nov 15, 2023 | Gezondheid | 0 Reacties

Hoe slokdarmkanker voorkomen?

Tijdens een wetenschappelijk congres over maag-, darm- en leverziekten, werd door de voorzitter van de vereniging voor Gastro-enterologie bekend gemaakt dat recent een sterke toename van de slokdarmkanker in de westerse wereld is geconstateerd.

Het aantal slokdarmkankers neemt erg snel toe. Toch kan dit soort kanker gemakkelijk worden voorkomen.

„Ik schat dat er nu zeker meer dan 100.000 mensen in de Benelux zijn, die het risico lopen slokdarmkanker te ontwikkelen. Het betreft mensen met de zogenaamde Barrett-slokdarm.” Dit ontstaat door terugstroom van het maagzuur in de slokdarm, waardoor er ingroei van maagslijmvliescellen optreedt. Jaarlijks komen er slechts 10.000 mensen voor screeningsonderzoek in het ziekenhuis. We zien nu dus slechts het topje van de ijsberg.

De enorme toename van slokdarmkanker in het onderste deel van slokdarm heeft onder andere te maken met onze luxueuzere leefgewoonten.

Mensen worden dikker en zwaarder. De sluitspier tussen maag en slokdarm werkt niet goed meer, waardoor het maagzuur naar de slokdarm terug kan stromen. Het lichaam reageert op de reflux van maagzuur door een ander soort epitheelcellen te ontwikkelen.

Het is van het grootste belang deze epitheelcellen vroegtijdig te ontdekken, des te meer omdat er heden ten dage gevoelige endoscopische technieken bestaan, die vroege opsporing en behandeling mogelijk maken.

Mensen die regelmatig zuurbranden vaststellen na het eten en een pijnlijke druk voelen op de borst die vanuit de maag vertrekt, of een schroevend gevoel hebben in de keel, kunnen zich best tijdig laten onderzoeken. Hier geldt beslist: er tijdig bij te zijn.

Maar ook:

  • langzaam eten
  • goed inspeekselen
  • eten in een ontspannen sfeer
  • niet te veel soorten voedsel bij dezelfde maaltijd
  • koolzuurhoudende drank vermijden
  • alcohol schrappen
  • niet roken
  • veel bewegen!

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Opgepast: ook na de week van de teek!

Stel dat na een telling vastgesteld wordt dat er op één vierkante kilometer honderdduizend mensen wonen. Dat lijkt gigantisch veel en onmogelijk en het zou trouwens leiden tot gevaarlijke toestanden. Want waar veel mensen op een beperkte oppervlakte wonen stijgt het...

Lees meer

Geen paniek: De truc tegen de hik

Je hebt het vast al meegemaakt: iemand krijgt tijden het eten een onbedaarlijke hik, waarbij telkens grote happen lucht worden ingeslikt. De goede raad van grootmoeder is nog altijd van kracht: drink een flinke slok koud water, of hou de adem in. Maar de hik wat is...

Lees meer