Waarom moet je niet te vaak frieten eten en barbecueën?

We zullen nog even geduld moeten hebben, maar natuurlijk is het prettig als de zon schijnt en nog leuker als je van een heerlijk bruinend zonnebad kunt genieten. Maar iedereen weet wel dat te veel, ook echt te veel is, hoe prettig een zonnige dag op het strand of in het gebergte ook kan zijn. We hebben zonneschijn nodig, en vooral ook licht om goed te kunnen functioneren en planten om te kunnen groeien en bloeien. Zonder zon geen voedsel, geen welbevinden, geen goede gezondheid. Licht en zon zijn belangrijk en eendrachtig cadeau van de natuur en de schepping. Maar je mag er geen misbruik van maken.

Wat lekker is, is niet altijd gezond. Daarom kun je maar beter voorzichtig zijn met de hoeveelheid friet, gegrilld voedsel, toast, chips, ultrabewerkt voedsel,  enz… want de gevaarlijke Maillardreactie is kankerverwekkend, door de verhitting van de combinatie suikers en proteïnen.

Nog iets: waarom eet iedereen zo graag frieten? Waarom zijn de meeste mensen fan van tosti’s oftewel geroosterd brood met kaas of een ander hartig beleg? Omdat het lekker is. Maar alweer: te veel is te veel.

Waarom kijkt iedereen in de zomer uit naar de warme avonden om op het terras de barbecue te kunnen gebruiken en vlees of vis en zelfs groenten te kunnen grillen? Omdat niet enkel de geur aanstekelijk werkt, maar ook de smaak. Maar alweer: te veel is te veel.

Maar wat is te veel? En als het weinig is, kan dat dan ook schadelijk zijn?

Bak het niet te bruin

Hoe komt dat? Omdat de maillardreactie optreedt en dat is een naam afkomstig van de Franse arts en chemicus Camille Maillard. Hij onderzocht de invloed van warmte op proteïnen en suikers en kwam tot verrassende vaststellingen. De oorzaak van de bruinende reactie zowel op de huid door de zon als een warmtebron bij voedsel zoals brood, vlees, vis, groenten, koffie en zelfs bier was te vinden in het ontstaan van acrylamide een scheikundige reactie tussen suikers en proteïnen onder invloed van warmte.

Het verontrustende is dat dit kankerverwekkend kan zijn, vooral bij wie geen DNA-reparatiemateriaal meer heeft en vooral ook als je er teveel van eet of gebruikt. Daarom dat de wetenschap waarschuwt van niet meer dan éénmaal per week frieten te eten en daarbij ook geen tosti’s, bier en grote hoeveelheden koffie te drinken. Tegelijk barbecueën en friet plus alcohol is dus geen gezonde cocktail.

Mag je dan geen frieten meer eten? Toch wel, maar het is zoals Paracelsus ooit schreef: “De dosis maakt het vergif”, oftewel hoe meer je ervan eet, hoe groter het risico wordt.

Acrylamide is dus kankerverwekkend en het maakt eigenlijk niet uit of de verhitting het gevolg is van koken, bakken, braden of grillen of roosteren zoals populair genoemd.

Vandaar dat door het Internationaal Agentschap voor Kankeronderzoek gewaarschuwd wordt voor ultrabewerkt voedsel, omdat precies daarin ook kankerverwekkende eigenschappen ontstaan. Het Agentschap voor kankeronderzoek geeft daarom de raad om zowel brood, vlees of andere voedsel niet te vaak en niet te sterk te grillen, te bakken of diepbruin te laten worden. Ook getoast brood, hoe lekker ook, is vergif als je er dagelijks en te veel van eet.

Matigheid

Dus wees absoluut matig met friet, bier, toast, chips, gebakken patatjes, en zelfs surrogaat koffie dat als gezond wordt aangeprezen, precies omdat de combinatie van suikers en eiwit een gevaarlijke cocktail is bij verhitting. Drink dus liever echte koffie in de plaats van de als gezonder aangeprezen surrogaten omdat het zogenaamd geen cafeïne bevat. 

Nog een nadeel: uit onderzoeken blijkt dat acrylamide ook neurotoxisch is.

En wat verwonderlijk is maar het onderzoek toonde ook aan dat het verbruik van acrylamide in de voeding geleid heeft tot contaminatie van het drinkwater.

Hoe kun je het ergste vermijden?

  • Eet niet meer dan éénmaal per week friet.
  • Vermijd ultrabewerkt voedsel.
  • Voeg nergens suiker aan toe en zeker niet als je moet koken, bakken of braden.
  • Vermijd absoluut chips, daarin zit de meeste acrylamide.
  • Laat nooit voedsel diepbruin worden.
  • Gebruik niet dagelijks de barbecue.
  • Vermijd de felste zon om te bruinen en beslist de zonnebank, dat is super schadelijk.
  • Eet niet dagelijks getoast brood.
  • Eet volwaardige voeding en zo natuurlijk mogelijk.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Waarom is hepatitis zo gevaarlijk?

Als je door een ongeval één been verliest, dan ziet je leven er nadien helemaal anders uit: je hinkt en je kunt bepaalde sporten of activiteiten niet meer uitoefenen. Toch kun je nog perfect verder leven, zij het met beperkingen. Maar als je lever ziek wordt en...

Lees meer

Help, ik weeg te veel

Obesitas is een probleem van de tijd. Het is eigenlijk een ziekte van de welstand. Tijdens de oorlogsperiode was het fenomeen onbekend en lange jaren nadien ook niet. De weelde stapelde zich niet op in de heup- en buikregio’s, gewoon omdat er geen weelde was. Intussen...

Lees meer

Hoe veeg je de rimpels uit je gezicht?

Niemand haalt het in zijn hoofd om als je iemand lagere tijd niet hebt gezien uit te roepen: “ho, ben jij dat, je ziet er ouder uit, ik had je niet herkend”. Het zou onfatsoenlijk zijn en bovendien kwetst het iedereen. Vooral vrouwen n zijn er mee bezig. Vandaar dat...

Lees meer