jun 21, 2021 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Kanker, jicht, reuma, hartinfarct voorkomen, door alkalische voeding

De vervuiling met PFOS heeft nog maar eens aangetoond hoe erg het met ons leefmilieu gesteld is, dat je voorzichtig moet zijn met wie je vertrouwt en dat je nooit weet wat de overheid verbergt. Dat is trouwens niet de eerste keer. Herinner je de valse informatie die verspreid werd ten tijde van de nucleaire ramp in Tsjernobyl. Op dat moment werd de toenmalige weerman Armand Pien door de overheid verplicht om valse informatie te verspreiden over de windrichting en het risico, zogenaamd om de bevolking niet te verontrusten. Nu blijkt dat daardoor tientallen misschien honderden of meer, mensen gestraft worden met schildklierkanker.

En wat met onze voeding? Je zal maar kiezen voor biologisch voedsel, maar onwetend zijn over het feit dat het geteeld is in een besmette zone zoals de streek rond Zwijndrecht waarvan nu wordt afgeraden om eieren en groenten van eigen opbrengst en kweek te gebruiken.

Of wat met de treinramp in Wetteren, waar een biologische boer failliet ging nadat de overheid zijn grond veilig verklaarde, op amper tweehonderd meter aan de overkant van de sporen waar de ramp plaats vond. De klanten gebruikten wel hun gezond verstand en vertrouwden het zaakje niet en dus ging de bioboer jammer genoeg failliet. De overheid compenseerde dat wel met een gedenkplaat en een bloemenkrans bij de jaarlijkse herdenking. Mooi toch?

Zuur smakende producten zijn daarom nog niet zuur-makend. Sinaasappelen smaken wel zuur, maar hebben een alkaliserend effect in het lichaam. Te veel eiwitten en producten van dierlijke oorsprong hebben een verzurend effect op het organisme. Beschavingsziekten zoals kanker, hartinfarct en reuma, kunnen daarvan het gevolg zijn. Ook geraffineerde producten zoals witbrood en witte suikers hebben een verzurend effect op het lichaam. Eet liever meer fruit en groenten en producten zoals de natuur ze aflevert, zonder te raffineren.

Wie kun je nog vertrouwen? En bovendien wat weten we eigenlijk? Het gaat niet enkel om giftige stoffen in de voeding, het gaat er ook om de juiste keuzes te kunnen maken en te weten wat gezond is en wat je nog moet eten om gezond te blijven of het weer te worden.

Welvaartsziekten

Het grote probleem tegenwoordig is te weten wat de oorzaak van bepaalde ziekten is. Als we niet goed weten hoe we het probleem moeten aanpakken, worden ze gemakshalve welvaartsziekten genoemd, o.m. omdat ze in groten getale voorkomen. Dat is niet hetzelfde als met griep, verkoudheid, longontstekingen, of ongevallen. Maar als het gaat over ernstige ziekten zoals hart- en vaataandoeningen, kanker, reuma, spierziekten en ondefinieerbare pijnen, komt het vaak voor dat we soms jarenlang met een probleem sukkelen, terwijl de medicatie er amper vat op heeft, of althans permanent moet genomen worden om pijnvrij te blijven of comfort te hebben: reuma, ischemie, hartproblemen.

Vanuit natuurgeneeskundig standpunt weten we dat heel wat welvaartsziekten verband houden met de voeding. Een overschot aan zuren in het lichaam kan worden gecorrigeerd door basisch te eten. Een aantal ziekten komen minder voor of verdwijnen als gevolg van een meer basisch gericht voedingspatroon, want gezondheid begint aan tafel. Hoe doen we dat?

We verzuren

Moderne voedingsgewoonten geven een massaal zuuroverschot. Daardoor komt het dat volgens natuurartsen ziekten als reuma, vermoeidheid, concentratieproblemen, jicht, botbreuken, hart- en vaatziekten en kanker zo massaal kunnen optreden. Het hele lichaam verzuurt als gevolg van een overschot aan zuurvormende stoffen. Dat wordt een zware belasting voor inwendige organen. Enkel onze maag is geschikt om zeer zure producten te kunnen ontvangen, want het maagzuur zelf is een sterk zuur.

De zuurtegraad van een stof wordt uitgedrukt in de pH-waarde die loopt over een schaal van 0 (zeer sterk zuur) tot 14 (zeer sterke base of alkalisch product). Water is neutraal en ligt in de buurt van pH 7. Speeksel is licht alkalisch omdat het ferment ptyaline zetmeel moet afbreken tot suikers en dat kan je al proeven als je langere tijd op dezelfde hap brood kauwt.

Je kan bij jezelf al controleren of de lichaamsfuncties in een te zuur milieu moeten functioneren. Als je fel zweet bijvoorbeeld, wat in de sauna al het geval is, of bij te intense sportbeoefening, dan kan je de zure geur, of zure smaak van zweet proeven. Dat betekent dat het lichaam zijn overschot aan zuren evacueert. Tijd dus om je dieet aan te passen.

Een te zure stofwisseling heeft niets te maken met zuur smakende vruchten. Sinaasappelen bijvoorbeeld verzuren het lichaam niet, wel integendeel, ze zijn alkaliserend. Niet altijd is zuur zweet het gevolg van dieetfouten of problemen in de stofwisseling. Ook als er intensief aan sportbeoefening wordt gedaan, kan het spierstelsel melkzuur afgeven dat via het zweet wordt verwijderd.

Zelfs traanvocht moet licht alkalisch zijn, want anders kunnen licht ontstoken ogen, rode ogen, het gevolg zijn.

De urine zelf geeft geen indicatie, want afhankelijk van je dieet, en de sportbeoefening kan de pH-waarde verschillen.

Het merkwaardige is wel dat inwendig het lichaam licht alkalisch moet zijn om gezond te blijven of te worden, terwijl uitwendig de huid en slijmvliezen van de vagina licht zuur moeten zijn, precies als bacteriebuffer. Ons lichaam is ingenieus opgebouwd, zodat het inwendige verdedigingsmechanismen heeft. Zo is het met één druppel maagzuur bijvoorbeeld mogelijk om water snel een andere, dus een zure, pH-waarde te geven. Vooraleer bloed op dezelfde wijze reageert, moeten er 25 druppels maagzuur gebruikt worden.

Maar de remmechanismen kunnen niet oneindig worden ingezet. Vandaar dat een dieet ook noodzakelijk blijft. Interessant daarvoor is te weten welke levensmiddelen zuur reageren en welke alkalisch of basisch zijn.

Zuren en basen

Zuurvormende producten zijn hoofdzakelijk van dierlijke oorsprong: vlees, vis, eieren, kaas. Proteïnen zijn trouwens samengesteld uit essentiële aminozuren en dus zijn het sterke zuren.

Geraffineerde meelspijzen zoals witbrood, witte suikers, witte deegwaren zijn vanzelf niet zuur, maar worden dat wel door gisting in de darmen. Tabak is eveneens enorm verzurend.

Basenvormende producten komen meestal uit het plantenrijk en zijn gewoonlijk rijk aan calcium en kalium. Zelfs fruitsoorten die zuur smaken, reageren daarom niet zuur in het lichaam, maar wel alkalisch, want ze bevatten, zouten van zwakke fruitzuren.

Melk van dierlijke oorsprong (koemelk, geitenmelk, enz…) reageert basisch, ook hier vanwege de calcium en het zwakke melkzuur. Zelfs melkwei en yoghurt reageren daarom basisch.

Wie dus te veel en te vaak eieren, kaas, vis, vlees en witte meelspijzen eet, aangevuld met toetjes van geraffineerde producten en suikers, loopt grote kans zijn lichaam te verzuren.

Daarom is het beter voor een alleseter toch zijn menu wat te variëren en ook groenten en fruit op tafel te zetten. Aardappelen, groenten, fruit, salades, soepen zijn dus erg belangrijk in een gezond dieet. Ook liever volkorenproducten dan de verarmde witte meelspijzen. Op die manier kun je meehelpen om heel wat problemen, zelfs ernstige ziekten zoals reuma, hartinfarct en kanker te voorkomen. En als je het zelf in handen hebt betekent het dat je toch heel wat ten goede kan doen veranderen.

En uiteraard kies je best voor onbehandelde producten waarvan je de afkomst kent. En het drinkwater: toch best filteren, zeker nu we langzaam meer gaan te weten komen over de PFOS vervuiling.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

De natuur: het beste antidepressivum

Voel je je een beetje depri? Kies dan bij voorkeur een ander moment om dat te worden. Dat klinkt ongeloofwaardig en eigenlijk een beetje belachelijk, want feit is dat je niet gedeprimeerd kan worden op commando en dat je het tijdstip uiteraard zelf niet kunt kiezen....

Lees meer

Ook je huid neemt giftige stoffen op

Als je een huis koopt, moet het eerst onderzocht worden op schadelijke stoffen. De grond moet gecontroleerd worden op verontreiniging en desnoods worden afgevoerd, vervangen en uiteindelijk worden gezuiverd. Als er asbest wordt in aangetroffen, ben je verplicht de...

Lees meer