sep 23, 2020 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Het wordt weer kouder: Hoe kan je verkoudheden en griep vermijden?

Vorige week op veel plaatsen in ons land nog dertig graden en vanaf nu amper nog de helft. Het kan verkeren. Daar zien sommige mensen tegenop. Er zijn er meer die de kou en het winterweer met lede ogen zien naderen, dan dat ze een afkeer hebben van de zon, en het warme weer. Natuurlijk is het prettig om buiten te leven: ramen en deuren open en met volle teugen genieten van het warme weer en de natuur. Gelukkig zij die een tuin hebben en zich daar konden in uitleven tijdens de quarantaine. Maar jammer voor hen en dus voor de meeste onder ons dat we ons nu weer gaan moeten verbergen voor de kou en het mistige, miezerige schrale herfst- en winterweer.

Dat is niet alleen een hele verandering voor onze geest, onze emoties, ons aanvoelen, maar ook voor ons immuunsysteem dat weer wat meer op de proef zal worden gesteld: verkoudheden, niezen, hoesten, en griepjes. Neem dan nog het risico van corona erbij en je zou haast hopen dat het snel weer lente en zomer wordt.

Toch moeten we niet helemaal wanhopen want je kan natuurlijk heel wat ondernemen om zo weinig mogelijk risico te lopen op griep en verkoudheid en zelfs op corona.

Iedereen denkt aan corona, maar nu met het koudere weer worden ook verkoudheids- en griepvirussen weer wakker. Toch kan je je goed beschermen op een veilige, doeltreffende en natuurlijke manier.

Hoe pakken we dat aan?

Door de overheid wordt ons de raad gegeven om gezond te eten. Dat weet natuurlijk het kleinste kind, maar tegelijk wordt ontkend dat extra vitamines nutteloos zijn zoals vitamine C. Fruit en groenten zijn belangrijk, maar vitamine C is waardeloos tegen verkoudheid. Hoe knoop je dat aan elkaar? Linus Pauling, de tweevoudige Nobelprijswinnaar bewees het tegendeel. Hij onderstreepte zelfs dat voldoende vitamine C een belangrijke antioxidant is om ook vrije radicalen te vangen en dus ernstige ziekte, zelfs kanker, te helpen voorkomen. Er zijn therapieën waarbij grote hoeveelheden vitamine C rechtstreeks intraveneus in het lichaam wordt ingebracht. Recent hebben studies in China het nut van deze therapie aangetoond bij patiënten die zeer ernstig ziek waren door corona. Eén studie toont aan dat grote hoeveelheden vitamine C nierstenen in de hand kan werken, wat dan weer wordt tegengesproken door andere studies die beweren dat het nierstenen helpt te voorkomen. Raak er maar wijs uit.

Eén zaak is zeker: de industrie wil geld verdienen, soms ten koste van de gezondheid van de mensen, terwijl de natuur een grotere intelligentie heeft en ontworpen werd om ons op te bouwen, en gezond te houden of gezond te maken.

Heel wat studies tonen aan dat sommige natuurlijke producten beter zijn voor de gezondheid dan scheikundige preparaten die ontworpen zijn ook om geld aan te verdienen. Denk bijvoorbeeld aan Curcuma dat niet dezelfde nadelen heeft als sommige ontstekingsremmers en pijnstillers die voor dezelfde doeleinden gebruikt worden: problemen en beperkingen in het bewegingsapparaat.

Maar over verkoudheid nu. Om te beginnen helpen antibiotica totaal niet. Het is zelfs tegenaangewezen die te gebruiken, enerzijds omdat het over een rhinovirus gaat en anderzijds omdat resistentie wordt opgebouwd en de darmflora worden gewijzigd en dat is niet in gunstige zin. Je krijgt er diarree van, de goede bacteriën moeten het met de slechte bekopen en uiteindelijk wordt je immuniteit ondermijnd in de plaats van opgebouwd.

Aan de universiteit van Alberta in Canada is onderzoek gedaan naar de invloed van vitamine C op verkoudheidsziekten. De conclusie was dat de tijd van de verkoudheid verkort wordt, dat kinderen die voldoende vitamine C nemen extra beschermd zijn en minder verkouden zijn per jaar en dat sportlui zoals marathonlopers beter bestand zijn tegen ziek worden, omdat anders door de grote fysieke inspanningen hun weerstandsvermogen afneemt.

Aan dezelfde universiteit werd de invloed van antioxidanten onderzocht. Drie studies vermelden gelijkaardige conclusies: wie voldoende fruit eet wordt minder snel verkouden en ziek in de winter dankzij de antioxidanten en mineralen. Daarbij werd vooral de invloed van zink onderstreept. Het is net precies dit mineraal dat de vatbaarheid voor corona vermindert en het herstel ondersteunt en bespoedigt. Studies in Oxford lieten ook zien dat Echinacea nuttig kan worden ingezet zowel bij de preventie als bij de behandeling van verkoudheid.

Prof. Allan onderzocht eveneens de invloed van honing. Dit lijkt een veel beter middel te zijn bij verkoudheid dan de meeste klassieke hoestsiropen. Een lepeltje honing net voor het slapen gaan helpt kinderen rustig door te slapen, terwijl anders de hoest hen wakker houdt en voor een onrustige nacht zorgt. Ook bij volwassenen helpt honing, vooral in de combinatie honing met wat koffie, hoe merkwaardig ook, want het mechanisme is nog altijd niet duidelijk, maar de vaststelling dat het helpt, is er wel.

Dezelfde studie gaf ook aan dat emoties van zeer groot belang zijn bij het herstel zowel als bij de preventie van winterse kwalen. Een patiënt met grote empathie en een groot vertrouwen in zijn arts geneest sneller en wordt minder gauw ziek, dan iemand die meer afstandelijk is ten opzichte van de goede raad van de arts. Daarom hebben natuurartsen ook meer succes o.m. omdat ze de patiënt zelf meer betrekken bij zijn genezingsproces en ook beter communiceren: er is een grotere menselijke betrokkenheid en dat is essentieel. De coronaperiode heeft ons dat ook geleerd: veel oudere mensen in verzorgingsinstellingen kwijnden weg en gingen dood omdat ze zodanig geïsoleerd werden dat ze het gevoel hadden dat niemand nog om hen gaf.

En natuurlijk blijven alle maatregelen tegen virussen ook van kracht tegen verkoudheid en griep en dus niet alleen tegen corona: houd afstand van zieke mensen, was je handen overvloedig met veel water en zeep, kom regelmatig buiten en beweeg, eet gezond, rook niet, gebruik geen alcohol, vermijd suiker want dat is een ontstekingstrigger, eet wel veel fruit en groenten, en extra mineralen en vitamines: vitamine D, C, Echinacea, zink. En nog het beste van allemaal: gebruik je gezond verstand.

En wil je een natuurlijk en veilig steuntje? Dat kan met wat extra Echinacea.

Een tip: Echinabell van Fytobell en Immunibell van Fytobell. Zo ben je extra beschermd tegen de winter die komt.

Je vindt Echinabell met vitamine C van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 2595-791.

En Immunibell heeft in de apotheek CNK-bestelnummer: 4197-968.

Je kan zowel Echinabell als Immunibell ook online bestellen via www.almed.be en www.boverte.com.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

De natuur: het beste antidepressivum

Voel je je een beetje depri? Kies dan bij voorkeur een ander moment om dat te worden. Dat klinkt ongeloofwaardig en eigenlijk een beetje belachelijk, want feit is dat je niet gedeprimeerd kan worden op commando en dat je het tijdstip uiteraard zelf niet kunt kiezen....

Lees meer

Ook je huid neemt giftige stoffen op

Als je een huis koopt, moet het eerst onderzocht worden op schadelijke stoffen. De grond moet gecontroleerd worden op verontreiniging en desnoods worden afgevoerd, vervangen en uiteindelijk worden gezuiverd. Als er asbest wordt in aangetroffen, ben je verplicht de...

Lees meer