Is verzadigd vet gevaarlijk voor je hart?

Decennia geleden ging men er van uit dat verzadigd vet slecht was voor de gezondheid, want het was verantwoordelijk voor het ontstaan van hart- en vaatziekten. Verzadigd vet werd verantwoordelijk gesteld voor een verhoging van de LDL-cholesterol de “slechte” en dus moest verzadigd vet vermeden worden.

Niet alle verzadigd vet is gevaarlijk voor de gezondheid. De oorsprong en vooral de bewerking is van belang. Daarom beslist transvet vermijden.

Onderzoek – ook juridisch – heeft aangetoond dat dit niet zo is, want dat twee wetenschappers van een toonaangevende Amerikaanse universiteit zich hadden laten omkopen door de suikerlobby, om de aandacht van suiker naar vet te verplaatsen. Een wereldleugen was geboren.

Sindsdien is veel onderzoek verricht. Natuurlijk kunnen we ook te veel verzadigd vet gebruiken, maar dit verzadigd vet verantwoordelijk stellen voor vernauwing van de bloedvaten, is wel kort door de bocht.

We hebben verzadigd vet nodig, evenals onverzadigd. Het gevaarlijkste vet is transvet. En dat komt voornamelijk voor in bewerkt voedsel, zeg maar industrieel bewerkte voeding, zelfs al is die voeding biologisch. Denk aan pizza’s in de diepvriesafdeling van bio warenhuizen.

Onjuiste conclusies

Intussen zijn grote Europese studies gehouden. Daaruit blijkt dat de verzadigde vetten uit rood vlees en bewerkt voedsel nadelig zijn, terwijl de vetzuren uit vis, en kaas, vooral geiten- en schapenkaas gunstig worden beoordeeld. Dit is de conclusie van de EPIC-studie die de gezondheid van meer dan 10.000 patiënten met een hartprobleem vergeleek met de gegevens van meer dan 16.000 gezonde mensen. Ook hun voedingspatroon werd vergeleken. Er was geen verband tussen het gebruik van verzadigd vet en coronaire aandoeningen, maar wel met de wijze van bewerking en de oorsprong van het vet.

Daarom raadt de Hoge Gezondheidsraad aan om zo weinig mogelijk bewerkt voedsel, zeker geen transvet te gebruiken en liefst vis of kaas in de plaats van rood vlees of charcuterie. Gefermenteerde producten zoals zuurkool en yoghurt, zelfs volle yoghurt lijkt de oxidatie van slechte cholesterol te verhinderen en is dus goed voor de gezondheid.

Trouwens, we hebben ook vetten en ook verzadigde vetten nodig omdat die de bouwstenen vormen voor hormonen, van belang voor de functie van het brein en het zenuwstelsel.

Liever vis en Omega-3 vetzuren

De meeste medische deskundigen zijn het erover eens, dat de hoeveelheid cholesterol in het bloed verhoogd of verlaagd kan worden door het voedsel. Voedingsvetten bevatten drie soorten vetzuren, verzadigde, onverzadigde en meervoudig onverzadigde vetzuren.

Onverzadigde vetzuren: Vloeibaar bij kamertemperatuur (meestal plantaardige oorsprong).

Verzadigde vetzuren: Vast bij kamertemperatuur (meestal van dierlijke oorsprong).

De meest voorkomende verzadigde vetzuren zijn boterzuur, stearinezuur en palmitinezuur, die respectievelijk voorkomen in boter, rundvet en schaapsvet. Het belangrijkste onverzadigd vetzuur is oliezuur dat o.a. in olijfolie voorkomt.

Hoe werkt het?

De vetten die in de natuur voorkomen bestaan uit esters van glycerol met bovengenoemde vetzuren. Een ester van glycerol ontstaat doordat de hydroxylgroep zich met de waterstof van het zuur verbindt tot water. De overblijvende verbinding wordt een ester genoemd. Meestal bestaan de lange zijketens uit verschillende soorten vetzuren (meervoudige verbindingen).

Voor de verestering van deze stoffen, de verbinding van glycerol met vetzuren, zorgt de natuur. De afbraak van vetten tot glycerol en vetzuren vindt in het menselijk lichaam voornamelijk plaats onder invloed van enzymen uit de gal en het alvleesklier-sap uit de alvleesklier.

Voor de gezondheid is het van belang kieskeurig te zijn in verband met de oorsprong van de verzadigde vetten en zo weinig mogelijk transvet te nuttigen en dus bemerkt voedsel te mijden. En ook en vooral de voorkeur te geven aan onverzadigde vetten oftewel Omega-3 vetzuren en die vind je vooral in vette vis.

Een tip: om tekorten aan te vullen of als je er niet toe komt geregeld vis te eten is er gelukkig de visolie Omega-3 van Nutribell.

Je vindt Omega-3 visoliecapsules van Nutribell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 2751-485.
Of je kunt de Omega-3 visolie van Nutribell ook online bestellen via www.fytobell.be of www.boverte.com.

Je bloedvaten zullen er beslist gezonder en jonger door worden.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hou jonge kinderen van het scherm weg!

Jaren geleden werd ervoor gewaarschuwd niet te lang met de GSM te bellen. Dat bellen gebeurt nu veelal via afstandsluidsprekers, of met oortjes, zodat de iPhone of smartphone, vroeger GSM genoemd, niet tegen het hoofd moet worden gehouden. Een verkoper waarschuwde ons...

Lees meer