nov 15, 2023 | Gezondheid | 0 Reacties

Hoe slokdarmkanker voorkomen?

Tijdens een wetenschappelijk congres over maag-, darm- en leverziekten, werd door de voorzitter van de vereniging voor Gastro-enterologie bekend gemaakt dat recent een sterke toename van de slokdarmkanker in de westerse wereld is geconstateerd.

Het aantal slokdarmkankers neemt erg snel toe. Toch kan dit soort kanker gemakkelijk worden voorkomen.

„Ik schat dat er nu zeker meer dan 100.000 mensen in de Benelux zijn, die het risico lopen slokdarmkanker te ontwikkelen. Het betreft mensen met de zogenaamde Barrett-slokdarm.” Dit ontstaat door terugstroom van het maagzuur in de slokdarm, waardoor er ingroei van maagslijmvliescellen optreedt. Jaarlijks komen er slechts 10.000 mensen voor screeningsonderzoek in het ziekenhuis. We zien nu dus slechts het topje van de ijsberg.

De enorme toename van slokdarmkanker in het onderste deel van slokdarm heeft onder andere te maken met onze luxueuzere leefgewoonten.

Mensen worden dikker en zwaarder. De sluitspier tussen maag en slokdarm werkt niet goed meer, waardoor het maagzuur naar de slokdarm terug kan stromen. Het lichaam reageert op de reflux van maagzuur door een ander soort epitheelcellen te ontwikkelen.

Het is van het grootste belang deze epitheelcellen vroegtijdig te ontdekken, des te meer omdat er heden ten dage gevoelige endoscopische technieken bestaan, die vroege opsporing en behandeling mogelijk maken.

Mensen die regelmatig zuurbranden vaststellen na het eten en een pijnlijke druk voelen op de borst die vanuit de maag vertrekt, of een schroevend gevoel hebben in de keel, kunnen zich best tijdig laten onderzoeken. Hier geldt beslist: er tijdig bij te zijn.

Maar ook:

  • langzaam eten
  • goed inspeekselen
  • eten in een ontspannen sfeer
  • niet te veel soorten voedsel bij dezelfde maaltijd
  • koolzuurhoudende drank vermijden
  • alcohol schrappen
  • niet roken
  • veel bewegen!

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Als vrouwen klagen is dat doorgaans terecht

Veel vrouwen krijgen van hun omgeving dikwijls het verwijt dat ze emotioneel zijn, dat ze hun ongemakken zelf fabriceren in hun fantasie en dat ze positiever moeten denken. Vrouwen klagen niet zo gemakkelijk als mannen en als ze een probleem ervaren is dat doorgaans...

Lees meer

Epidemie op komst? Geen last van!

Elke dag hoor je iets over een epidemie: verkoudheid, griep, RSV, covid, buikgriep, diarree, maagaandoeningen… het houdt niet op. Dat alles met de feestweken die in aantocht zijn, geen leuke vooruitzichten. Ontelbaar zijn de patiënten die de feestweken in bed moeten...

Lees meer

Ben je ook op zoek naar “het geluk”?

Het heeft natuurlijk geen betekenis, maar vooral in deze periode van het jaar, de feestweken, de glitter en lampjes, de muziek, vragen veel mensen zich af of het allemaal wel echt is, een betekenis heeft of klatergoud is. Vooral de tegenstellingen vallen vaak zwaar,...

Lees meer

Is je computer een marteltuig?

Het Belgisch persagentschap maakte melding van een onderzoek door een HR-bedrijf “Attentia” bij ongeveer 23.000 werknemers die dagelijks met de computer werken en op beeldschermen kijken. Daaruit bleek dat de grote meerderheid van de werknemers (ongeveer 65 tot 70...

Lees meer