aug 17, 2021 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Hoe voorkom je hart- en vaatziekten?

De kwaliteit van je bloedsomloop is bepalend voor je levenskwaliteit „Je bent zo jong als je aders”. Uiteraard heeft ook de kwaliteit van het zenuwstelsel er mee te maken heeft. Maar een feit is dat elk jaar meer dan 70.000 Belgen problemen krijgen met de bloedvaten: hartinfarct, beroerte, rokersbeen, angina pectoris, onregelmatige hartslag, pijn bij intensieve beweging, ademnood enz… Al deze problemen kunnen te maken hebben met een defect aan de bloedsomloop. Het probleem kan louter functioneel zijn als het gevolg van fysieke defecten. Emotionele trauma’s kunnen een rol spelen evenals defecten aan het aderstelsel of het hart. Zeventigduizend per jaar is een enorm getal, het complete aantal inwoners van een middelgrote stad. Een beangstigende vraag soms, hoe men er in slaagt buiten dat getal te blijven. Je kan er inderdaad zelf wat aan doen. De erfelijkheid speelt mee, maar de eigen inzet en de levenswijze op zijn minst evenveel, misschien nog meer. Hoe pak je het dan aan?

Met het stijgen der jaren neemt ook het risico op hart- en vaatziekten toe. We blijven jammer genoeg geen eenentwintig. We kunnen dat wel proberen en zo lang mogelijk onze bloedvaten in goede conditie bewaren. Daar heb je inderdaad vat op. Want arteriosclerose, of verkalking van de grote bloedvaten kan zich geleidelijk installeren en zodoende langzaam maar zeker het lichaam te gronde richten. Veel patiënten zijn zich echter nog niet bewust van de mogelijke fatale gevolgen die arteriosclerose kunnen veroorzaken.

Om je bloedvaten te beschermen moet je mini-ontstekingen voorkomen door een gezonde levenswijze en zorgen voor voldoende antioxidanten en Omega-3 vetzuren.

Iedereen loopt gevaar

Uiteraard is de erfelijke factor niet te onderschatten bij de oorzaak van hart- en vaatziekten, maar zelfs als je ouders of voorouders er niet mee te maken hadden, kan het jou toch ook overkomen. De persoonlijke leefwijze is dan bepalend. Je mag je al gelukkig prijzen als je ouders tot op hoge leeftijd gezond zijn gebleven, dan heb je al een heel wat voor op mensen die wel in hun familie met soortgelijke problemen hebben af te rekenen. Een verstandige leefwijze weegt toch voordelig op t.o.v. erfelijke nadelen. Een van de elementen die daar een indicatie voor zijn, zijn hoge cholesterolwaarden. Elke tweede volwassen persoon in de geïndustrialiseerde wereld heeft er mee af te rekenen. De meesten zijn zich niet bewust van de problemen die zich langzaam in hun lichaam aan het opbouwen zijn. Het is pas als ze ongemakken krijgen of toevallig naar de arts stappen dat de problemen en de oorzaken ervan kunnen ontdekt worden. Een te hoge cholesterolspiegel gold als hoofdrisicofactor voor aderverkalking. Eigenlijk zou elke volwassen man vanaf vijfendertig en elke vrouw vanaf vijfenveertig geregeld en dat betekent éénmaal per jaar, zijn cholesterolwaarden moeten laten bepalen. Daarvoor kan men in het plaatselijk ziekenhuis, de polykliniek of zelfs bij de huisarts terecht. Opdat de cholesterolspiegel normaal zou zijn, mag het bloed niet meer dan 200 mg cholesterol per 100 milliliter bloed bevatten. Er zijn patiënten die 100 mg cholesterol meer hebben. Een gevaarlijke situatie als die lang blijft aanhouden.

Mini-ontstekingen

Maar cholesterol op zich is niet zozeer de boosdoener. Het is wel een indicatie dat er wat hapert. Maar de eigenlijke oorzaak van hart- en vaatproblemen is niet de cholesterol op zich, maar zijn wel mini-ontstekingen waarvoor cholesterol te hulp wordt geroepen. Dus eigenlijk moet je in de eerste plaats de mini-ontstekingen bekampen of voorkomen zodat de cholesterol als hulpmiddel niet massaal aanwezig moet zijn.

Die mini-ontstekingen worden vooral veroorzaakt door de levenswijze: roken, veel geraffineerde suiker gebruiken, junkfood eten, te weinig antioxidanten, te veel alcohol en te weinig bewegen naast stress. Ziedaar het perfecte recept voor hart- en vaatziekten.

Plaques

Het is een beetje een tweesnijdend zwaard en tegelijk een beetje contradictorisch. Een hoog cholesterolgehalte wordt aangezien als bepalend voor het risico op een hartaandoening en vernauwing van de bloedvaten. Dat is het ook, maar de cholesterol blijft maar kleven op plaatsen waar de vaatwanden al beschadigd zijn door ontstekingen. Hoe meer beschadigde plekken, hoe meer afzetting van cholesterol, hoe hoger het risico op vaatvernauwingen. Op den duur kan een bloedvat helemaal afsluiten en grote problemen opleveren zoals angina pectoris, maar ook infarct of beroerte. Op die manier zal de hoeveelheid cholesterol een aanduiding geven van uw risico op een hartziekte of een infarct of beroerte.

Die afzetting van cholesterol worden de plaques genoemd. Op den duur wordt de doorgang steeds nauwer, zodat er minder bloed kan passeren. Soms gebeurt het dat een plaque loskomt of scheurt, zodat een prop ontstaat die een bloedvat kan afsluiten. Als een gedeelte van het weefsel voorbij de bloedprop geen zuurstof meer krijgt, sterft het af. Als dat gebeurt ter hoogte van het hart, heb je een hartinfarct. Afgestorven weefsel kan niet meer herstellen. Als het infarct niet te groot is, kunnen andere gedeelten van het hart de pompfunctie overnemen en de rest van het lichaam van bloed blijven voorzien. Prijs je dan gelukkig.

Wat kan je doen?

Uiteraard moet je de mini-ontstekingen bekampen. Tegenwoordig weet haast iedereen wat dit inhoudt. Het volstaat niet om de cholesterol alleen terug te dringen, of je dat nu doet door middel van de klassieke middelen oftewel door een prima natuurmiddel zoals gegiste rode rijst, het blijft van belang de ontstekingen te bekampen. Dat doe je door alles wat ontstekingen veroorzaakt te vermijden.

Vooral roken en weinig bewegen zijn de grote boosdoeners. Ook geraffineerde suikers, waaronder ook frisdranken en het ontbreken van antioxidanten in de voeding: te weinig fruit en groenten. Sommigen vinden dat vlees hun belangrijkste voedingsbron is, en ze beweren al lachend op restaurant dat groenten goed zijn voor konijnen. Wel, het gebeurt inderdaad niet dat konijnen een hartinfarct krijgen.

Ook het vetzuurprofiel in de voeding moet worden bekeken. Transvet is een geniepige killer. Vermijd daarom gehydrogeneerd vet zoals in sommige margarines en junkfood. Eet meer vis, vanwege de Omega-3 vetzuren. Dat is een weldaad voor de bloedvaten. Eskimo’s kennen geen hartinfarct.

En slaap voldoende, rook niet, vermijd stress, ontspan in de natuur, eet gezond en zorg voor de vrede des harten. Dat is een perfect recept voor een gezond hart en een perfecte bloedsomloop.

Wil je wat hulp uit de natuur?

Dat kan: Omega-3 visolie van Nutribell. Ideaal om het vetzuurprofiel van het bloed te verbeteren.

Je vindt Nutribell visolie in de apotheek met CNK-bestelnummer 2751-485.

Je vindt Nutribell Omega-3 visolie ook online via www.almed.be of via www.boverte.com. Je bloedvaten zullen je dankbaar zijn!

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hoe kun je spataders voorkomen?

Voor alles is een oplossing, of liever wordt een oplossing voorgesteld. Maar of dat dit de goede oplossing is, laten we in het midden. Zo kun je tegen spataders een operatie verkiezen, terwijl dat eigenlijk een symptomatische behandeling is. De benen worden wel weer...

Lees meer

Waarom klagen vrouwen zo vaak over hoofdpijn?

Iedereen kan al eens last krijgen van hoofdpijn, maar vooral vrouwen zijn er gevoelig voor en gebruiken het dan ook als excuus. Neen, we hebben het hier niet over de gekende kolder “vanavond niet schat, ik heb hoofdpijn”, maar wel over het feit dat meer vrouwen dan...

Lees meer