feb 18, 2022 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Hoe gevaarlijk zijn huisdieren voor zwangere vrouwen?

Als een jonge vrouw aan haar moeder, grootouders of vriendinnen een groot geheim verklapt, gaat het dikwijls over “ik ben zwanger”. Grote vreugde alom. Maar weet je voor wie dit heuglijke nieuws al lang geen geheim meer was? Voor je hond of je kat! Want dieren ruiken duizenden malen beter dan een mens en nemen de veranderingen in het lichaam dan ook snel waar. De hormonale verschuivingen brengen een andere lichaamsgeur teweeg, en niet enkel de hond, maar ook de kat zal dat ervaren en zich misschien anders gaan gedragen. Het is trouwens niet enkel de geur die zal worden waargenomen, ook de lichamelijke wijzigingen zoals toenemen van de borstomvang en het verdikken van de buik zal de hond niet ontgaan.

Sommige huisdieren worden daardoor wel aanhankelijker, net alsof ze dat ook fijn vinden, maar daar moet je wel mee uitkijken en vooral katten die naar buiten gaan en kunnen gaan, op een afstand houden. Toxoplasmose is een gevolg ervan en ook in deze tijd worden nog altijd gehandicapte baby’s geboren als gevolg van besmettingen door katten. Wees dus voorzichtig.

Gelukkig hebben de meeste vrouwen antistoffen tegen toxoplasmose omdat ze het zelf hebben gehad. Hun aantal wordt op ongeveer 60 percent geschat. Dan is de jonge vrouw immuun en veilig en hoeft ze niet meer bang te zijn voor een besmetting. Ook bij katten kan immuniteit ontstaan, want de meeste katten hebben of hadden toxoplasmose. Ze kunnen de ziekte wel doorgeven en als er geen immuniteit is, kan dat slecht aflopen. Let dus op met je kat.

Zwangere vrouwen kunnen best maar voorzichtig zijn met huisdieren, hoewel die in deze periode blijkbaar aanhankelijker worden.

Dat kan misschien wel een moeilijke raad worden, vooral als katten precies als een vrouw zwanger is, aanhankelijker worden. Er zijn veel verhalen van jonge vrouwen die zwanger worden en het zelf nog niet weten of nog niet getest hebben, maar die wel gedragsveranderingen merken bij de kat en bij de hond.

Dieren worden dan precies aanhankelijker, willen op je schoot gaan liggen, komen op de zetel in je nek aaien en lopen je constant voor de voeten. Dieren hebben een verfijnder waarnemingsvermogen dan mensen. Maar het kan ook een beetje riskant zijn.

Miskraam door katten?

Zoals je moet opletten met het consumeren van rauw vlees, ongewassen groenten en fruit, moet je uiteraard ook voorzichtig zijn met dieren. Zelfs de vriendelijkste huisdieren kunnen je met een levenslang probleem opzadelen. Zo is het bekend dat veel katten drager zijn van magalo-cyto-virus. De infectie die kan overgebracht worden door rauw vlees te nuttigen, kan je ook oplopen door contact met dieren. In de uitwerpselen van katten vind je vaak levensgevaarlijke parasieten. Laat het schoonmaken van de kattenbak daarom liever aan anderen over en als het niet anders kan, doe je dat beter met handschoenen aan die je eerst grondig afspoelt alvorens ze uit trekken.

Aai de dieren niet tijdens je zwangerschap en laat zeker niet toe dat ze in de keuken rondzwerven en brokjes van tafel krijgen. Als je de kattenbak dagelijks verschoont, dan ben je de parasiet telkens te snel af. Als je katten in huis hebt, kan je dat best aan je gynaecoloog vertellen die eventueel een bloedonderzoek kan toepassen op de aanwezigheid van antistoffen. Als je tijdens de eerste vier maanden van de zwangerschap besmet wordt, kan dat funest zijn voor de baby, kan je een gehandicapt kind krijgen, of een miskraam krijgen.

Opgelet voor bacteriën en overdosis vitamines

Ook de listeria bacterie die vaak in Brie en Camembert, maar ook in leverpastei wordt aangetroffen, kan je om dezelfde reden beter laten staan. Een te hoog vitamine A gehalte kan oorzaak zijn van aangeboren misvormingen en daar kan lever en leverpastei toe bijdragen. Een miskraam is niet denkbeeldig bij een besmetting met listeria.

Slik dus niet op eigen houtje vitamines. Ook met levertraan moet je uitkijken. Het is wel gunstig voor de vitamine D en dat is uitstekend om eraan te denken in deze covidperiode, maar het is tegelijk oppassen voor overdosering van vitamine A. Je kan best met je arts overleggen en een bepaling laten doen naar het gehalte van je vitaminestatus door een bloedonderzoek. Dan ben je zeker!

Gekke trekjes

Veel vrouwen vertonen eigenaardige trekjes tijdens de zwangerschap. Ze kunnen midden in de nacht plots trek krijgen in aardbeienijs met slagroom, of augurken met pickles, of zouden hele zakjes chips opvreten, ofwel krijgen ze trek in pekelharing met ajuintjes… of iets dat natuurlijk niet in huis is en waar manlief de halve stad mag voor rondrijden, van de ene nachtwinkel naar de andere, want als de toekomstige moeder trek in iets heeft, dan is dat met niets anders te blussen.

Eigenlijk is dat niet abnormaal, want de hormoonhuishouding maakt nu drastische veranderingen door en dat uit zich in eigenaardige trekjes van mevrouw. Zolang deze zwangerschapslusten geen gevaar voor de gezondheid inhouden, ze niet extra dik maken en de toekomstige baby niet in gevaar brengen, is er niets aan de hand. Er is niets op tegen plots midden in de nacht tomatensoep te gaan eten, maar wel om één kilo witte of fondant-pralines soldaat te maken.

Ze kan maar beter iets eten wat niet stoppend werkt, want verstopping is niet aan te bevelen in deze periode. Daarom is fruit zo gunstig vanwege het het natuurlijk en licht laxatief karakter. Gedroogde vruchten zoals abrikozen en pruimen zijn in dat opzicht beter dan chips en kaasjes. Als de vrouw ijzertabletten moet slikken, kunnen deze ook een mogelijke oorzaak van verstopping zijn.

En dan is er… de geboorte

Samen met de arts kan het tijdstip van de bevalling bij benadering worden berekend. Maar het is echt niet mogelijk dit tot op de minuut, zelfs maar dag nauwkeurig te doen. Wel voelt de vrouw ongeveer een week van tevoren dat de buik harder wordt. Daarmee wordt het lichaam voorbereid op de bevalling en de baarmoederspieren versterkt.

Er zijn nog andere tekenen zoals het geregeld samentrekken van de baarmoeder. Dit kan een uur duren en naarmate de bevalling dichterbij komt, worden de contracties heftiger en duren ze ook langer. Als de bevalling nakend wordt, verliest de aanstaande moeder ook de slijmprop die de baarmoeder afsluit en verliest ze vruchtwater omdat de vliezen gebroken zijn.

Als er al een tijdje weeën komen om de vijf of tien minuten, dan kan je best de arts of gynaecoloog waarschuwen. Die zal nagaan hoeveel de ontsluiting van de baarmoedermond is. Pas als die ontsluiting volledig is, (tot 10 cm) kan de bevalling beginnen en mag de vrouw mee persen. Ontspannen en goed ademhalen is belangrijk op dit moment.

Let op de fontanellen

Na de geboorte kan de vorm van het hoofdje wat vreemd zijn, maar na een paar dagen komt dit weer goed. De schedelconstructie heeft trouwens een breuklijn waardoor extra beweging tijdens de bevalling mogelijk is. Deze breuklijn kan je gemakkelijk met de vingertoppen voelen, men noemt die de fontanellen. Normaal mag je die niet zien, wel voelen. Als de fontanellen hol staan, dan kan dat wijzen op uitdroging. Staan ze bol, dan kan er sprake zijn van hypervitaminose A. In beide gevallen kan je best een arts opzoeken.

Normaal zijn de fontanellen dichtgegroeid zo rond het eerste levensjaar. Op dat ogenblik blijkt ook of het kind links-of rechtshandig is. Vijf percent van de kinderen blijkt linkshandig te zijn. Maak er geen probleem van. Als er een eerste baby geboren wordt, zal de moeder geen last hebben van een mogelijke tegengestelde resusfactor. Pas bij de volgende geboorte kan dat problemen geven, maar daar kan van tevoren rekening mee gehouden worden.

Borstvoeding

En het is duidelijk: de beste voeding voor de baby is borstvoeding. Daarin zit alles wat de natuur nodig acht voor het opgroeiende kind, het immuunsysteem, de ontwikkeling. De industrie stelde het wel anders voor, want flessenmelk was goed uitgekiend. Maar intussen heeft de geneeskunde wel bewezen dat borstvoeding voor de baby superieur is, veel veiliger en dat het ook beschermt tegen grotere problemen op latere leeftijd. Ook de moeder heeft er baat bij. Als een jonge moeder lang genoeg borstvoeding geeft, is dat de beste bescherming tegen de ontwikkeling van borstkanker.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hou jonge kinderen van het scherm weg!

Jaren geleden werd ervoor gewaarschuwd niet te lang met de GSM te bellen. Dat bellen gebeurt nu veelal via afstandsluidsprekers, of met oortjes, zodat de iPhone of smartphone, vroeger GSM genoemd, niet tegen het hoofd moet worden gehouden. Een verkoper waarschuwde ons...

Lees meer