apr 7, 2023 | Gezondheid | 0 Reacties

Waarom mannen niet moeten proberen hun kaalheid te verbergen

Als vrouwen kaal worden, hebben ze reden om zich zorgen te maken. Het is een ziekte. Doorgaans is alopecia zoals dat in wetenschappelijke termen wordt genoemd een gevolg van een huidprobleem, stress, gebrek aan vitamines. Vooral de vitamines B zijn er verantwoordelijk voor en daarom kan er op die manier iets aan gedaan worden.

Vrouwen hebben er geen problemen mee dat mannen kaal zijn. Het zijn de mannen die met een complex zitten. Volgens specialisten zijn kaalkoppen sexy en kale mannen aantrekkelijk.

Stress vermijden, vitamines slikken of gezonder eten en vooral minder zorgen zullen het probleem doorgaans oplossen. Er zijn ook periodes in het leven van de vrouw waarbij de haren dunner worden. Dat hangt samen met het hormonaal leven. Bij oudere vrouwen is het normaal dat de haren dunner worden.

Maar wat met de mannen? Mannelijke kaalheid is niet ongewoon, integendeel zelfs. Er zijn wel mannen die er zich zorgen over maken en hun “aantrekkelijkheid” in het gedrang zien komen, maar dat is totaal zonder reden, want veel vrouwen vinden mannelijke kaalheid aantrekkelijk, zelfs sexy. Waarom zouden mannen zich dan zorgen maken.

Bovendien hangt de mannelijke kaalheid eveneens samen met het hormonaal leven. Testosteron is daar verantwoordelijk voor. En laat testosteron dan juist het mannelijk geslachtshormoon zijn dat bovendien ook het libido aanstuurt. Hebben kale mannen dan meer testosteron en een hoger libido? Eigenlijk niet. Maar de haarfollikels zijn bij hen wel gevoeliger voor het testosteron en daar zit een erfelijke factor voor iets tussen.

Verberg het niet

Veel mannen willen dan ook hun kaalheid uitstellen of verbergen of camoufleren. Denk aan Helmut Lotti die eerst een toupetje droeg en daarna niets meer en tenslotte opnieuw. Maar er zijn nog meer voorbeelden in de artistieke wereld.

Elton John doet het, Frank Sinatra deed het… Maar volgens kenners hoeven mannen hun kaalhoofdigheid niet te verbergen om aantrekkelijke en sexy te blijven. Kaalhoofdigheid kan volgens hen een voordeel zijn.

Lang taboe

Kaalhoofdigheid is lang een taboeonderwerp geweest onder hen die geen begroeide schedel meer hebben. Maar kaal zijn is nu „in”, althans volgens schoonheidsdeskundigen, die de thesis verwerpen van psychologen volgens wie kaalhoofdige mannen zich onaantrekkelijk voelen en menen dat ze minder kans op succes in het leven hebben dan hun behaarde collega’s.

In het verleden hebben sommige beroemdheden zich uit de naad gewerkt om hun kaalheid te verbergen, onder hen Elton John, Frank Sinatra, Bruce Forsyth en talloze anderen. Anderen weer schijnen er zich mee te verzoenen kaal te zijn, kaalhoofdigheid staat hen goed.

Sexy

Sean Conery, een van de meest sexy mannen, is een goed voorbeeld. Gebrek aan haar heeft het succes van andere filmsterren niet tegengewerkt, denk maar aan Bruce Willis en John Malkovich, schrijver en radioman Clive James. Clive James zei ooit: „Als een jarenlange kaalkop kan ik anderen de raad geven dat het beste wat ze kunnen doen is hun haar kort te knippen. Het resterende haar lang laten worden en rond je kop draperen is alleen maar effectief als je het tegen de schedel kleeft, of er een motorhelm overheen draagt.”

Een andere beroemde kaalkop, Anton Mossimann is over kaalheid ook positief: „Ik geloof in de kracht van de natuur, dus als kaalheid is wat de natuur wil, laat het dan zo zijn. Ik aanvaardde het onmiddellijk toen ik mijn haar begon te verliezen. Het is uitstekend voor mijn job. Er is in een keuken niets erger dan een man met vettig, vuil haar”.

Gevoel

Irene Nathan, stichter en voorzitter van de Vereniging van Imagoberaders, zegt dat gebrek aan zelfvertrouwen en verminderd succes niet een gevolg zijn van ‘s mans haarverlies. „Het hangt van andere dingen af”, zegt ze. „Als je kaal bent, of zeer klein van gestalte, kan je het gevoel hebben dat alles je tegenzit. Maar dat hoeft helemaal niet. Ik ken heel wat mannen zonder haar op hun hoofd die er hun voordeel uit halen, ze scheppen een nette, heldere indruk.

Het is geen probleem, want kaalhoofdigheid is „in”. Kijk naar magazines voor jonge mensen en je ziet heel wat mannen die hun hoofd kort scheren. Het is trendy.

Vestig daarentegen de aandacht op je wenkbrauwen en je aangezicht. Zorg dat het zeer goed verzorgd is. Hou je haar netjes en verzorg je wenkbrauwen.

Het brilmontuur is belangrijk

Kale mannen die een bril dragen, moeten veel aandacht schenken aan hun brilmontuur, zodat die hun heel goed staat”. Mary Spillane, de Amerikaanse schoonheidsspecialiste, zegt dat niet alle kale mannen zich onaantrekkelijk voelen, of een laag zelfrespect hebben, maar dat het toch wel op velen effect heeft. „Elke kerel die ik ontmoette en die wijkend, of dun haar heeft, heeft er een complex van, omdat zij menen dat er een relatie bestaat tussen kaalheid en verlies van mannelijkheid. Maar eens dat ze er gewoon aan zijn geraakt, gaan ze het als iets positiefs ervaren”.

Ze zegt dat het niet de mannen zijn die voor hun kaalheid uitkomen, die met een probleem zitten, maar zij die, vertrekkend van hun oren, hun grijze lokken over hun kale schedel kammen.

Kale mannen zijn aantrekkelijk

Wat kan een man dan doen om zijn voorkomen te verbeteren wanneer hij zijn haar verliest?

„Ga naar een goede haarkapper, die het probleem begrijpt”, zegt Nathan. Maar zullen ze zich niet ouder gaan voelen? „Kaal worden is geen reden om zich ouder te voelen omdat zoveel jongeren hun schedel scheren. Haarloos zijn is okay.”

Sean Connery is een voorbeeld voor alle kaalkoppen, zegt ze. „Het haar dat hij heeft werd recht achteruit gekamd. Hij had mooie wenkbrauwen en we zagen de diepte van zijn ogen. Een prachtig imago”.

Mary Spillane voegt eraan toe dat veel vrouwen kale mannen aantrekkelijk vinden. „Vrouwen vinden dat kaalheid een blijk van mannelijkheid is. De man met een kale kop willen ze heel graag over zijn kaalkop strelen. Het is dus de man die een complex heeft.”

Het is een voordeel

Hoe kunnen de mannen het meeste voordeel halen uit hun haargemis? „Het antwoord is dat ze nooit moeten proberen het feit verbergen dat ze hun haar verliezen. Ze moeten gewoon de natuur volgen en alle haaroverschotjes wegsnijden”.

„Je komt het te boven als je een sterke persoonlijkheid hebt en het feit dat je kaal bent niet probeert te verbergen.”

Mannen moeten meer uit hun verschijning en gezichtsuitdrukking weten te halen. Wanneer een man blond en kaal is, kan hij er zeer bleek uitzien in het aangezicht. Vandaar dat hij zich zeer goed moet verzorgen, met bijvoorbeeld meer uitgesproken wenkbrauwen en hij moet de grootste zorg aan zijn huid besteden. Als hij een bril draagt, moet hij kiezen voor een opvallend montuur. Eens dat je het contrast verliest met je haarkleur kunnen ook de kleren die je draagt van groter belang worden.

Het is maar dat we het weten, natuurlijk.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hou jonge kinderen van het scherm weg!

Jaren geleden werd ervoor gewaarschuwd niet te lang met de GSM te bellen. Dat bellen gebeurt nu veelal via afstandsluidsprekers, of met oortjes, zodat de iPhone of smartphone, vroeger GSM genoemd, niet tegen het hoofd moet worden gehouden. Een verkoper waarschuwde ons...

Lees meer