzetten op lokale trips en de verbondenheid met vrienden en familie die je lange tijd moest missen, weer aanhalen.

Contact met de lokale bevolking is even belangrijk en als je vriendelijke mensen ontmoet, is de vakantie al voor het grootste deel geslaagd en dat kan evengoed hier gebeuren, zegt de psycholoog.

Sommigen hebben een uitdaging nodig op vakantie, ze willen avontuur, sportief hun grenzen verleggen, maar volgens psychologen kan het avontuur erin bestaan het eens eenvoudiger te doen en het in je eigen land te zoeken. Je kan ook avontuurlijke wandelingen maken in onze eigen Ardennen, in Limburg en aan zee. Het komt erop aan contact te zoeken met de natuur, te zien, te ruiken, te voelen, te horen, te ondergaan. Dat herbront, schakelt de stress af, brengt je weer met de voeten op de grond en in het vliegtuig is dat moeilijker.

Bovendien is het veel goedkoper, veel minder risico en het kan ook avontuurlijk zijn. Veel mensen stellen hun privétuin ter beschikking: op de boerderij in de Ardennen is veel leuker dan op een drukke camping. Zo zal een vakantie in je eigen land de kans geven een nieuwe mens te worden, gezonder dan ooit en beter beschermd tegen de coronaepidemie.

En vooral niet vergeten: de natuur ontspant, zalft, heelt, geeft rust aan het geagiteerde gemoed. En dat is dezer dagen echt belangrijk. Wil je toch een steuntje om wat stoom af te blazen? Wie het moeilijker ziet zitten kan best wat hulp van die natuur gebruiken. Hyperibell is ontwikkeld om zwaarmoedigen te helpen. Het is een natuurlijk preparaat op basis van Hypericum oftewel Sint-Janskruid, de plant bij uitstek tegen zwaarmoedigheid.

Een tip: Hyperibell van Fytobell en zo schijnt het zonnetje weer in je gemoed.

Je vindt Hyperibell van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 2899-938. Je kan het ook online bestellen via www.boverte.com of via www.almed.be

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hou jonge kinderen van het scherm weg!

Jaren geleden werd ervoor gewaarschuwd niet te lang met de GSM te bellen. Dat bellen gebeurt nu veelal via afstandsluidsprekers, of met oortjes, zodat de iPhone of smartphone, vroeger GSM genoemd, niet tegen het hoofd moet worden gehouden. Een verkoper waarschuwde ons...

Lees meer