jan 23, 2021 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Hoesten, niezen, tranende ogen: het allergieseizoen komt steeds vroeger

Hooikoorts kwam al in de oudheid voor. Daarvan is bewijs gevonden in de graftombes van Egyptische farao’s. Mensen hebben altijd allergisch gereageerd op bepaalde stoffen en als jij er last van hebt, is dat ver van prettig. Maar wat wel nieuw is: het allergieseizoen begint steeds vroeger. Vijftig jaar geleden begon dat half februari om te eindigen in oktober. Nu is dat praktisch het hele jaar door, omdat het aantal vreemde stoffen in onze omgeving, in ons voedsel, in medicijnen, in de lucht, in de woning, toeneemt. Het lichaam kan daar heftig op reageren door histamine vrij te zetten. Met andere woorden: het verdedigt zich onnodig heftig. Allergische reacties op voedsel, medicijnen, stoffen in de woning zijn het hele jaar constant, maar wel vreemd is dat de allergische reacties op stuifmeel en pollen elk jaar vroeger komen. Dat kan gevaarlijke situaties opleveren in het verkeer, want veel chauffeurs verwachten er zich niet aan.

De oorzaak? De zachte winters, de opwarming van de atmosfeer, de vroege bloei van heesters en bomen. De hazelaar is er bijvoorbeeld vroeg bij dit jaar en begon half december zelfs al stuifmeel te verspreiden. Gelukkig kregen allergiepatiënten nog wat ademruimte doordat het veel geregend heeft, en de pollen uit de lucht werden gewassen.

Het pollenseizoen begint steeds vroeger en dat wordt steeds vervelender voor mensen die buiten moeten werken of dagelijks in het verkeer zitten. Gelukkig zijn er goede natuurlijke middelen om de hinder te beperken.

Steeds meer allergenen

Onze wereld wordt met de dag meer gepollueerd, ondanks de inspanningen om lucht, bodem en water zuiverder te maken. Er komen elke dag nieuwe contaminanten bij, waarvan het grootste gedeelte niet te controleren valt en die bovendien in de voedselketen terechtkomen en nadelig kunnen zijn door de synergie met andere stoffen.

Prof. Van Cauwenberge oud-rector en allergoloog van de universiteit Gent waarschuwde er al een tijdje voor: over tien jaar is vrijwel iedereen allergisch aan een of andere stof, als gevolg van de toenemende vervuiling en verstoring van het immuunsysteem. Sommigen zijn ook van mening dat een rechtstreekse ingreep op het immuunsysteem zoals door middel van algemeen toegepaste massale vaccinaties, het immuun stelsel zodanig gebruuskeerd wordt dat er niet enkel allergische reacties, maar zelfs ernstiger problemen uit voortkomen, hoewel niet iedereen het met deze zienswijze eens is.

In elk geval is het darmmilieu betrokken bij het probleem omdat de darm tot het eerstelijnssysteem behoort voor de immuniteit. Een gezond darmmilieu is dus van belang voor een gezonde immuniteit.

De vraag is natuurlijk hoe je dat bereikt, want in „The Ecologist, nr 29 van 1999 schreef Dr. Vyvyan Haward naar aanleiding van een studie die had aangetoond dat wij ongeveer 400 scheikundige stoffen in ons lichaam hebben die twintig jaar geleden niet bestonden. Pesticiden en herbiciden fungeren als een xeno-oestrogeen, wat niet enkel de toename van kanker in de hand werkt, maar ook het ontstaan van allergieën bevordert. Kinderen krijgen al 0,20 microgram per kilo per dag binnen en volwassenen de helft daarvan. Het delicate uitgebalanceerde endocriene systeem wordt daardoor verstoord. Niet enkel beschavingsziekten zoals allergieën en huidaandoeningen, maar ook kanker en zelfs hersentumoren lijkt ernstig te stijgen.

Fact: als men borstkankercelculturen in plasticflessen onderbracht in plaats van in glazen flessen, begonnen de kankercellen spontaan te groeien. Het dagelijks contact met zware metalen, uitlaatgassen, industrierook, tabak, additieven in voeding, kleurmiddelen in kleding, verdunners in verven, tabak, alcohol en andere genotmiddelen, hebben op ons lichaam een enorme last gelegd waar we meer en meer moeite mee krijgen.

Antistoffen

Ons lichaam maakt op schrandere wijze antistoffen tegen vreemde „indringers”. Antistoffen proberen die vreemde stoffen buiten spel te zetten en dat gebeurt zonder dat de patiënt daar iets van merkt. Wie een allergie heeft, is overgevoelig voor een bepaalde stof en daar is dat mechanisme ontspoord. In het bloed bevinden zich de zogenaamde mestcellen waaraan die antistoffen zich hechten. Bij allergiepatiënten worden die stoffen door het lichaam ingeschat en herkend als een bedreiging. Als de mestcel waarop de antistof zit met zo’n indringer in contact komt, wordt die indringer meteen herkend als gevaarlijk en laat de mestcel een reactiestof los: histamine. Daardoor krijgt het lichaam dan weer heftige reacties zoals niezen, hoesten, jeuk, tranende en rode ogen, kortademigheid, diarree enz… Soms is er ook hoofdpijn bij, of gaat de patiënt zich misselijk en rotziek voelen. Heel vaak blijft de aandoening beperkt tot de neus, de huid en de ademhalingswegen en er zijn natuurlijk gradaties in. De neus en de ogen zijn het eerst en meest bij de zaak betrokken omdat de slijmvliezen hier aan de buitenkant van het lichaam zitten en dus eerst en gemakkelijkst in contact komen met het allergeen. Rhinitis en conjunctivitis zijn daarvan het gevolg.

Histamine komt “te hulp”

De plaats waar het histamine een reactie veroorzaakt zal bepalend zijn voor de hinder die het lichaam ondervindt. Histamine die vrijkomt in de neus zorgt er voor dat er een neusallergie ontstaat. Eigenlijk is dat behoorlijk onschuldig, je gaat er zeker niet van dood, maar het kan wel heel lastig zijn om in het mooiste seizoen, in volle lente of in de hoogzomer permanent het gevoel te hebben van verkouden te zijn. En nu is dat ook al in volle winter omdat de seizoenen vervroegen.

Sommige mensen zijn bang van contact met deze hoestende en niezende patiënten omdat ze vrezen ook besmet te worden, of dat ze denken dat er corona in het spel is. Maar in feite is er geen enkel risico op besmetting, er zijn geen virussen, noch bacteriën bij betrokken. Allergie is ook niet erfelijk, maar er bestaan wel aanwijzingen dat er een zekere familiale predispositie kan zijn.

Een allergie kan ook op elke leeftijd ontstaan, kan in de kinderjaren al beginnen en zich geleidelijk opbouwen. Soms zijn de verschijnselen helemaal niet belangrijk en kunnen ze in de loop der jaren versterkt worden om op volwassen leeftijd pas heel vervelend te worden. Dat is bijvoorbeeld het geval met een allergie voor huisdieren, honden, katten cavia’s en zelfs paarden. Men ziet vaak dat ouders die een paar paarden voor de kinderen houden, er zelf geen last van hebben, terwijl de kinderen in de late puberteit pas heftig reageren op dierenhaar. Het is ook niet altijd gemakkelijk onderscheid te maken tussen verschillende allergische factoren. Kinderen kunnen bijvoorbeeld ogenschijnlijk allergisch zijn aan de hond, terwijl het in werkelijkheid om een voedselallergie gaat en tomaten de oorzaak waren. Nog moeilijker wordt het als ze in de zomer niet allergisch zijn aan tomaten, maar wel in de winter heftig reageren op ingevoerde tomaten of serreproducten. Het lichaam reageert soms onvoorspelbaar nukkig.

De belangrijkste vraag is: waarom reageert iemand allergisch en niet zozeer waaraan is iemand allergisch. Het is een heel complexe zaak. Soms is het zien van aardbeien al voldoende om een allergische reflex op te roepen. Stoorvelden, ervaringen uit de jeugd, vaccinaties, kunstmatige middelen in voeding, het speelt allemaal wel een rol. En we kunnen iedereen de raad geven deze allergenen zoveel mogelijk uit de weg te gaan, binnen te blijven, tapijt te verwijderen, junkfood te vermijden, lichaamsvreemde stoffen weigeren, antibiotica zoveel mogelijk vermijden, in een gezonde omgeving gaan wonen, zware metalen vermijden omdat ze bepaalde enzymatische reacties blokkeren, vaak naar zee gaan, een goede mentale hygiëne opbouwen enz… en als de nood hoog is, dan zijn er gelukkig goede natuurlijke middelen, te beginnen met geschikte probiotica om het microbioom in de darmen gezond te maken. Ook een natuurlijk antihistaminicum op basis van Salsaparilla, kan veel ellende goedmaken. Maar er is inderdaad nog veel studiewerk nodig om de kennis van het immuunsysteem te vergroten.

Tips: Een goed natuurlijk probioticum is Allobiose van Fytobell en een uitstekend natuurlijk antihistaminicum is Smilabell.

Allobiose heeft CNK-bestelnummer: 2121-226.

Smilabell heeft CNK-bestelnummer: 2991-487.

Je kan zowel Allobiose als Smilabell van Fytobell online bestellen via www.almed.be  of via www.boverte.com.

Zo zal het vroege pollenseizoen toch nog goed te verdragen zijn.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Waarom krijgen zoveel mensen een depressie?

Het woord “depressie” alleen al zou je depressief kunnen maken. Het is geen leuke term, niet voor het weerbeeld, niet voor het gemoed en de levenskwaliteit van wie er mee te maken heeft. Bovendien heeft het niet enkel invloed op het presteren, het werk en het geluk,...

Lees meer