nov 3, 2021 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Ook de man kent een “overgang”, de andropauze

Als over de overgang wordt gesproken, denkt men meestal enkel aan vrouwen. Zij hebben en uiten ook het meest hun ongemakken en de omgeving merkt dat ook wel. Vrouwen krijgen plots hitteopwellingen, stemmingswisselingen, meer nood aan affectie, terwijl ze seksueel minder actief worden omdat het libido daalt ofwel pijn ervaren tijdens hun seksueel contact doordat de slijmvliezen veranderen, de huid in de intieme zone dunner wordt en dus pijn gaat doen. Dat alles heeft te maken met de verandering in de hormoonhuishouding, vooral de oestrogeenproductie die verandert. Er bestaan gelukkig goede natuurlijke middelen om de moeilijke periode zachter door te komen, beter te slapen, meer evenwicht in de emotie te krijgen enz.

Dus denkt men dat de man helemaal geen moeilijke periode kent, maar dat is uiteraard niet juist. Misschien iets later dan de vrouw, maar ook hij krijgt af te rekenen met een vervelende periode. Ook emotioneel kan een man het lastig krijgen, al is het maar vanwege het besef dat de jaren opklimmen en het grootste deel van het leven voorbij is.

Wat kan de man doen? Niet bij de pakken gaan zitten, maar ook zijn emoties uiten en meer bewegen, actiever worden.

Lichaamsbeweging is daarbij bijzonder belangrijk: een dagelijkse wandeling is een must. Vitamines en mineralen zijn nu bijzonder noodzakelijk, vooral een calciumrijke voeding vanwege het verhoogde risico op botbreuken, ook bij de man. Want het is een misvatting dat mannen niet het slachtoffer kunnen worden van osteoporose. Calcium, fosfor, vitamine D en vitamine K zijn nu heel belangrijk, zowel voor de vrouw, maar ook voor de man. Voldoende vitamine C en D zijn noodzakelijk om de weerstand tegen infectieziekten te vergroten.

Kennen mannen een “andropauze” naar het voorbeeld van de menopauze bij de vrouw? Niet iedereen is het daarover eens. Wel dat de man veroudert en dat de geslachtsactiviteiten geleidelijk afnemen. Maar ook hij heeft het lastig op een bepaalde periode, vooral ook emotioneel.

En de andropauze dan?

De typische miserie van de vrouw in de overgang kent iedereen. Ze heeft erg veel last van opvliegers, pijnlijke gewrichten, slapeloosheid, depressies, pijn bij het vrijen, onregelmatige maandstonden, broze botten… Maar de man dan? Ontsnapt die weer aan de vloek van de natuur? Omdat bij de vrouw een verandering in de balans en productie van de geslachtshormonen verantwoordelijk is voor de problemen, heeft men ook aangenomen dat het verminderen of stoppen van de activiteiten van de geslachtsklieren ook bij hem een soort menopauze, noem ze dan andropauze zou kunnen veroorzaken. Dat is nochtans niet zeker. Hoewel sommige artsen van mening zijn dat ook bij de man een soort andropauze of problemen met de hormonen een reeks ongemakken veroorzaakt, zijn anderen dan weer van oordeel dat bij mannen die nog geen prostaatproblemen hebben, er helemaal geen meno- of penopauze kan voorkomen zoals bij de vrouw.

Wel houdt men rekening met een soort midlifecrisis die meer emotioneel dan fysiek is. Veel mannen voelen zich oud worden maar willen jong blijven, voelen de drang om hun eeuwige jeugd te bevestigen, ze zoeken het vaak in een “verboden liefde”. De problemen zijn vaak niet te overzien.

Een echte menopauze kent de man niet, precies vanwege het feit dat de geslachtsklieren van de vrouw een uitgesproken cyclische activiteit hebben met de maandstonden als ritmisch kenmerk, terwijl bij de mannen een voortdurende activiteit van de geslachtsklieren kan worden waargenomen. Waar bij de vrouw de menopauze een behoorlijk radicaal en plots verschijnsel is, zou een soortgelijke overgang bij de man een heel geleidelijk gebeuren kunnen zijn. Men neemt aan dat de twee eigenlijk geen vergelijk hebben. Bij mannen zou er eerder sprake kunnen zijn van een geleidelijke veroudering die samenhangt met een veroudering van de bloedsomloop en de lichaamscellen in het algemeen waarmee de kwantiteit en kwaliteit van de hormonenproductie gelijkloopt. Een man is tot op zeer hoge leeftijd nog altijd in staat tot geslachtsgemeenschap en kan via zaadlozing ook nog kinderen verwekken, wat bewijst dat de geslachtsfunctie blijft bestaan en dus zou er in feite geen meno- of andropauze zijn ingetreden.

De seksuele potentie en de jeugdige viriliteit zal wel geleidelijk plaats moeten maken voor een meer bezadigde activiteit, waarbij het hormonale zal vervangen worden door meer kunstzinnige en ervaren vormen van omgaan met zijn vrouw.

Mannen kunnen ook vermoeid zijn

De wetenschap definieert iets vaag als een soort andropauze, een verlies aan jeugdige kracht en onzekerheid, ook op seksueel vlak.

Waar bij vrouwen de menopauze gesitueerd kan worden rond het 51ste levensjaar met een brede variatiemogelijkheid tussen de 50 en 55 jaar, moet het climacterium van de man – zo dat er mocht zijn – eerder 10 tot 15 jaar later gesitueerd worden. De verschijnselen zijn evenwel minder spectaculair, vandaar dat niet elke wetenschapper het erover eens is dat ook de man een soort menopauze doormaakt of in de andropauze belandt. Er is wel sprake van een geleidelijke afbouw van levensvitaliteit waarmee geslachtsactiviteiten gelijklopen.

De man wordt wel wat sneller vermoeid bij lichamelijke arbeid, wordt vergeetachtiger, heeft af en toe te kampen met een lichte depressie, er zijn vasomotorische sensaties met ook een soort warmteopwellingen, of rood aanlopen in het gezicht. Hij zal ook gemakkelijker zweten bij een lichte activiteit, er komen af en toe potentiestoornissen bij die met het klimmen van de jaren frequenter worden. De lustgevoelens nemen af en veel mannen maken zich in deze periode van hun leven ook ernstig zorgen.

Fysieke veranderingen

Ze merken ook fysieke veranderingen, zoals het verminderen in omvang van penis en testikels en het verminderen van de schaambeharing.

Ook de stem verandert. Wervels gaan gemakkelijker inzakken en de spiermassa neemt in omvang af terwijl ook de spieren slapper worden en de atletische lichaamsbouw plaats moet maken voor een slappere uitdrukking.

De man krijgt nu ook uitgesproken een buikje. De gewrichtsbanden verliezen hun elasticiteit en het komt sneller tot spierscheuringen en inscheuren van gewrichtsbanden. Zij zijn de slachtoffers tijdens skiwandelingen, langlaufen en bergwandelingen in de zomer. Sommige artsen gaan nu testosteron voorschrijven, maar niet iedereen is het daarmee eens, omdat het product ook bijwerkingen kan meebrengen. Als de dosering niet juist bepaald is, kan testosteron arteriosclerose en een vergroting of hypertrofie van de prostaat veroorzaken. Veel artsen weigeren dan ook een hormonale behandeling aan mannen die met andropauzale klachten in hun kabinet verschijnen, omdat ze meer nadelen dan voordelen heeft.

De beste methode is de preventie met het uitstellen van het mannelijk climacterium: meer bewegen, zuurstof tanken in de vrije natuur, alcohol vermijden, niet roken en vooral voldoende vitamine E, D en K gebruiken zoals die voorkomt in tarwekiemen en tarwekiemolie, natto en vette vis, ook levertraan. Een gezonde sensuele activiteit zal ook helpen om de man lang gezond van lijf en leden en ook emotioneel gelukkig te maken.

En gelukkig kan de natuur helpen: Proflabell zal de klachten van de man met risico voor prostaatproblemen verhelpen.

Je vindt Proflabell van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer 2223-196.

Of je kan Proflabell van Fytobell ook online bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com.

De man zal zich beslist weer jeugdiger voelen.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Waarom klagen vrouwen zo vaak over hoofdpijn?

Iedereen kan al eens last krijgen van hoofdpijn, maar vooral vrouwen zijn er gevoelig voor en gebruiken het dan ook als excuus. Neen, we hebben het hier niet over de gekende kolder “vanavond niet schat, ik heb hoofdpijn”, maar wel over het feit dat meer vrouwen dan...

Lees meer

Hoe je evenwicht beter bewaren?

Een goed evenwicht is het beste signaal dat je gezond bent. Dat geldt zowel op fysiek als emotioneel en geestelijk gebied. Het een sluit ook nauw aan bij het andere. Een van de proeven als je bij voorbeeld solliciteert voor een baan als piloot, brandweerman, of een...

Lees meer

Is het erg dat ik zoveel zweet?

We hebben al een aantal hoogzomerse dagen gehad. Je kunt ze misschien op één hand tellen, maar toch... Jammer genoeg zijn er geen zekerheden meer en dus haken we over een aantal dagen weer af: het wordt weer kouder, natter, winderiger en onstabieler. Dat is nochtans...

Lees meer