sep 2, 2021 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

MANAGERZIEKTE: als het je allemaal te veel wordt

Het schooljaar is weer opgestart en veel bedrijven schakelen nu weer over op een normaal ritme en de gewone manier van werken. Velen hadden een hekel aan dat telewerk, anderen waren er gelukkig mee.

Dat vernieuwd enthousiasme zou wel eens negatief kunnen uitvallen, want met de oude werkwijze kunnen ook weer de oude gewoonten en de oude gevolgen en kwalen opduiken.

Want iedereen kent wel de top drie van ziekten die ravages aanrichten in onze moderne maatschappij en daarbij vooral jonge mensen treffen, wat de situatie dubbel dramatisch maakt. Typisch is dat deze ziekten vooral toeslaan onder jonge, heel actieve mensen die in hun situatie op het bedrijf of thuis eigenlijk niet kunnen gemist worden: jonge ambitieuze hardwerkende managers, waaronder ook de talrijke zelfstandige ondernemers die zich tweehonderd percent inzetten voor hun zaak. Vaak ook jonge leraars die er echt nog iets willen van maken. Je kent de ziekten met boos klinkende namen, terwijl ze eigenlijk zouden kunnen verzameld worden onder één gemeenschappelijke benoeming: managerziekte. Je hoort uiteraard meer spreken over hartinfarcten en vaataandoeningen, zenuwdepressies en slapeloosheid, dan over managerziekte. Toch is deze ziekte heel dikwijls de oorzaak van last met het hart, van emotionele depressies en neurovegetatieve storingen. Je hoeft geen manager te zijn om er al last van te hebben. Patiënten die er door getreiterd worden, hebben alle moeite met hun omgeving, vooral op hun werk. Ofwel is het werk hen te zwaar, ofwel werken de mensen hen zodanig op de zenuwen dat ze reageren met allerlei vreemde symptomen die niet meteen op een ernstige aandoening wijzen, maar die wel naar een erge kwaal kunnen leiden als niet tijdig wordt ingegrepen.

Managerziekte: het kan iedereen overkomen die in een gestresseerde situatie moet leven en werken. Neem niet meer hooi op je vork dan je aankan, dat veroorzaakt stress en kan leiden tot managerziekte. Managers, chefs, maar ook zelfstandigen, leraars en kleine verantwoordelijken, kunnen het slachtoffer worden van de managerziekte.

Stress

Je zou kunnen stellen dat deze mensen de stress van het werk en hun omgeving niet aankunnen, of dat de druk te groot is omdat een aantal factoren samen komen. Het gaat gewoonlijk wel over managers, vandaar dat de kwaal ook de stempel managerziekte meekreeg: mannen en vrouwen die in grote bedrijven op belangrijke posten zitten, of die een zelfstandige zaak hebben waar ze moeite hebben met het personeel of met het financieel beheer. Of leraars die de bergen op zich zien afkomen.

Het leven dat ze hebben zit overvol spanningen. Het gevolg daarvan is dat hun persoonlijk gedrag wijzigingen ondergaat. Ze worden humeurig en prikkelbaar, ze krijgen concentratiestoornissen, verliezen snel hun geduld en lijden aan slaapmoeilijkheden. Bovendien voelen ze overal pijn en merken ze signalen die ze met andere ernstige ziekten verwarren. Ze denken aan hartziekten als ze pijn krijgen in de borstkas, aan een maagzweer als ze pijn hebben onder de ribben, aan darmkanker als er wat hapert aan de spijsvertering en de stoelgang.

Meestal is het dat ook niet, maar als managerziekte niet wordt behandeld, kan dit wel aanleiding geven tot het ontstaan van heel wat ernstiger problemen.

Symptomen

Een managerziekte uit zich om te beginnen met pijnen in de hartstreek. Soms komen er ook angstgevoelens bij. Soms treden de pijnen op als krampen, soms is er een drukkend gevoel, soms is er echt een op hartcrisis gelijkende pijn. Soms trekt de pijn naar omhoog tot in de keel, vaak is er uitstraling van de pijn in de schouder en de linkerarm. Alle redenen zijn dus voorhanden om aan een ernstige ziekte te denken, vooral ook als de pijn zich achter het borstbeen manifesteert. Daarenboven lijdt de patiënt meestal ook aan heftige hoofdpijn, soms aan één zijde van het hoofd, is er een typische aanval van migraine en zijn er flikkeringen voor de ogen, overgevoeligheid voor geluid en afkeer van eten.

De “managerpatiënt” is vaak slecht gehumeurd, prikkelbaar, overgevoelig, over-alert, ziet niet zelden spoken in die zin dat anderen verdacht worden van slecht werk, terwijl het eigenlijk alleen maar zijn eigen humeurigheid en gebrek aan gezond oordeelsvermogen is dat hem of haar parten speelt.

Bovendien is de persoon in kwestie ook altijd gejaagd, heeft geen of zelden tijd om naar anderen te luisteren, laat anderen niet uitspreken, heeft geen gehoor voor hun argumenten en laat daardoor kansen voorbijgaan om een gezond oordeel te krijgen over het werk waar hij uiteindelijk de verantwoordelijkheid voor draagt. Het gevolg daarvan is dat de medewerkers misnoegd geraken en dat de werksfeer niet zelden verpest is, wat weer nieuwe stress voor de manager meebrengt.

Wat doe je eraan?

De manager die zichzelf ziek heeft gemaakt, of ziek is geworden onder druk van zijn omgeving, moet eens rustig gaan zitten en nadenken over de problemen waar hij of zij het slachtoffer van is. Een paar eenvoudige maatregelen van algemene hygiënische aard dringen zich op. De manager moet onmiddellijk ophouden met roken, het drinken van sterke koffie, sterke thee en alcohol. Vooral het laatste wordt vaak als middel gezocht om de moeilijkheden te verdoezelen, het wordt daardoor van kwaad tot erger, wat er komen steeds nieuwe problemen bij, vooral met de gezondheid.

Ook overvloedig tafelen moet worden vermeden, aangezien vette, rijk alcoholisch besprenkelde en langdurig gerekte maaltijden, uiteindelijk de gezondheid compleet aantasten: de maag, de bloedvaten en het hart, de pancreas, de darmen en de zenuwen gaan er de gevolgen van dragen.

De manager die het slachtoffer wordt van de gelijknamige ziekte, zou meteen het werk moeten staken en met vakantie vertrekken. Het drukke en stresserende werk vergeten, is wel een eerste vereiste. Tijdens die vakantie moet eens volledig nagedacht worden over het verdere leven. Wat is het belangrijkste: de positie, het geld of de gezondheid en een gelukkig en tevreden bestaan.

De manager moet een nieuw voedingspatroon aannemen met licht verteerbare kost, die voldoende lang en grondig gekauwd wordt, zodat de enzymen uit het speeksel de gelegenheid krijgen het eten voor te verteren.

  • Licht verteerbare kost heeft bovendien het voordeel dat ook hart en bloedvaten worden gespaard. Voedsel dat winderigheid veroorzaakt, dat opgeboerd wordt, en moeilijk verteert, moet worden vermeden.
  • Schrap zoetigheid, gebakjes, snoep, fastfood oftewel junkfood, eten uit de muur.
  • Eet zo vers mogelijk. Eet niet dagelijks frieten, beperk het tot hoogstens éénmaal per week. Eet volkorenbeschuit, volkorenbrood als je darmen het verdragen en veel groenten en vruchten.
  • Vergeet niet dat een overlaste spijsvertering ook nadelig is voor de bloedsomloop en het hart.
  • Doe meer aan sport. Een zittend leven op kantoor, voortdurend onder stress staan, geen uren kennen, zorgen voor het bedrijf en voor het welzijn van de werknemers en dan na de uren soms tot laat in de nacht je eigen werk moeten afmaken: het is echt geen leven. Vandaar dat veel managers er ook onderdoor gaan.

Maar een verstandige levenswijze gekoppeld aan gezond voedsel, voldoende ontspanning, recreatie in de natuur en alles op een rijtje zetten, zal al veel oplossen en voorkomen dat er zeer ernstige problemen ontstaan.

De natuur helpt

En een tip om je te helpen om stoom af te blazen: Passiflora oftewel passiebloem dat een heel rustgevende en ontspannen werking heeft.

Een tip: Passibell van Fytobell en je kan weer ademen.

Je vindt Passibell van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 2899-953.

Of je kan Passibell van Fytobell ook online bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com.

Je voelt je weer helemaal relax en in staat je leven weer perfect op te nemen.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

De natuur: het beste antidepressivum

Voel je je een beetje depri? Kies dan bij voorkeur een ander moment om dat te worden. Dat klinkt ongeloofwaardig en eigenlijk een beetje belachelijk, want feit is dat je niet gedeprimeerd kan worden op commando en dat je het tijdstip uiteraard zelf niet kunt kiezen....

Lees meer

Ook je huid neemt giftige stoffen op

Als je een huis koopt, moet het eerst onderzocht worden op schadelijke stoffen. De grond moet gecontroleerd worden op verontreiniging en desnoods worden afgevoerd, vervangen en uiteindelijk worden gezuiverd. Als er asbest wordt in aangetroffen, ben je verplicht de...

Lees meer