jun 22, 2022 | Actueel, Gezondheid | 0 Reacties

Zonnekloppers: bak het niet te bruin!

Alle ellende ten spijt hopen we op een mooie zomer en veel mensen hebben zich daarin voorzien: ze boekten een reis naar het zonnige zuiden. Tenminste als ze er geraken, want met de stakingen die aangekondigd zijn, wordt dat niet evident. Eerst de covid, dan de oorlog, daarna de financiële crisis en nu de stakingen en de vluchten die geschrapt zijn. Hoe krijg je nu garantie op een bruin kleurtje?

Als dat de bedoeling zou zijn, raden huidspecialisten dat ten stelligste af. Ook het “na-zomeren” en de bruine kleur willen bestendigen via de zonnebank is vragen om problemen. Je ziet ze niet meteen, je ondervindt er geen hinder van op het moment zelf, maar de tol wordt in elk geval opgevraagd.

Het is trouwens de laatste weken en dagen heerlijk warm geweest, te warm zelfs met zonbeschenen stranden en heuvels. De zonnekloppers zijn goed aan hun trekken gekomen!

We hebben dus uitgebreid van de zon kunnen genieten. Voor toeristen en vakantiegangers, voor zonnekloppers kondigt zich een ideaal seizoen aan. Velen willen ongetwijfeld hun handtekening zetten om elk jaar op een dergelijke manier verwend te worden, terwijl land- en tuinbouwers misschien iets minder tevreden zullen zijn geweest: te droog, te weinig water op het land, te veel risico op een magere oogst.

Zo snel en zo lang mogelijk zo bruin mogelijk willen worden is niet verstandig. De vakantie voor bereiden of voortzetten op de zonnebank is poker spelen met je gezondheid als inzet. Huidkanker neemt angstwekkend toe. De zonnebank draagt daartoe bij.

Die zonnecultus heeft ook zijn negatieve kanten. Mensen met een gevoelige huid lopen meer kans snel verbrand te worden, een zonneallergie te krijgen, maar vooral gestraft te worden met huidkanker, een probleem waar artsen steeds meer voor waarschuwen.

Die kans wordt trouwens met de dag groter omdat een groot aantal patiënten ook na de vakantie bruin wil blijven. Ze vergeten dat de huid een geheugen heeft en elke mishandeling optelt.

Zegen of vloek?

De zon is voor ons een zegen, ze kan ook tot een ondergang worden, vooral voor wie geen rekening houdt met waarschuwingen van artsen en specialisten. We hebben zonlicht nodig vooral vanwege de vitamine D en het calciummetabolisme, maar overdreven zonnebaden kan huidkanker veroorzaken en dat aantal stijgt schrikwekkend snel. De huid is ook veel gevoeliger geworden, vanwege een aantal foto sensibiliserende producten die we geregeld innemen, o.m. via medicijnen.

De tijd en de mode om zo snel mogelijk, zo diepbruin mogelijk te willen worden, moeten we definitief achter ons sluiten.

Maximale bescherming

Een gezonde filosofie is nu heel anders. De cosmetische industrie speelt daar trouwens handig op in. In de plaats van producten aan te bieden die de patiënt zo snel mogelijk een diepbruine kleur beloven, is nu overgeschakeld op zonneproducten die een zo groot mogelijke bescherming bieden. Vooral voor kinderen is dat van het grootste belang, want de huid heeft een geheugen: eens de maximum dosis zonlicht bereikt, treedt onherstelbare schade op. Een licht getint kleurtje is niet mis, maar het oogmerk van de industrie is thans: de patiënt toe te laten veilig van de zon te genieten, zonder dat de huid er al te veel nadeel moet van ondervinden.

De zon kan ook schaden

Want in vergelijking met vroeger is men het eens: de zon is schadelijk voor de huid. De dosis die nodig is om bijvoorbeeld via de aanmaak van vitamine D het calciummetabolisme vlot te laten verlopen dankzij zonbestraling op de huid, is zo miniem dat dit niet langer een argument kan zijn om dagen achtereenvolgens urenlang in de brandende zon te gaan zitten. Met tien minuten zon op de handen, en het aangezicht, maakt het lichaam al voldoende vitamine D aan.

Tot voor een paar jaar was men ervan overtuigd dat dit de huid fel en snel kon doen verouderen. Thans is men er ook van overtuigd dat deze manier van vakantie nemen levensgevaarlijk is, niet enkel voor een zonnesteek, voor een hitteslag of een huidverbranding, maar voor niets minder dan HUIDKANKER.

Gevaar: bruin blijven via zonnebank

Tegenwoordig wil men het beeld van de vakantie zo lang mogelijk bewaren, liefst het gehele jaar door, of zelfs al licht getaand of gebruind op vakantie te vertrekken, kwestie van niet al te zeer op te vallen als bleekgezicht. En na de grote vakantie volgt nog een aantal vakanties: herfst en winter en ook hier loop je groot risico, want in het gebergte in volle winter, kun je evengoed verbranden als in volle zomer aan zee.

Heel veel toeristen willen altijd het zekere voor het onzekere nemen en kiezen voor een zonbeschenen vakantie, zowel in de zomer als in de winter: ofwel de zee, ofwel de bergen, allebei even gevaarlijk. En tussendoor wil men het bruine kleurtje nog langer bewaren en zelfs wat dieper maken door wekelijkse sessies op de zonnebank, sommigen overdrijven en gaan er zelfs dagelijks op liggen, want ze hebben zo’n machine aangekocht en die moet je dan gebruiken. Je merkt het vaak aan het blauwe schijnsel dat je achter de ramen ziet: hier schijnt de kunstzon!  Niet te verwonderen dat als onze huid geen rust krijgt en de zonbestraling er altijd maar bijgeteld wordt er uiteindelijk definitieve en grote schade wordt aangericht, hopelijk geen huidkanker, maar jammer genoeg is dat vaak het geval.

Doe het niet

Amerikaanse profs waarschuwen tegen deze trend. De kans op huidkanker wordt heel wat groter wanneer men de huid na een vakantie per se het hele jaar door bruin wil houden, bijvoorbeeld via de zonnebank. Dat zet de huidcellen onder grote stress.

Elk jaar worden meer dan 20.000 Belgen het slachtoffer van een of andere vorm van huidkanker. Dat is een verschrikkelijk getal. Sommige van die vormen kunnen behandeld worden, andere niet meer en groeien uit tot algemene kankers.

Gun de huid wat rust

Het is dus absoluut nodig de huid rust te gunnen na de vakantie. Heb je genoten van de zon, laat het goed zijn, en wacht opnieuw tot volgend jaar. Vermijd de zonnebank, het veroudert de huid niet enkel sneller, het helpt ook mee aan het ontstaan van huidkanker. Een blanke gave huid zal ongetwijfeld de nieuwe trend worden als eerst nog meer slachtoffers moeten vallen vooraleer de maatschappij overtuigd zal zijn, want er zijn natuurlijk grote belangen gemoeid met een mooi bruin tintje: zonnecenters, maar ook de industrie van exotische reizen. De cosmetische industrie heeft zich al voorbereid door over te schakelen op beschermende producten.

Het aantal preparaten met een complete zonnefilter groeit voortdurend.

Het is een kwestie van gezond verstand en niet van kleur bekennen op de huid alleen. En dat mag niet worden vergeten na de vakantie ook, want het bruine tintje willen bewaren, is geen teken van gezondheid, maar van gebrek aan kennis of onverschilligheid. Jammer genoeg moet daar de tol voor betaald worden.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hondenbaasjes leven langer en gezonder

Olifanten hebben de reputatie over een geweldig geheugen te beschikken. Vandaar de uitdrukking: hij onthoudt alles, hij heeft een olifantengeheugen. Er klopt wel iets van, want het is bekend dat een olifant zijn vijanden na twintig jaar nog kan herkennen. Gooi dus...

Lees meer

Herfst in zicht: weerstand te licht?

Het is weer hetzelfde scenario: eerst warm, op sommige plaatsen te heet en dan weer regen, miezerweer zoals nu. Ideaal weer voor virussen en bacteriën, tenminste als de weerstand niet op scherp staat. Want bacteriën en virussen vermogen niets bij mensen met een sterke...

Lees meer