We brengen noodgedwongen meer tijd thuis door. We ontdekken als het ware de voordelen van een “vakantie” in eigen huis. Velen maken van hun keuken een toprestaurant, anderen hebben de badkamer ingericht als een persoonlijke wellness. Genieten van een lekker maal en ’s avonds genieten van een heerlijk bad is niet enkel goed voor het lichaam, maar ook voor de geest. Op die manier kunnen veel problemen zoals burn-out en depressie worden voorkomen. Dat is belangrijk, vooral omdat voor thuiswerkende mensen het contact met de leidinggevende enkel via telefoon of online kan laten gebeuren en dus waardering en begeleiding vaak ver te zoeken zijn.
Dus moet je nu vooral voor jezelf en je gezin zorgen. Dat doe je door om te beginnen orde op zaken te stellen. Je kan niet lekker en leuk koken in een rommelige keuken, waar je om de haverklap moet zoeken waar de dingen “verborgen” zijn. Hetzelfde in de badkamer. Daar moet je tot rust komen en dat kan onmogelijk als alles overhoop staat, er geen orde en netheid heersen en vooral als je voortdurend moet zoeken naar wat, waar verborgen zit.
Je kan van je eigen badkamer een perfecte wellness maken op voorwaarde dat die een nette en opgeruimde look heeft en alles praktisch gerangschikt werd.
Alles moet een vaste plaats hebben en moet ordentelijk gerangschikt zijn.
Veel mensen hebben de overtuiging dat ze veel te weinig plaats hebben in hun badkamer, terwijl dat eigenlijk niet het geval is. Ze moeten gewoon orde op zaken stellen, alles oordeelkundig rangschikken en netjes opbergen, soort per soort en kleur per kleur. Dat kan je doen door de laden en kasten eerst helemaal leeg te maken, nadien schoon te maken en te poetsen, om daarna alles weer terug op orde te rangschikken.
Ideaal is als je bijvoorbeeld keukenladeverdelers gebruikt. Dat zijn aparte vakken zoals je in de meeste moderne keukens aantreft. Je kan dergelijke verdeelvakjes in keukenzaken en warenhuizen vinden. Zo kun je gemakkelijk alles per soort en gebruik rangschikken en hoef je niet meer te zoeken waar je ergens iets ondergeschoven hebt. Zo kun je alles voor tandverzorging, tandpasta, borsteltjes, flosdraad samen leggen en andere kleine dingen zoals scheermesjes, scheercrème of -zeep in een ander vakje. Op die manier gaan kleinere voorwerpen niet “zweven of zwemmen” in grotere laden, want daar vind je ze niet gemakkelijk terug onder een berg andere voorwerpen.
Je moet hetzelfde doen in de keuken trouwens.
De handdoeken kun je in grotere laden of legborden van kasten neerleggen, maar als je echt te weinig plaats hebt, schaf je dan handdoekhaken aan, bevestig die aan de binnenkant van de kastdeuren en hang de handdoeken daarin op. Die haken zijn tegenwoordig heel handig voorzien van dubbel coated tape, zodat je niet meer hoeft te nagelen of te schroeven. Bovendien kan je ze later nog verwijderen zonder schade aan te richten.
En een verloren ruimte is er in elke badkamer, terwijl die toch zou kunnen benut worden: bijvoorbeeld onder de wastafel oftewel de lavabo. Daar zit ook de sifon van de afloop en daarom benutten weinig kastenmakers of badkamerontwerpers die ruimte. Toch kan je die benutten. Er bestaan smalle plastic boxen met deksel die je kan aanschaffen in doe-het-zelf-zaken. Leg daarin voorwerpen zoals reservezeep, reserveparfum, tandpasta, shampoo enz… Die dingen moeten een plaats hebben en als je ze in een box legt, moet je er ook nooit naar zoeken, terwijl het veilig, praktisch en droog opgeborgen zit. Is je badkamer zeer klein, dan kan je daar je dagelijkse toiletartikelen in opbergen. Het volstaat elke morgen of avond die box op te diepen en de inhoud te gebruiken, om het er nadien weer in te stoppen en onder de wastafel op te bergen. Op die manier moet je nooit zoeken, zit alles netjes opgeborgen en heeft je badkamer altijd een nette en opgeruimde look.