apr 27, 2023 | Gezondheid | 0 Reacties

Haastige hap ondermijnt je immuniteit

Steeds meer blijkt uit onderzoek dat de darmflora een sleutelrol hebben in de immuniteit. Niet enkel dat, ook de preventie van ernstige ziekten zoals hart- en vaataandoeningen, kanker en ook Alzheimer, zelfs obesitas lijken te refereren naar de toestand van het microbioom. Natuurlijk hebben de genen er een rol in, zoals in alles, maar het grootste deel van de kwaliteit van het microbioom wordt bepaald door je gedrag en dat bepaal je eigenlijk compleet zelf.

We zijn wat we eten. Door gezond voedsel te kiezen, doen we het beste wat mogelijk is voor onze gezondheid. De kwaliteit van ons voedsel bepaalt in hoge mate de kwaliteit van onze gezondheid. Vers fruit en verse groenten moeten de basis van ons voedsel zijn.

Dat betekent eigenlijk dat je de darmflora moet geven wat hen toekomt: de juiste bacteriën en vezels zodat de goede bacteriën voortdurend de strijd tegen de slechte kunnen aangaan en winnen.

De darmflora hebben trouwens nog meer te maken met allerlei organen en dan we denken. Wie legt bijvoorbeeld een relatie tussen voortdurend ontstoken tandvlees en darmen? Tussen depressie en darmflora, tussen onrustig gedrag en het microbioom.

Onrust in de geest

Het is op die manier niet verwonderlijk dat het gedrag van veel jongeren kan verklaard worden door wat ze eten: junkfood verandert hen karakterieel, maakt hen onrustig, vadsig, opstandig, rooft hun concentratie en geeft hen geen perspectief in het leven.

Je mag niet vergeten dat junkfood, veel suiker, alcohol en tabak, frisdrank en transvet, triggers zijn van laaggradige ontstekingen waardoor ze op middelbare leeftijd al in grote problemen kunnen komen.

Tabak, drugs en alcohol maken het plaatje af. Het binge drinken in het weekend heeft al veel jongeren op de spoedafdeling van het ziekenhuis doen belanden. Ze staan er gewoonlijk niet bij stil hoe schadelijk het is voor de gezondheid, zowel nu als op latere leeftijd. Het staat stoer, past in de jongerencultuur en het maakt deel uit van de weekendgewoonten van veel jeugdige onbesuisde hoofden

Gevaar van binge drinken

Binge drinken veroorzaakt hersenschade, laat de bloeddruk stijgen, verhoogt het risico op hartfalen, veroorzaakt alcoholvergiftiging, tast de lever aan en verhoogt op latere leeftijd de kans op hartinfarct, beroerte en zeker ook hartritmestoringen door hoge bloeddruk.

Als daar nog drugs en tabak bijkomen, is de schade aan het organisme niet te voorspellen. Het lichaam mist antioxidanten, kan de toxines niet meer kwijt en de rechtstreekse schade aan cellen en organen is een feit.

Het is enkel maar te hopen dat die schade niet permanent wordt. Jongeren staan er niet bij stil dat eenvoudige en populaire drugs zoals wiet, zesmaal oxidatiever en dus schadelijker zijn dan tabak. En als je weet dat landen zoals Australië plannen hebben om tabak te verbieden of het gebruik zodanig onmogelijk te maken door peperdure taksen, dan geeft het te denken dat bepaalde politici bij ons plannen hebben om softdrugs, zoals dat pamperend genoemd wordt, te legaliseren.

Dat is niet in het belang van de jongeren, wel in hun eigen belang omdat ze dan de problemen niet meer moeten oplossen.

Opgepast met transvet

Niet enkel wat je inademt heeft invloed, ook wat je inneemt en eet.

Daarom: eet geen of weinig friet, tenzij je die zelf maakt en dan nog. Friet is natuurlijk niet gezond. Het is zetmeel dat gebakken is in vet, en meestal wordt hiervoor hard vet gebruikt soms van dierlijke, soms van plantaardige oorsprong, maar doorgaans krijg je transvet. Wie zelf friet bakt in bijvoorbeeld zonnebloemolie, maakt zijn eigen transvet: levensgevaarlijk! Als toch plantenolie wordt gebruikt, is die door de verhitting als lang omgevormd in transvet en dat is schadelijk.

Eigenlijk zijn olijfolie en kokosolie de enige goede oliën om te bakken en te frituren en als je die geregeld ververst, kan je af en toe een frietje eten, maar… het is geen gezond voedsel, hoe dan ook. Frituurvet zou ook niet mogen gerecycleerd worden, omdat het vol radiolyten zit, een stof die zoals de benzopyreen ontstaat door verhitting en eigenlijk kankerverwekkend is. Vergeet niet dat dioxine ook een radiolyt is. In feite zou niets uit de voeding mogen gerecycleerd worden, tenzij via de composthoop, maar zeker niet in dierenvoeding en nog minder als voeding voor de mens.

Bescherm je immuunsysteem

Vermijd voedsel dat werkt als gif. Dat geeft een overbelasting van het immuunsysteem. Seizoen- en streekgebonden eten, is het beste. We moeten niet gaan eten zoals in het oosten, we kunnen beter proeven van de vruchten van eigen bodem en eten zoals onze pot kookt. Uiteraard is ingevoerd fruit lekker en gezond, maar voor groenten zijn we toch aangewezen op onze eigen productie. Door gezond voedsel te kiezen versterk je je immuniteit.

Eet gedissocieerd als je ideaal wil eten. Dat betekent dat je oog moet hebben voor voedselassociaties. Eet bij voorkeur ’s morgens enkel fruit en voor de rest kan je koolhydraten best scheiden van eiwitten. Dus vlees of vis met groenten is uitstekend, evenals brood en groenten. Ook aardappelen met groenten is een goede combinatie. Kaas mag ook met groenten, kaas mag ook met fruit, maar kaas met brood is een minder goede combinatie, evenals eieren met brood. Eieren kan je beter met groenten gebruiken.

Kauw grondig

Natuurlijk moet je dit met een korrel zout nemen als je gezond bent, maar dit is wel ideaal en… je wordt er slanker van en hebt minder last van winderigheid. Vergeet ook niet dat koolhydraten zoals brood verteren in de mond door goed te kauwen en in te speekselen, terwijl groenten en eiwitten in de maag en de darmen verteren door sappen. Maar nog belangrijker dan gedissocieerd eten is het zuur-basenevenwicht. Granen, vlees en kaas zijn verzurend, maar groenten en vruchten zijn alkaliserend of basisch makend. We eten te zuur-makend. Dus beter is het meer fruit en groenten te eten.

Neem eventueel voedingssuppletie als dat nodig mocht blijken.

Beweeg dagelijks maar overdrijf niet

Zet ook elke dag een stapje in de wereld. Letterlijk! Ga een half uurtje wandelen, tank zuurstof, het ontspant, verdrijft boze gedachten, helpt de spijsvertering en prikkelt de bloedsomloop en het hart. Het zal ook de slaap bevorderen en het herstel van het lichaam en de zenuwcellen gebeurt trouwens tijdens een verkwikkende nachtrust.

Flink stappen of fietsen is het beste wat je kunt doen. Stappen is beter dan fietsen, omdat de zwaartekracht een positieve invloed heeft op je skelet en de opbouw en aanvoer van calcium. Bovendien is de buitenlucht en vooral het zonlicht van belang voor de vorming van vitamine D in de huid. Vitamine D stimuleert de absorptie van calcium voor een ijzersterk skelet.

Flink doorstappen is niet hetzelfde als slenteren. Je moet je hart en spieren en de bloedsomloop aan het werk zetten zodat een zweetreactie ontstaat.

Intensief sporten boven de leeftijd van 45 jaar wordt evenwel niet aanbevolen. Deze week zagen we trouwens nog een opmerking van Leuvense cardiologen die waarschuwden voor intensieve sportieve activiteiten boven de leeftijd van 45 jaar. Er werd wetenschappelijk vastgesteld dat deze personen meer kans op verkalking van de kransslagaders hebben.

Betekent dit dat sporten gevaarlijk is? Geenszins! Wel dat men van een zekere leeftijd voorzichtig moet zijn en zich eerst best kan laten onderzoeken vooraleer men een marathon gaat lopen. Maar dagelijks wandelen, we bedoelen flink doorstappen, heeft niets dan voordelen: voor het hart, de bloedsomloop, het gemoed, de spijsvertering, voor een gezonde slaap en het microbioom zelfs. Want een goede doorbloeding is essentieel voor alle organen. 

Eet rustig

En tenslotte, hoe kan het anders, is het van geroot belang te eten in een rustige aangename omgeving. Sommige mensen maken er een gewoonte van te eten terwijl ze werken: aan het bureau aan machines, in de auto. Dat is niet verstandig en bekomt het organisme niet goed. Daarom: kies je moment, eet liefst nadat je eerst tot rust bent gekomen en wees dankbaar voor het voedsel. Want wie onrustig is, verteert minder goed en haalt geen profijt uit zijn voedsel.

Zo word je beloond met een ijzersterke immuniteit.

Een tip voor wie last heeft met de spijsvertering: Nasturan van Fytobell.

Je vindt Nasturan van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 2991-479.

Of je kunt Nasturan van Fytobell ook online bestellen via www.fytobell.be of www.boverte.com.

Op die manier heb je het beste gedaan wat voor je gezondheid mogelijk is.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hou jonge kinderen van het scherm weg!

Jaren geleden werd ervoor gewaarschuwd niet te lang met de GSM te bellen. Dat bellen gebeurt nu veelal via afstandsluidsprekers, of met oortjes, zodat de iPhone of smartphone, vroeger GSM genoemd, niet tegen het hoofd moet worden gehouden. Een verkoper waarschuwde ons...

Lees meer