De pollen vallen aan. Hoe ga je in de tegenaanval?

Het moest ervan komen en elk jaar wordt het wat vroeger verwacht, maar dit jaar eigenlijk wat later: de aanval van de pollen. Je merkt het: hoesten, niezen, tranende ogen en allerlei ongemakken die bij een allergische reactie op pollen horen. Sciensano heeft er dezer dagen voor gewaarschuwd en de ongemakken kunnen feller zijn dan tevoren, omdat ernstige pieken van pollenuitbraak verwacht worden. Die gegevens zijn afkomstig van het aërobiologische meetnet AirAllergy van Sciensano. En de verschijnselen zijn niet te verwarren met griep, wat ook al een bedreiging vormt.

De pollen komen eraan en dus de allergische reacties. Een allergie wordt veroorzaakt door een overreactie van het lichaam dat pollen als gevaarlijk voor het lichaam beschouwt. Die overgevoeligheid kun je gelukkig beperken met natuurlijke middelen.

Het meetnet van Sciensano wat betreft de pollen heeft al enkele weken vastgesteld dat de els en de hazelaar “op springen” staan. Iedereen herkent ze wel als de zogenaamde “katjes”. Van zodra het nog wat warmer wordt, zullen de stuifmeelkorrels massaal in de lucht verspreid worden. Daar hebben we nu nog wat minder last van omdat de nachten kouder en overdag de temperaturen nog niet “oververhit” geraken. Maar toch hebben al heel wat mensen problemen door de typische allergische verschijnselen van het voorjaar.

We mogen van geluk sopreken dat het de jongste weken ‘s nachts af en toe gevroren had zodat de productie van de stuifmeelkorrels beperkt en een deel vernietigd werd. Dat neemt niet weg dat van zodra de temperaturen de hoogte in gaan, de reacties er niet door verminderd zullen zijn, enkel wat vertraagd. Dus de hoogste tijd om je voor te bereiden als je last hebt van allergie en factoren die een aanval kunnen uitlokken of verergeren preventief uit de weg te gaan.

Temperatuur

Hoe komt het dat de uitbraak van de eerste pollen zo wisselvallig is van tijdstip? Het ligt voornamelijk aan de temperatuur. Die verschilt wel meer. Vorig jaar kenden we een warm voorjaar zodat de bloei en de sapstroom in de planten ook vroeger naar boven kwam. Dit voorjaar was koeler en vooral met koudere nachten. Dat zette een en ander in de koelkast, letterlijk. Een warm voorjaar betekent een vroegere uitbraak van pollen en stuifmeel. Maar uitstel is geen afstel, want de natuur luistert naar haar wetten en wat komen zal, is onvermijdelijk. Je kunt je er alleen maar preventief tegen wapenen en beschermen door bepaalde voorzorgsmaatregelen te nemen.

Dat stuifmeel zie je meestal niet vliegen, maar je slijmvliezen ervaren het wel: lopende neus, tranende ogen, prikkelende slijmvliezen in luchtwegen en neus, verstopte sinussen, prik in de keel en schorre stem, gestoorde geur- en smaakzin, Sommigen zijn daardoor verschalkt en denken aan griep, verkoudheid of covid. Maar een allergie veroorzaakt geen koorts en de verschijnselen maken je niet doodziek, maar zijn wel erg ongemakkelijk.

Wat kun je doen?

De wetten van de natuur kun je niet veranderen en als je er gevoelig of overgevoelig voor bent dan is dat gewoon pech. Je gaat er niet van dood, het is hoogstens erg oncomfortabel.

Maar wat kun je doen om je comfort toch te vergroten en de ongemakken te beperken?

  • Snuif zout water op door de neusgaten waardoor de slijmvliezen gespoeld worden.
  • Gorgel met een zoutwateroplossing en vermijd voedsel waar je allergisch op reageert.
  • Droog de was niet buiten en sluit de ramen van je slaapkamer als de pollen “op zwier” zijn.
  • Was je haren onder de douche bij voorkeur ’s avonds, dan heb je minder last ’s nachts.
  • Ga wandelen in de natuur als het regent, want dan worden de pollen uit de lucht gespoeld.
  • Rook absoluut niet, dat verergert het probleem.
  • Neem zo weinig mogelijk medicijnen die je afhankelijk maken.
  • Gebruik eventueel een natuurlijk antihistaminicum om de overreactie van het lichaam te beperken.

Salsaparilla oftewel Smilax Officinalis staat ervoor bekend goed te werken als antihistaminicum en is een geschenk van de natuur. Het is ook belangrijk de darmflora e verzorgen door goede natuurlijke voeding en een probioticum te voorzien.

Een tip:

Smilabell van Fytobell als natuurlijk antihistaminicum.

Allobiose van Fytobell als probioticum voor de darmflora.

Je vindt zowel Smilabell als Allobiose van Fytobell in de apotheek met volgende CNK-bestelnummers:

Smilabell: CNK 2991-487.

Allobiose: CNK 2121-226.

Ook te bestellen via www.fytobell.be of www.boverte.com.

Zo krijgt het stuifmeel minder vat op je slijmvliezen.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hou jonge kinderen van het scherm weg!

Jaren geleden werd ervoor gewaarschuwd niet te lang met de GSM te bellen. Dat bellen gebeurt nu veelal via afstandsluidsprekers, of met oortjes, zodat de iPhone of smartphone, vroeger GSM genoemd, niet tegen het hoofd moet worden gehouden. Een verkoper waarschuwde ons...

Lees meer