mei 6, 2021 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Gezond vermageren, hoe doe je dat?

Overgewicht is niet goed voor je. Denk aan de coronapandemie: mensen met diabetes, coronaire aandoeningen, maar vooral ook overgewicht zijn de eerste slachtoffers, maar ze zijn er ook het ergst aan toe. Zwaarlijvigheid is een zorg voor veel mensen, maar de hamvraag is: hoe word je slanker en vooral ook, hoe kan je slanker blijven en vooral niet omvallen van de honger.

Het begint met een antwoord op de vraag: waarom zijn zoveel mensen zwaarlijvig. Je mag rekenen op één derde van de volwassen bevolking in ons land. Als we het mechanisme achter gewichtstoename, kennen is het gemakkelijker het gewicht onder controle te houden en af te slanken.

Waar ligt het aan? We verzwaren omdat we meer eten dan door het lichaam verbrand wordt.

Als je méér eet dan je metabolisme verwerkt, zal het teveel aan calorieën in het lichaam worden opgeslagen als vetreserve. De meeste mensen aanvaarden dit niet. Ze houden vol dat hun overgewicht niet het gevolg is van te veel eten. Ze beginnen dan te vergelijken: hoe komt het dat een vriendin die meer eet dan ik, niet dikker wordt? De verklaring is dat sommigen hun voedsel sneller en beter “verbranden” dan anderen. Je bent al dan niet begiftigd met een snel metabolisme. Daar kun je niets aan veranderen. Nog een mogelijkheid: wie niet voldoende beweegt, verbrandt minder calorieën.

Zwaarlijvige mensen hebben vaak een familiale voorgeschiedenis. Dik worden is geen kunst. Vermageren is voor velen wel een onbereikbaar mirakel. Calorieën tellen is de boodschap. Opgepast met verborgen dikmakers.

Lichaamsoefeningen

Eén avondje in de week aan sport doen is niet voldoende. Je schrikt er van hoeveel je moet sporten om een luttel aantal calorieën te verbranden. Wie één keer op buitenmatige wijze aan sport doet, zal vooral vocht verliezen door overmatig te transpireren, in plaats van het beoogde vet. Het vraagt een maandenlange, regelmatige inspanning van je lichaam en een nimmer aflatende, strikte, mentale discipline alvorens er sprake kan zijn van een beduidend gewichtsverlies. Enkele veelzeggende voorbeelden: wie één uur jogt, verliest precies 200 calorieën. Dat zijn er evenveel als in één enkele portie friet zitten.

Het ideale gewicht

lengte:    bij brede bouw:   normale bouw:   smalle bouw:

1m47     50,8 kg.               47,6 kg.               44,4 kg.

1m52     53,5 kg.                50,8 kg.               47,6 kg.

1m57     56,7 kg.                53,5 kg.               50,3 kg.

1m63     60 kg.                   56,2 kg.               53,1 kg.

1m68     61,7 kg.                58 kg.                  54,4 kg.

1m73     64,9 kg.                61,2 kg.               56,7 kg.

1m78     68 kg.                   64,4 kg.               60,3 kg.

1m83     71,2 kg.                67,6 kg.               63,5 kg.

Deze tabel toont je hoeveel je mag wegen al naargelang je lengte (blootvoets meten). Weeg je altijd op hetzelfde tijdstip, bij voorkeur ’s morgens, maar zeker voor het ontbijt. Denk niet dat je meer mag wegen als je ouder wordt. Vroeger dacht men dat dit een logisch gevolg was, nu denkt men daar anders over.

Geen mirakels

Vermageringspillen bestaan eigenlijk niet. En als je toch zou vermageren door pillen, moet je uitkijken of er geen schildklierhormonen mee gemoeid zijn. Gevaarlijk spel! Sommigen hebben hun heil gezocht in Chinese kruiden, maar eindigden op de nierdialyse.

Er zijn ook eetlustremmers: hun bedoeling is de eetlust te onderdrukken; maar soms krijg je een averechts effect.

Erfelijkheid

Experts zijn van mening dat er een familiale aanleg kan zijn. Te zwaar wegende mannen of vrouwen hebben maar vaak ouders, ooms, tantes, broers en zussen die ook te dik zijn. Diëtisten verklaren dat doordat jongeren de slechte voedingsgewoonten van ouderen overnemen. Logisch, als je moeder je van jongsaf geleerd heeft veel te eten omdat je daar „gezond en sterk” van wordt, maar jammer genoeg worden dikke kinderen ook zeer zwaarlijvige volwassenen.  Daarom is het van het grootste belang dat ouders hun kinderen matigheid inprenten, maar vooral ook wijzen op het belang van gezond voedsel: fruit, groenten, vis, maar weinig of geen snoep of gebak, geen tussendoortjes, geen zoetigheden en geen junkfood. Dat zal al een heel verschil maken. Het is wel een erfelijke factor waar het lichaam het vet zal afzetten: op de buik, de borst, de billen…

Schildklierproblemen

Veel mensen denken dat de schildklier de schuld heeft. In werkelijkheid ligt een slechtwerkende schildklier slechts uiterst zelden aan de basis van overgewicht. De schildklier, die aan de voorzijde van de hals voor en opzij van het strottenhoofd ligt, is een klier die hormonen afscheidt. Hyperthyroïdie is een te snel werkende schildklier. Deze aandoening komt vooral bij vrouwen voor. De voornaamste kenmerken zijn gejaagdheid, vermagering, zweten, een te snelle hartslag, diarree en soms een verminderde menstruatie. Hypothyroïdie of te traag werkende schildklier, kan het gevolg zijn van jodiumgebrek, een ontsteking van de schildklier, bestraling of wegnemen van delen van de schildklier. De voornaamste verschijnselen zijn vermoeidheid, kouwelijkheid, obstipatie, langzame hartslag, bij vrouwen overmatige menstruatie en… gewichtstoename. Wie aan hypothyroïdie lijdt, zal hormonale medicijnen voorgeschreven krijgen waardoor het overgewicht snel weer zal verdwijnen.

Overgewicht schaadt

Zwaarlijvigheid verkort je leven. Dat is zeker. Zwaarlijvige mensen lijden vaker aan een te hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten, diabetes, galstenen en hernia’s. Bovendien vermindert het de vruchtbaarheid en je krijgt rapper ongevallen. Het is dan ook geen wonder dat verzekeringsmaatschappijen er rekening mee houden bij het afsluiten van een levensverzekering.

Want wie te dik is loopt 275 % meer kans aan de gevolgen van suikerziekte en 184 % meer kans aan galkwalen te sterven en zelfs 95 % groter gevaar tijdens een appendicitis-operatie het leven te laten; 77 % meer kans te overlijden als gevolg van hart- of vaatziekten; 35 % meer kans aan de gevolgen van een ongeluk te sterven; 29 % meer kans aan longontsteking te overlijden en loopt een 10% grotere kans het leven te laten ten gevolge van leukemie of de ziekte van Hodgkin.

Tien gouden regels

1. Houd een dagboek bij: daarin noteer je nauwkeurig wat je elke dag eet en drinkt. Je zal tot je grote verbazing vaststellen dat je in werkelijkheid heel wat vaker zondigt dan je gedacht had.

2. Zorg dat zich nooit dik makende delicatessen in huis bevinden. Vooral geraffineerde koolhydraten en frisdranken zijn compleet taboe.

3. Leer „neen” te zeggen: als je eens een avondje uitgaat en iemand biedt je een drankje of een hapje aan.

4. Stop met eten van zodra je verzadigd bent zelfs als er nog voedsel op je bord ligt.

5. Probeer samen met anderen te diëten: als bvb. het hele gezin meedoet, moet je geen aparte gerechten voor de anderen en voor jezelf bereiden. Je zult hierdoor ook niet zo gemakkelijk door de maaltijden van de anderen in de verleiding gebracht worden.

6. Wees gedisciplineerd: zelfs indien je alleen eet, moet je de tafel aantrekkelijk dekken, tijd maken voor je maaltijd en genieten van wat je naar binnen hapt. Eet langzaam en kauw zorgvuldig. Ruim de tafel onmiddellijk na het beëindigen van de maaltijd weer af.

7. Vermijd alcohol want dat is niet alleen een calorierijke dikmaker, maar is bovendien slecht voor je gezondheid. Vermijd ook limonades want die zitten vol zoetstoffen.

8. Kies het juiste voedsel, nl. eetwaren die zowel vullen als voedzaam zijn. Je kan bvb. zonder de minste gewetensproblemen gekookte aardappelen, volkorenbrood, granen, bonen, peulvruchten, allerlei salades, fruit en groenten eten.

9. Foutjes zijn geoorloofd: hoe goed je voornemens ook mogen zijn, toch zal je al eens „hervallen”. Dat is niet erg als je je achteraf maar zo snel mogelijk weet te herpakken. Een foutje mag je er zeker niet toe aanzetten de hele zaak maar op te geven.

10. Wonderen bestaan niet: reken er dus niet op dat de weegschaal van de ene op de andere dag vele kilo’s verlies zal aanwijzen. Ons advies: weeg je slechts één keer per week en maak een tabel van je gewichtsverlies.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hou jonge kinderen van het scherm weg!

Jaren geleden werd ervoor gewaarschuwd niet te lang met de GSM te bellen. Dat bellen gebeurt nu veelal via afstandsluidsprekers, of met oortjes, zodat de iPhone of smartphone, vroeger GSM genoemd, niet tegen het hoofd moet worden gehouden. Een verkoper waarschuwde ons...

Lees meer