Ontmossen en ontstoppen dankzij de natuur

De natuur is niet enkel prachtig, maar ook machtig. Een wonder van de schepping. Het heeft de intelligentie meegekregen om zich te herstellen, te zorgen voor afweer, alarm te slaan en duidelijk tekenen te geven van wat er aan de hand is. Zo is mos een plant en korstmos een teken van de natuur dat de lucht nog zuiver is. Epifytische korstmossen zijn mooi en kunnen enkel gedijen in een streek waar de lucht niet vervuild is. Zie je kostmossen op je bomen in je tuin, wees gelukkig. Die moeten natuurlijk niet bestreden worden.

Mos is een plant die spontaan groeit op plaatsen waar ze zich lekker voelt, maar jij minder van gediend zijt. Dus verwijderen, maar liefst met een natuurlijke methode!

Mossen op het tuinpad of het dak, het terras of de houten banken in je tuin, of tegen de gevel langs de dominante regenkant waar de zon amper bij kan kunnen wel gevaar opleveren. Bij nat weer kun je erop uitglijden en bovendien geeft het een minder verzorgde indruk. Mos groeit precies daar waar het vochtig en minder zonnig is. Ook zure zanderige gronden genieten de voorkeur van mos. Dus, weg ermee. De vraag is hoe? Je kunt een chemisch product gebruiken dat mos (een levende plant) vernietigt, maar daar zijn we geen voorstander van. Je kunt ook gebruik maken van de hogedrukspuit. Heel efficiënt, maar test toch maar eerst of het materiaal waarop het mos zich gevestigd heeft er wel tegen bestand is. Een houten terras of tuinbank, of een dakrand of de leistenen van het dak, kunnen door de harde waterstraal beschadigd worden.

De natuur houdt de natuur in toom

Dan maar een natuurlijk middel gebruikt, dat wel milieuvriendelijk is, en tegelijk efficiënt: soda oftewel natriumbicarbonaat. Een wit poeder dat je bij de drogist of in de apotheek kunt aanschaffen, gemakkelijk in water oplost en zowel bij maagpijn als bij het op een natuurlijke wijze verwijderen van aanslag, mos en zelfs verstoppingen in de afvoer en gootsteen kan oplossen.

Los een lepel natriumbicarbonaat op in water en vernevel dat op het te ontmossen oppervlak, eventueel door middel van een sproeispuit met handdrukpomp, of een lege plantnevelspuit ook wel broesspuit genoemd.

Laat even inwerken en schrob nadien met een schuurborstel. Eventueel de handeling herhalen.

Het voordeel is dat als je het in de tuin gebruikt, de planten niet beschadigd worden en de grond niet verontreinigd. Hetzelfde met natuurlijke groene zeep die je kunt gebruiken om natuursteen zoals graniet of blauwe hardsteen te reinigen.

Nadien grondig naspoelen met de tuinslang en zuiver water.

Afvoer

En voor een verstopte afvoerbuis in keuken of badkamer of lavabo kun je hetzelfde trucje gebruiken. Natriumbicarbonaat oplossen in water, in de afvoer gieten, een geut azijn toevoegen en wachten tot ’s anderendaags. Dan spoelen en… klaar!

De azijn mag je evenwel NIET toevoegen bij het reinigen van kalkhoudende steen. Dus niet bij blauwe hardsteen oftewel arduin, maar ook niet op graniet.

Veel succes

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hou jonge kinderen van het scherm weg!

Jaren geleden werd ervoor gewaarschuwd niet te lang met de GSM te bellen. Dat bellen gebeurt nu veelal via afstandsluidsprekers, of met oortjes, zodat de iPhone of smartphone, vroeger GSM genoemd, niet tegen het hoofd moet worden gehouden. Een verkoper waarschuwde ons...

Lees meer