jan 25, 2021 | Alle tips | 0 Reacties

Meer allergie door zieke darmen en stress

Alsof Covid-19 nog niet genoeg was, krijgen we al vroeg op het jaar te maken met allergieën. Ze komen steeds vroeger, want bomen en heesters beginnen vroeger te bloeien. Maar dat verklaart niet alles: de allergiepatiënten worden jonger en de allergenen talrijker.

Op dit ogenblik heeft al bijna 40 percent van de bevolking aanleg voor allergie en astma. De leeftijd wordt jonger, zelfs baby’s vertonen allergische reacties. Erfelijke factoren zijn niet de enige uitleg. We krijgen in onze omgeving steeds meer te maken met allergenen. Huisstofmijt kwam vroeger natuurlijk ook voor, maar door schuren, en dweilen verdwenen ze weer, terwijl moderne materialen in de constructie van huizen, precies deze allergenen aantrekken en opslaan: voltapijt, stoffen bekleding van muren, overdreven isolatie en het te weinig verluchten van woningen uit besparingsoverwegingen.

Het feit dat we ons overbeschermen tegen allerlei infectieziekten en de algemene vaccinatiepolitiek heeft ook geleid tot een ontregeling van ons immuunsysteem. Ons lichaam heeft een verminderde resistentie tegenover bepaalde aandoeningen. Dieselverkeer heeft een belangrijke katalyserende functie in verband met allergenen. Allergenen blijken een voorkeur te hebben om zich te hechten aan verbrande dieselpartikels in de uitlaatgassen van dieselmotoren in het wegverkeer. De industrielucht heeft wat dat betreft een veel minder belangrijke invloed dan het wegverkeer. Langs drukke autowegen vindt men dan ook een groter aantal allergiepatiënten dan op het platteland. Uiteraard heeft voeding eveneens een groot aandeel, omdat vooral de laatste twintig jaar onze voedingsgewoonten compleet zijn gewijzigd. Vooral bij de jeugd is junkfood dagelijkse kost geworden.

Emoties en voeding spelen een enorme rol bij het ontstaan van allergieën.

Mijd junkfood

Junkfood is vitaminearm en dat komt al tot uiting bij het aantal allergiepatiënten die junkfood gebruiken. Hun voedsel is arm aan vitamine C en het is precies die vitamine die in belangrijke mate positief werkt bij allergie.

Artsen zien van langsom meer jonge kinderen met allergie. Sommigen kunnen bepaalde voeding niet verdragen, anderen hebben huidproblemen: eczeem en psoriasis. In de klassieke behandelingen krijgen zelfs jonge kinderen al cortisonezalven, maar het risico is heel groot dat de allergie nog wordt uitgebreid naar de luchtwegen. Men moet er rekening mee houden dat als een topische allergie wordt onderdrukt, het probleem overgaat in een ander stadium.

De darm is heel belangrijk bij allergieën. Als uit bloedanalyses, kinesiologie (testen van reflexen op spieren en huidgedeelten) en elektroacupuntuur blijkt dat er problemen zijn met de darm, moet die absoluut gesaneerd worden.

Allereerst moet de voeding worden aangepast en een zuiveringsdieet worden gevolgd, een allergeen-vrij dieet. Voorzichtigheid met eiwitten is meestal een eerste maatregel: schaaldieren, melkproducten, pindanoten, paprika’s, chocolade, wijn, bier, vlees en vis kunnen een allergie veroorzaken of versterken. In bijna alle voedingsmiddelen zijn trouwens in meerdere of mindere mate eiwitten te vinden.

Door gescheiden te eten kan iedereen gemakkelijker uitmaken wat precies de veroorzaker van het probleem is. Maar ook andere stoffen zoals aardbeien en tomaten kunnen erbij zijn, of ook gluten zoals bij coeliakie. Als de patiënt overgaat op gedissocieerde voeding, waarbij zoveel mogelijk voedingselementen afzonderlijk worden gegeten, zal men niet enkel de oorzaak gemakkelijker herkennen, maar ook het probleem degelijker kunnen aanpakken. Het effect van de gedissocieerde voeding is ook interessant voor veel mollige dames, omdat ze er ook nog fel in gewicht door afnemen.

Ozonbehandelingen kunnen nuttig zijn en eventuele stoorvelden moeten worden opgespoord. Wie in de buurt van een sterke zendmast woont, onder hoogspanningskabels of te maken heeft met tandvullingen met kwikamalgamen, kan gemakkelijker vatbaar zijn voor allergische reacties. Kwikamalgamen moeten worden verwijderd. In de USA zijn deze vullingen verboden en ook bij ons worden ze minder en minder toegepast door tandartsen. Stoorvelden zoals oude littekens kunnen met neuraal therapie worden behandeld. Men ziet geregeld dat als het stoorveld verdwijnt, de allergie ook verbetert.

Emotionele factoren ook belangrijk

Omdat er vaak een emotionele factor bij is, moet ook hier aandacht worden aan gegeven. Zo is het bekend dat patiënten die allergisch zijn, zelfs midden in de slaap een allergische reactie kunnen doen, astmatische ademnood krijgen, plots wakker worden en heftig beginnen te niezen, omdat ze in een droom contact hadden met het zogenaamde allergeen.

Dromen over de allergie verwekkende stoffen is dus al voldoende. Het is ook bekend dat suggesties machtige krachten zijn. Zo werd aan een patiënt verteld dat er een wagen geladen met hooi onder het raam reed. De patiënt kreeg prompt ademnood, terwijl in werkelijkheid een wagen geladen met stenen passeerde.

Spanningstoestanden, stress, zijn eveneens van invloed. Ouders die voortdurend ruzie maken in aanwezigheid van de kinderen, kunnen bij gevoelige pubers ernstige problemen veroorzaken. Sterke psychische invloeden kunnen dus ook het organisme ernstig verstoren. Als de patiënt dit beseft is er al een stap in de goede richting, naar de genezing gezet.

De psychoanalyse probeert er natuurlijk ook een uitleg aan te geven en stelt dat allergie terug te brengen is tot een gebrek aan moederliefde tijdens de jeugd. Dat gebrek kan echt of vermeend zijn. Maar de patiënt probeert een soort meewarigheid op te wekken, een gevoel van medelijden om op die manier te compenseren wat hem of haar in de jeugdjaren heeft ontbroken. Niet iedereen is het natuurlijk met deze zienswijze eens en zoals met alles zal de waarheid wellicht ook in het midden liggen. Want sommigen verklaren kanker ook vanuit een gebrek aan weerbaarheid van de persoonlijkheid, terwijl anderen alleen op lichamelijke factoren wijzen. Het zal er ongetwijfeld allemaal wat mee te maken hebben, maar feit is dat emotionele factoren toch van invloed kunnen zijn bij het uitlokken van een allergische reflex.

Toch is er nog heel veel opzoekingswerk te doen. Men kent in grote lijnen het mechanisme, maar er echt iets aan doen is nog niet voor vandaag, temeer omdat het lichaam reflexen kan hebben tegenover alle stoffen zowel voedsel, medicijnen, scheikundige stoffen en stuifmeel. Er kunnen dus evenveel allergieën zijn als stoffen in onze omgeving.

Microbioom

Wat men wel vaststelt is dat bij alle allergiepatiënten het microbioom gestoord is. Van langsom meer patiënten hebben te maken met zieke darmflora. Zowel voeding als stress en misbruik van sommige medicijnen zoals antibiotica hebben er mee te maken.

Natuurlijk kun je de darmen weer saneren en gezond maken om tot een prima microbioom te komen, waardoor de immuniteit er met sprongen op vooruit gaat. Daartoe zijn vooral gezonde voedingsmiddelen van belang, liefst zoals de natuur ze geeft: volkoren, veel groeten en fruit, ruwvezels en geen geraffineerde suiker. Gefermenteerde producten zijn een goede hulp: yoghurt en zuurkool.

En uiteraard kan je je laten helpen door de natuur: een bacteriebom met goede bacteriën, de zogenaamde probiotica om de microflora te herstellen.

Een tip: Denk aan Allobiose van Fytobell en je microbioom zal er wel bij varen.

Je vindt Allobiose in de apotheek met CNK-bestelnummer: 2121-226.

Of je kan Allobiose ook online bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com.

Een gezond microbioom maakt korte metten met allergie.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hoe kun je spataders voorkomen?

Voor alles is een oplossing, of liever wordt een oplossing voorgesteld. Maar of dat dit de goede oplossing is, laten we in het midden. Zo kun je tegen spataders een operatie verkiezen, terwijl dat eigenlijk een symptomatische behandeling is. De benen worden wel weer...

Lees meer

Waarom klagen vrouwen zo vaak over hoofdpijn?

Iedereen kan al eens last krijgen van hoofdpijn, maar vooral vrouwen zijn er gevoelig voor en gebruiken het dan ook als excuus. Neen, we hebben het hier niet over de gekende kolder “vanavond niet schat, ik heb hoofdpijn”, maar wel over het feit dat meer vrouwen dan...

Lees meer