nov 20, 2021 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Het recept om honderd jaar te worden

Vorige week is een collega honderd jaar geworden. Kerngezond! Veel vijftigjarigen beschikken niet over haar conditie. Op de vraag hoe ze dat heeft klaargespeeld is het antwoord: dat gaat vanzelf, je rolt erin.

Onbekommerd als altijd, plichtsbewust, dienstbaar en tegelijk vrolijk door het leven stappen. Geen overdaad, nooit gerookt, geen alcohol en snoep, dat spaarde ze voor de nichtjes en neefjes. Ja af en toe een appel of een peer.

Is dat het levenselixir? Het zou wel kunnen.

Je moet natuurlijk goede genen hebben, ook geluk hebben, want zonder dat beetje geluk vaart niemand wel, maar vooral positieve gedachten, veel bewegen, want ze deed alles te voet en met het openbaar vervoer en nooit overdaad: op tijd naar bed, vroeg weer op, geen zorgen, geen stress en lachen om de drukte die de wereld nu overkomt.

Het eeuwenoude recept

Maar bestaat er dan geen toverrecept, een geheime formule waardoor we toch ouder kunnen worden en gezond blijven? Zeker. Kijk naar de bewoners van Pitcairn. Dat is de plaats op aarde, een eiland, met het meeste honderdjarigen ter wereld. Ook Japan kent meer honderdjarigen dan de westerse wereld. Wat kunnen we daaruit leren? Dat het zeker geen toeval is dat op dezelfde plaats in identieke omstandigheden veel hoogbejaarden voorkomen en dat ze zelfs op hun honderdste nog altijd kwiek en levendig zijn, ja dagelijks activiteiten beoefenen.

Ook typisch is dat in bepaalde families iedereen ouder wordt dan de gemiddelde persoon in de maatschappij. Goeie genen zijn dus ook belangrijk, maar de levenswijze van oudere personen in dezelfde familie of hetzelfde gezin is doorgaans dezelfde. Wat kunnen we daaruit leren.

Is er een geheim recept om honderd jaar te worden? Niet echt, maar wel een goede levenswijze en levensvisie om dat doel te bereiken.

Beweeg

Rust, roest, zegt het spreekwoord en dat is ook voor het lichaam het geval. Het lichaam is ontworpen om in beweging te zijn: spieren, gewrichten, ligamenten, het moet regelmatig worden belast. Bovendien ontlast een dagelijkse portie lichamelijke inspanning het hart en de bloedsomloop. Niet voor niets worden de beenspieren trouwens het tweede hart genoemd. Ook de kans op osteoporose of beenverweking, kanker en beroerte verkleint enorm bij wie dagelijks beweegt. Op een kantoorstoel zitten of uren in de auto doorbrengen en dan ‘s avonds voor de computer of televisie is geen natuurlijke toestand. Het kan best zijn dat je voor je werk op kantoor moet zijn of nu met corona thuiswerk moet doen en van je living een kantoor hebt moeten maken, maar dat mag je zeker niet verhinderen om regelmatig op te staan, even rond te lopen, een kop koffie of thee te halen, wat naar buiten te staren om nadien weer aan het werk te gaan. Je zal je des te beter kunnen concentreren en je fitter voelen. De bloedsomloop wordt weer wat aangepord door vijf minuutjes rond te lopen of wat bewegingen te maken, te huppelen en te springen, wat oefeningen te doen. In de zomer is dat leuker als je dat op je terras of in je tuin kan doen, maar ook nu het kouder wordt, is beweging van het grootste belang. Moet je voor je werk toch langdurig stil zitten in de auto bijvoorbeeld, las dan toch tweemaal per dag een kwartier tot twintig minuten in voor beweging: loop het blokje om, ga te voet naar de post, naar de winkel, boodschappen halen. Het loont beslist.

Tegenwoordig heeft elke iPhone of smartphone een teller, waarmee je het aantal passen per dag kan meten. Vijfduizend stappen is een minimum. Je haalt die makkelijk door een half uurtje te stappen. Lukt het niet, schaf een hometrainer aan. Ook fietsen en zwemmen zijn goede sporten om je dagelijkse portie beweging te halen. En een goed motief om te blijven bewegen is jezelf een beloning geven. Wacht met het drinken van een lekker kopje koffie of thee, tot je de beweging hebt geleverd, terug bent van je wandeling, of je oefeningen hebt gedaan. Zo kan je naar die beloning uitkijken, maar pas na de geleverde prestatie, niet eerder, niet tijdens.

En je wilt je favoriete feuilleton of tv-programma niet missen? Dat hoeft ook niet, want tijdens de reclameblokken kun je ervan profiteren om wat lichaamsoefeningen te doen: ter plekke huppelen, of springen, of ter plaatse stappen, door de knieën buigen, hurken en weer rechtstaan. Zo win je tijd en heb je een stuk gezonde oefeningen gehad.

Een nog een tip voor wie met de wagen naar het werk moet: zet je wagen verder van je kantoor of werkplek af, liefst meer dan 500 meter. Zo haal je op het einde van de dag door de heen- en weer-wandeling gemakkelijk meer dan een kilometer en dat is toch al goed voor bijna 1500 stappen. En eigenlijk is dat maar een twintigtal minuutjes “tijdverlies” dat helemaal geen verlies is. Je moet het als winst beschouwen. En vergeet niet: jong geleerd is oud gedaan. Wat je doet op twintig, doe je ook nog gemakkelijk op vijftig en wat je doet op vijftig haal je gemakkelijk tot de honderd… en hopelijk komt het zover!

Zoek de natuur op en ontspan

Ontspanning is in deze tijd van kapitaal belang. Veel mensen lopen er ontmoedigd en zuur bij. Velen zien er geen gat meer in. Elke dag andere berichten, nieuwe beperkingen, soms ten koste van de vrijheid van noodzakelijke contacten of zelfs van je broodwinning. Je zal maar in de horeca zitten en personeel moeten betalen, terwijl er niemand komt opdagen, of een winkel hebben waarvan de klanten wegblijven uit schrik besmet te worden met corona. En dan nog de tegenstrijdige berichten: eerst wel een mondmasker, dan hielp het niet meer, dan wel weer en nu ook de jeugd. Dan de vaccins die het rijk der vrijheid gingen openen en nu weer dicht en dan de derde prik en men spreekt al van een nieuwe booster in de vierde prik.

De mensen beginnen na te denken en beseffen dat de natuurlijke immuniteit toch wel een godsgeschenk is dat moet gekoesterd worden. Wel, door regelmatig te bewegen, versterk je de immuniteit en word je minder gemakkelijk het slachtoffer van virussen en bacteriën en ook door gebruik te maken van de gezonde kracht van de natuur met vitamine C, vitamine D, zink, selenium. Dat is hetzelfde recept om honderd jaar te worden: geen overdaad, niet roken, geen alcohol, liefst geen suiker of gesuikerde dranken, veel fruit en groenten en liever vis dan vlees en zeker geen junkfood.

En… ontspan. Wandel de zorgen weg, praat met mensen, desnoods met een zoomvergadering, of via de telefoon, of gewoon op afstand en veilig. Maar je hebt contact nodig, op die manier kan je gedachten uitwisselen, je moeilijkheden bespreken, troost vinden en anderen troosten. De mens is een sociaal wezen en heeft nood aan soortgenoten.

Je moet je moeilijkheden uitpraten, nooit lang kwaad blijven, wel ontspannen en de natuur is daar de ideale plek voor. Mensen die in druk bevolkte steden wonen, zitten in een onnatuurlijke omgeving. Het bos, de zee zijn ideale plekken om tot rust te komen. Bovendien is de lucht er veel zuiverder en gezonder. Ook voor wie last heeft van allergie is een wandeling aan zee een verademing. De kleuren, de geuren, de geluiden van de natuur, het bos, de zee zijn onvervangbaar. We hebben dat allemaal nodig.

Wees opgeruimd en slaap goed

Mensen die een hoge leeftijd bereiken, hebben allemaal één belangrijk punt gemeen: ze zijn opgeruimd, houden van lachen en humor en kunnen relativeren. Ze kniezen niet, zijn positief ingesteld en dat is heel belangrijk. Er bestaat geen toverdrank om gezond oud te worden, wel een toverhouding. Een positieve kijk op het leven en oplossingen zoeken voor problemen in de plaats van erover te zaniken en ongelukkig door te worden.

Je moet je doelen blijven stellen in het leven, zelfs al ben je oud. Veel lezen, praten, onderzoeken, een nieuwe taal leren, dat zijn recepten die leiden tot een hoge leeftijd. En natuurlijk ook goed slapen, want dat is echt essentieel. Tijdens de slaap kunnen zowel de zenuwcellen als de lichaamscellen zich resetten. Uitgerust en monter opstaan is een van de kenmerken van een gelukkige mens die heel oud kan worden.

En wil je goed slapen? Zoek het dan liever niet in verslavende slaappillen, want die slaap is niet te vergelijken met de natuurlijke slaap. Zoek het liever in een natuurlijke oplossing: bewegen en voldoende water drinken. Gelukkig kun je ook gebruik maken van slaapverwekkende kruiden die doeltreffend maar ook onschadelijk zijn.

Een tip: Escholcin van Fytobell om weer als een roos te slapen.

Je vindt Escholcin van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 2899-912.

Of je kan Escholcin van Fytobell ook online bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com.

Zo ben je goed op weg om honderd jaar ge worden.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Waarom krijgen zoveel mensen een depressie?

Het woord “depressie” alleen al zou je depressief kunnen maken. Het is geen leuke term, niet voor het weerbeeld, niet voor het gemoed en de levenskwaliteit van wie er mee te maken heeft. Bovendien heeft het niet enkel invloed op het presteren, het werk en het geluk,...

Lees meer