mrt 22, 2021 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Voorjaarsmoeheid: doodop de lente tegemoet…

Heeft het seizoen invloed op de gezondheid? Natuurlijk komen in de winter meer verkoudheden en griep voor. Maar de lente, nu de eerste mooie dagen in het verschiet liggen? Is voorjaarsmoeheid een fakeziekte of bestaat die echt?

Voorjaarsmoeheid bestaat echt. Het overvalt honderdduizenden landgenoten, als dit een troostend comfort kan bieden, je bent dus echt niet alleen. Er zijn meer zieken op het einde van de winter, dan in de rest van het jaar. Zelfs meer dan in de herfst, want dan teren ze nog op de reserves van de zomer en de vakantie. Voorjaarsmoeheid bestaat, maar wat doe je er aan?

Vervelendste seizoen

We hebben bijna het vervelendste seizoen van het jaar achter de rug en vooral de ellende met corona begint veel mensen de keel uit te hangen. Maar over het klimaat hebben we niet zoveel te klagen. Vreselijke temperatuurverschillen zijn er niet geweest, evenmin ernstige koude, meters sneeuw, noch zware tempeesten en stormen. De sneeuw was voor elders in Europa. Het was nog treffelijk, niet te koud, zelfs nog een aantal mooie zonnige dagen, wel behoorlijk wat regen en eigenlijk amper gladheid. Zelfs nog niet te veel mist, wat niet altijd even plezierig is voor mensen die last hebben van de ademhalingswegen. En nu is het wachten op de grote doorbraak van de lente. Iedereen loopt er zo wat mistroostig bij. De winter is niet voorbij, de lente is er nog niet, de etalages liggen al vol zomerse kleuren en toch krijgen we af en toe nog eens een neepje van de staart van de winter. Het is nu vooral dat er veel zieken vallen, tegelijk met de coronabesmettingen. Toeval? We krijgen nu de maand waarop statistisch gezien, het meest zieken voorkomen: samen met de maand november is maart, de maand waarbij de huisartsen een druk programma af te werken krijgen. Meer verkoudheden, meer griepen en … meer hartinfarcten. In maart en november komen ook meest zenuwziekten en depressies voor. Wat doe je eraan? Je kan je inderdaad wapenen tegen de agressies van de nawinter.

Voorjaarsmoeheid is geen fakeziekte. Het bestaat echt, maar gelukkig kan je er ook iets aan doen.

Train je organisme

Als je na deze winter gezond wil blijven en vooral ook je hart wil beschermen dan moet je nu al beginnen met een training van het organisme. Wacht niet tot de zomer om met goede voornemens te beginnen. In de zomer komt het er meestal niet meer van, aangezien je dan voldoende redenen hebt om lekker lui op een terrasje of in je tuin te zitten. En dat terwijl het organisme het echt broodnodig heeft om te bewegen. Om te beginnen moet je het lichaam gewoon maken aan voortdurende temperatuurwisselingen, anders komt het te gemakkelijk tot verkoudheidsziekten en griep. In de winter is daar niet veel gelegenheid toe geweest. Bovendien zitten de meesten altijd in een overbeschermde temperatuurcocon: living, kantoor, badkamer, slaapkamer, auto: het komt allemaal ongeveer op hetzelfde neer. Het lichaam hoeft zich niet meer aan te passen, is het niet meer gewoon zich te trainen. Gevolg: in de nawinter, als dit wel gebeurt doordat de kleding niet meer aangepast is voor de wisselende dagen, worden veel mensen ziek.

Lijken deze ziekten onschuldig en zijn ze het ook, dan hebben ze onrechtstreeks toch een bedreigende invloed op hart en bloedvaten. Doordat het organisme via de verkoudheid en de griep verzwakt is, (het lichaam heeft zijn energie nodig om zich te wapenen tegen de virussen) komt hartinfarct in deze omstandigheden twintigmaal meer voor dan bij wie niet verzwakt is door verkoudheid of ontsteking van de luchtwegen: keelpijn, hoest, neusvalling.

De juiste warmte

Je moet je harden in deze nawinter. Dat betekent dat je het lichaam moet voorbereiden op de grote temperatuurwisselingen. Anderzijds moet je de grote schommelingen tot een minimum beperken. Vandaar dat je de temperatuur van de woning in de gaten moet houden: living niet warmer dan 22 graden en slaapkamer niet meer dan 18 graden. In de slaapkamer maak je het beter zelfs nog wat koeler. Zestien graden is daar ideaal. Het mag zelfs kouder als je maar een dekentje bijlegt. Ramen open is een goede training. De leidingen zullen nu toch niet meer bevriezen. Je kan beter een wolletje meer aantrekken dan de verwarming hoger te zetten.

Droge lucht is niet gunstig

Hou er ook rekening mee dat te warme lucht gemakkelijker uitdroogt, omdat het vocht nu eenmaal verdampt en gemakkelijk kan ontsnappen. Hier ligt een tweede oorzaak van vele verkoudheidsziekten: te droge lucht. Vooral in ruimten waar centrale verwarming is, of elektrisch verwarmd wordt, moet de lucht meer water krijgen. Dat doe je door waterverdampers aan te brengen aan de radiators, of door een speciaal luchtbevochtigingstoestel in te schakelen als het eerste niet mogelijk is, zoals bij convectoren.

Virussen gedijen beter bij een droge warmte, dan in ruimten waar de luchtvochtigheid ideaal is, en die ligt om en nabij de zestig percent relatieve vochtigheid. Je kan dit best controleren met een hygrometer. Zo’n toestel is niet duur en dat kan je je gemakkelijk aanschaffen bij een opticien.

Velen verblijven ook veel te lang in bedorven kamerlucht. De ramen worden niet meer geopend, terwijl alle reten en kieren zijn dichtgespoten, om energie te besparen. Hoofdpijn is een veel gehoorde klacht als gevolg van het permanent inademen van bedorven lucht. Het is een averechtse besparing, want uiteindelijk word je gemakkelijker ziek en dat kost ook geld. Bovendien is het bewezen dat bedorven lucht moeilijker opwarmt dan frisse lucht. Daarom geregeld ramen of deuren open gedurende vijf minuten. Best van al kan je dit doen om de twee uur. Hou er trouwens rekening mee dat de mens elk uur dertig kubieke meter frisse lucht nodig heeft.

Je kan er zelf veel aan doen

Dagelijks een lange wandeling maken, of alleszins naar buiten trekken is ideaal voor de gezondheid, zelfs als de zon niet schijnt en terzelfder tijd bij de wandeling heel diep inademen. Doe de wandeling bij voorkeur in een mooi park, of in de natuur, want uitlaatgassen zijn ook niet zo gezond.
Diep inademen en de ingeademde lucht een tiental seconden vasthouden in de longen. Nadien heel diep uitademen, want het is even belangrijk dat alle lucht heel diep wordt uitgeademd. Via de ademhaling speelt het lichaam ook heel wat afvalstoffen kwijt. Een goede ademhaling helpt trouwens ziekten voorkomen.

Loop ook eens honderd meter om de halve kilometer en controleer je hartritme. Het is normaal dat er een versnelling optreedt, maar het hart mag niet onregelmatig slaan. Gebeurt dit wel, dan is het mogelijk dat het alleen maar op gebrek aan training wijst, maar blijft dit na verschillende weken training toch duren, dan moet je naar de arts voor controle.
Veel patiënten zijn er van overtuigd dat ze bang moeten zijn van de koude buitenlucht. Van de koude krijg je een verkoudheid, menen ze. Niets is minder waar. Het is niet de koude die je ziek maakt, maar wel virussen en bacteriën die vrij spel krijgen in een verzwakt organisme. Kou heeft er dus rechtstreeks niets mee te maken.

Geen excuus zoeken om niet naar buiten te moeten! Wat je wel moet vermijden is verzamelingen van mensen waar altijd wel iemand bij zit die flink verkouden is, of grieperig is. In deze periode kan je beter hoestende en niezende mensen uit de weg gaan en ook geen hobby maken van handjes schudden. Dat is met deze coronabesmetting al helemaal af te raden. Er zijn weinig heel hygiënische mensen en als je zou zien wat er allemaal op iemands handen kleeft zou de beleefdheid tot handenschudden snel afgeschaft worden.

Dagelijks bloedsomloop trainen

Naast het stappen en dus je longen voldoende lucht geven, moet je ook je bloedsomloop trainen. Beweging is daar een eerste middel toe. Op plaatsen waar je spieren meer bloed door het organisme helpen stuwen, moet je hart veel minder arbeid verrichten en wordt het dus gespaard. Hoe meer je de spieren doet werken, des te beter voor je hart.

Daarnaast moet je je bloedsomloop trainen op de temperatuurwisselingen: elke morgen wisseldouches. De afwisseling van hoge en lage temperaturen is trouwens ook een prima training voor hart en bloedvaten. Wie veel beweegt en zijn bloedsomloop vitaal houdt, zal trouwens ook minder gemakkelijk aangevallen worden door allerlei ziekten die typisch zijn voor het voorjaar.

En het belangrijkste van alles: rook niet, mijd suiker, beweeg, slaap voldoende en train het lichaam.

De lente zal er heel anders uitzien zonder moeheid.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hou jonge kinderen van het scherm weg!

Jaren geleden werd ervoor gewaarschuwd niet te lang met de GSM te bellen. Dat bellen gebeurt nu veelal via afstandsluidsprekers, of met oortjes, zodat de iPhone of smartphone, vroeger GSM genoemd, niet tegen het hoofd moet worden gehouden. Een verkoper waarschuwde ons...

Lees meer