aug 21, 2020 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Waar liggen miljarden bacteriën op de loer in je eigen woning?

We zijn er allemaal volop mee bezig ons te beschermen tegen covid-19 oftewel corona, terwijl het ons ontgaat dat er nog andere kleine beestjes, virussen en bacteriën zijn die het op onze gezondheid gemunt kunnen hebben. Vergeet niet dat bacteriën op zichzelf kunnen leven en zich razendsnel kunnen vermenigvuldigen, terwijl virussen een gastcel vandoen hebben, en zich daarom voortplanten door van de ene gastcel naar de andere over te springen. Het betreft namelijk fragmenten DNA of RNA die in staat zijn de menselijke cellen te bezetten, het bestuur over te nemen om zelf voort te kunnen bestaan. Vandaar dat mondmaskers belangrijk kunnen zijn om het overspringen van de virussen van de ene persoon naar de andere te belemmeren of te beperken. Vandaar ook het belang om voldoende handen te wassen of een ontsmettende handgel te gebruiken.

Maar zoals gezegd er zijn nog andere gevaren, vooral de bacteriën die ons ook erg ziek kunnen maken, ontstekingen kunnen meebrengen en zelfs de dood kunnen veroorzaken: denk aan stafylokokken. Hoe krijgen we daar mee te maken? Makkelijker dan we denken en zelfs heel dicht in onze omgeving. Alle toestellen waar zowel door onszelf als door anderen gebruik van worden gemaakt, zijn mogelijke haarden van besmetting. Wat is de remedie? Regelmatig reinigen of ontsmetten!

Onze eigen woning kan ons ziek maken. Er liggen miljarden bacteriën op de loer. Wie verstandig is, kan hen op tijd liquideren.

Waar moeten we dan bijzondere aandacht voor hebben?

Regelmatig poetsen en zuiver maken zal veel ellende voorkomen. Vooral de omgeving waar voedsel wordt behandeld, of opgeslagen zijn oorden van mogelijke besmetting. Denk daarbij aan de koelkast, het aanrecht, voorraadkasten, keukentafels.

Beginnen we met de koelkast.

Tegenwoordig zijn er geen klinken of handvaten meer, maar handgrepen. De deur wordt vaak geopend met de hand waarmee je net voedsel hebt voorbereid, behandeld, klaargemaakt. Het gevolg is dat zich vooral bij warm weer op de deuren, handgrepen, kasten, laden razendsnel miljoenen bacteriën gaan ontwikkelen. Als je de deur opent en nadien voedsel vastneemt is de kans reëel dat je de bacteriën in het voedsel brengt. Is dat bestemd om te koken, te bakken of te braden, is er weinig risico, maar als je het rauw gebruikt, of zonder verhitting in een ander gerecht wil toepassen, dan heb je als het ware een bacteriebom gecreëerd.

Wat moet je dan doen? De keukenkasten, laden, deuren van koelkasten en plaatsen waar proviand wordt opgeborgen regelmatig grondig schoonmaken: liefst met water en detergent, ofwel alcohol als de kasten er tenminste tegen bestand zijn.

De NSF International heeft in de Household Germ Study gerapporteerd dat de plaatsen in een koelkast waar het meest ziektekiemen werden aangetroffen, de vleeslade en de groentelade waren. Daarom moet je de koelkast ook aan de binnenkant, dus de laden, schuiven en legbladen geregeld schoonmaken met heet water en detergent. Grondig naspoelen en laten drogen vooraleer je er weer voedsel in opbergt.

Serviezen die je lange tijd niet meer hebt gebruikt, moet je af en toe schoonmaken en afwassen. Er kunnen zich in de loop der tijd miljoenen of zelfs miljarden bacteriën hebben op genesteld. Maak de vloer, de achterwand en de onderkant van kasten ook altijd schoon en stofzuig open en holle ruimten.

Waar kunnen zich nog bacteriën ophopen? Telefoons, telefoontoetsen, klavieren van computer, de hoorn van de telefoon, deurklinken, de rand van deuren. Maak ze regelmatig schoon. Spuit nooit detergent of een poetsmiddel rechtstreeks op een klavier van een computer, maar doe dit eerst op een vod (bijvoorbeeld een ruitenpoetsmiddel op basis van alcohol). Wrijf daarmee over het toetsenbord. Mocht je het detergent rechtstreeks op het toetsenbord spuiten, dan is de kans groot dat de elektronische componenten of verbindingen definitief beschadigd geraken.

Nog iets: de vuilnisbakken. Je denkt: het is toch maar vuilnis… maar je hanteert het deksel, je brengt de vuilnisbak naar de straatkant, je deponeert er geregeld resten in. Wel neem af en toe de tuinslang of hogedrukspuit en maak de vuilnisbak van binnen schoon, anders is dat een ideaal broeinest van bacteriën.

En tenslotte waterkranen en douchekoppen. Vergeet niet dat de legionellabacterie houdt van vochtige warme ruimten. Als het water niet hoger verwarmd wordt dan 60 graden, dan bestaat de kans dat je te maken krijgt met de legionellabacterie die al heel wat mensen de dood heeft ingejaagd.

Poets daarom ook geregeld de douchekop, en als je gaat douchen, laat dan het water eerst een halve minuut goed doorstromen vooraleer je er onder gaat staan. Daardoor kan het water dat in de buizen heeft stilgestaan ook verwijderd worden en is de kans veel kleiner op besmettingen.

De American Society for Microbiology is van oordeel dat naast de keuken het vooral de douchebadkamers zijn, die verantwoordelijk zijn voor het overbrengen van gevaarlijke longziekten door bacteriën.

Zoals je ziet, het is niet enkel corona waardoor we bedreigd worden, er zijn tal van onzichtbare vijanden op de loer in onze eigen omgeving.

Zorgzaamheid, hygiëne en verstandige voorzorgen kunnen er voor zorgen dat we gezond blijven.

Een tip: Handgel van Freemed om oppervlakken en handen grondig te ontsmetten.

Je kan de handgel van Freemed online bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Vertroetel je metabolisme en leef langer

Wie herinnert zich niet de fameuze uitspraken van wijlen dokter Herman Lecompte, die beweerde dat hij duizend jaar kon worden; Het geheim: de afbraak stoppen door middel van vitamines en antioxidanten, want daar lag het geheim van een lang en gezond leven. Eigenlijk...

Lees meer

Nieuwe pandemie op komst door antibiotica?

Het wordt koud, mistig, regenachtig, winderig, grijs, triestig, kortom een weerbeeld dat al aan de winter doet denken en veel mensen landerig, depressief en zelfs ziek maakt. Antibiotica zijn verantwoordelijk voor een nieuwe, stille, maar dodelijke pandemie. Door je...

Lees meer

Hoe kun je er jonger uitzien dan je bent?

We kennen allemaal de uitdrukking en bovendien waarderen we ze ook enorm: “Je ziet er goed uit”. Waaraan kun je dat merken? Natuurlijk aan je houding, je gedrag, je reacties, maar vooral aan je huid, je gezicht. Je merkt het zelf meestal ook wel in de spiegel al je je...

Lees meer

Amandel: gezonde (valse) noot

Het is de tijd van de noten. Allerlei soorten noten worden nu in overvloed aangeboden. Gelukkig voor wie nu een notelaar in zijn tuin heeft staan. Het is een uitstekende bron van eiwit en gezonde vetten (Omega-3), laat zich in veel recepten gebruiken, maar kan ook...

Lees meer