okt 3, 2020 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Hoe kan een gezond microbioom hartziekten, kanker, huidaandoeningen, obesitas en corona helpen voorkomen?

Het was een tijd geleden op tv te zien: er leven meer dan 100 miljoen bacteriën op de schil van één appel. Dat zijn doorgaans goedaardige bacteriën en toch schillen veel mensen die appel alvorens hem op te eten. Het was ook duidelijk dat er meer van die goede bacteriën op een biologisch gekweekte appel zitten, dan op een appel die behandeld is met allerlei bestrijdingsmiddelen. Meer nog: zowel fruit als groenten die op een natuurlijke wijze gekweekt werden en die zichzelf tegen mogelijke aanvallers op een natuurlijke wijze hebben kunnen en mogen verdedigen, blijken meer salvestrolen te hebben dan fruit en groenten die met bestrijdingsmiddelen werden behandeld. Laat die salvestrolen nu wel belangrijk zijn voor je eigen lichaam in de strijd tegen kanker. Er zijn zelfs geneesmiddelen uit gemaakt.

Wat betekent dit? Dat de natuur een veel grotere intelligentie heeft voor wat betreft onze gezondheid, dan de bedoelingen van lobby’s die aan landbouwproducten alleen maar grof geld willen verdienen zonder rekening te houden met wat goed is voor ons: voeding en gezondheid.

Je microbioom of darmflora heeft veel meer invloed op je gezondheid dan totnogtoe werd aangenomen: hart en bloedvaten, kanker, obesitas, diabetes, en de immuniteit tegen virussen en bacteriën en dat is wel heel belangrijk in deze coronatijden.

Er werd een genoomanalyse gemaakt door wetenschappers van de universiteit van Groningen bij een klein half miljoen mensen, allemaal van middelbare leeftijd, waarvan het gemiddelde 57 jaar was en geen familiebanden hadden met elkaar. Iets minder dan de helft ervan waren mannen. Dr. Hilde E. Groot concludeerde dat zoals vroeger al vermoed werd, de samenstelling van het microbioom gelinkt kon worden aan talrijke ziekten zoals hoge bloeddruk, nierfalen, hartfalen, verhoogde cholesterolwaarden, artrose en reuma, kanker, cardiovasculaire aandoeningen, diabetes, obesitas en longziekten. Duidelijk was er ook een relatie met de weerstand zowel tegen bacteriële als virale aandoeningen. Dat werd meegedeeld op een jaarlijks congres van de Cardiologische Liga.

De menselijke weerstand is een heel complex en omvangrijk systeem. De rol van het darmmicrobioom, zeg maar de darmflora wordt steeds duidelijker. De darmen zijn dus niet zomaar een transitkanaal voor verteerd voedsel, het is een levend orgaan met zijn eigen micro-organismen die een veel grotere rol en functie in het lichaam hebben in het fysiologisch gebeuren in het lichaam dan vroeger werd aangenomen, en dus oorzaak kunnen zijn van ziekte, maar ook bron van gezondheid.

De darmen zijn bij veel meer fenomenen betrokken dan de geneeskunde had aangenomen. Zelfs cardiologen zijn er van overtuigd dat er iets mis is met het microbioom van patiënten die te maken kregen met myocardinfarct.

In het Amsterdams universitair ziekenhuis wordt trouwens onderzoek gedaan naar de relatie tussen hart- en vaatziekten, diabetes en andere chronische ziekten en het darmmicrobioom, aldus Dr. Carol Remme. Ook hoge bloeddruk, hartfalen en te hoge cholesterol zouden meer te maken hebben met de darmflora, dan zelfs veel artsen voor mogelijk houden. Daaruit concludeerde Dr. Remme dat voeding van bijzonder groot belang is omdat het rechtstreeks invloed heeft op het darmmicrobioom. Het nut van probiotica is daarmee duidelijk gesteld en is geen fabel meer.

Als er meer onderzoek zou gedaan worden op de samenstelling en de kwaliteit van de darmflora, zou dat eveneens kunnen dienen om langere termijn prognoses te maken om de gezondheid van de patiënt in de verre toekomst uit te stippelen en dus tijdig in te grijpen.

Eindconclusie: de darmen helpen bij de vertering en het afgeven van voedingsstoffen in de bloedsomloop, maar leggen ook de fundamenten voor het afweersysteem. Zowel bacteriën, schimmels als virussen kunnen worden overwonnen door een sterk afweersysteem dat gebaseerd is op een gezond microbioom. Dat wil uiteraard niet zeggen dat mensen met gezonde darmflora compleet immuun zijn voor aids, longontsteking, TBC, kanker of cardiovasculaire aandoeningen, maar het is wel bijzonder nuttig als ze beschikken over een gezond microbioom om sneller te genezen of minder snel ziek te kunnen worden. Daar zijn de lactobacillen bijzonder nuttig voor. Die vind je vooral in gefermenteerde groenten: zuurkool of andere gefermenteerde groenten, maar ook echte yoghurt. Let er wel op dat je in dat geval producten zonder suiker kiest, want suiker veroorzaakt gisting en is derhalve heel ongunstig voor de darmflora.

Kan je je darmflora of het microbioom herstellen of verbeteren? Jazeker! De Harvard university berekende dat de leefstijl voor meer dan 60 percent de gezondheid van de darmmicrobioom bepaalt.

In de praktijk komt het hierop neer:

Waarmee moet je stoppen:

 • Stop volkomen met het drinken van alcohol, want dat vernietigt de darmflora.
 • Darmkanker is veelal het gevolg van zieke darmflora.
 • Werk aan obesitas, want dat is verantwoordelijk voor een toename van DNA-schade door beschadigde galzuren.
 • Stop met geraffineerde voeding, zowel suiker als granen en pasta’s.
 • Gebruik helemaal geen bewerkt vlees meer, omdat sommige bacteriën de darmwand beschadigen.
 • Roken heeft absoluut een negatief effect op het darmmicrobioom en doet ontsteking van de darmwand toenemen.
 • Vermijd het om onnodig antibiotica te slikken. De darmflora kan er jaren voor nodig hebben om weer te herstellen.
 • Vermijd kunstmatige zoetstoffen, suiker, groenten die behandeld zijn met pesticiden.
 • Vermijd stress, want ook dat heeft een negatieve invloed op je darmflora.

Wat is dan wel nuttig:

 • Omega-3 vetzuren beschermen de darmwand en zijn ook beschermend tegen darmkanker.
 • Bifidus en lactobacillus verminderen de slechte bacteriën die zorgen voor het ondermijnen van het immuunsysteem. Eet dus meer vis in de plaats van vlees of gebruik een goed supplement op basis van visolie Omega-3.
 • Eet meer vezels, zowel wateroplosbare als niet oplosbare: groenten, rauwkost, bonen, linzen, noten.
 • Gebruik gefermenteerde producten zoals zuurkool en yoghurt.
 • Maak gebruik van kruiden die nuttig zijn om slechte bacteriën te bestrijden: oregano, look, tijm, basilicum, rozemarijn.

Vergeet niet dat er een darm-hersen-longen-huid-as bestaat, wat betekent dat aandoeningen in deze organen vaak gelinkt zijn aan de gezondheid van het darmmicrobioom.

En willen jullie wat hulp uit de natuur? Dat kan.

Een tip: Nutribell visolie Omega-3-capsules.

Je vindt Nutribell visolie in de apotheek met CNK-bestelnummer: 2751-485.

En een excellent probioticum om de darmflora te herstellen: Digesbiose van Fytobell met miljarden goede bacteriën om het microbioom weer gezond te maken.

Je vindt Digesbiose van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 1752-278.

Je kan zowel Nutribell visolie als Digesbiose ook online bestellen via www.boverte.com en www.almed.be.

Je immuniteit zal er wel bij varen.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde