Welke olie is nu echt gezond?

Niet alleen Guinness, maar ook gezonde olie is goed voor het organisme. Dat Guinness goed zou zijn laten we voor rekening van de Ierse brouwerij en de marketing, want alle vormen van alcohol zijn nadelig voor het organisme. Vet is dat ook, tenminste als je slecht vet hebt. Maar vet hebben we nodig voor de aanmaak van hormonen, voor het brein, voor het zenuwstelsel, voor de neurotransmitters. De vraag is: welk vet. Dat betekent dat er gezond vet bestaat en minder goed vet. De conclusie wordt vaak op basis van eenvoudige criteria gemaakt: verzadigd vet en onverzadigd vet, maar zo eenvoudig ligt dat niet, want er zijn meerdere factoren die er een rol in spelen.

Bepaalde vruchten zoals olijven bevatten olie, maar ook zaad bevat olie, omdat het de energiebron is voor de zaailing. De hoeveelheid olie en de samenstelling van de vetzuren is heel erg afhankelijk van de soort en het klimaat. Hoe kouder, des te meer super onverzadigde Omega-3 essentiële vetzuren bevatten deze oliën om de stofwisselingssnelheid op te voeren.

We hebben vetten nodig, maar je moet wel kieskeurig zijn want niet alle vetten zijn even gezond!

Liefst ongeraffineerd

De beste oliën moeten uiteraard ongeraffineerd zijn, aangezien raffinage de samenstelling van het vet kan beïnvloeden.

Hennepzaadolie is interessant vanwege het gammalinoleenzuur en alfalinoleenzuur (Omgea-3). Maar de beste therapeutische olie voor de mens is vlasolie beter bekend als lijnzaadolie. Deze olie bevat de grootste hoeveelheid alfalinoleenzuur en het sterkste dispergerende EVZ (Essentiële VetZuren).

Ongeraffineerde sojaolie heeft een buitengewone superieure kwaliteit, maar de opbrengst bij mechanisch persen is gering. Het is een prima bron van EVZ, lecithine, fytosterolen en verschillende andere kanker remmende bestanddelen. De meeste commerciële sojaoliën zijn geraffineerd. Daardoor is het alfalinoleenzuur dat er van nature inzit, verloren gegaan.

Tarwekiemolie bevat ook alfalinoleenzuur en is bovendien een rijke bron van octacosanol dat de hartfunctie beschermt en regeneratie bevordert. Tarwekiemolie is trouwens een van de rijkste bronnen van vitamine E.

Teunisbloemolie wordt ook therapeutisch gebruikt. Het is een goede hulp bij de aanmaak van prostaglandines die een belangrijke hormoonachtige functie hebben die vooral een beschermende functie hebben t.a.v. hart, bloedvaten, eierstokken, klieren, nieren, gewrichten, en zelfs de mentale functie goed ondersteunen.

De lof van olijfolie

Olijfolie is rijk aan enkelvoudig onverzadigd vet. Ze bevat ook nog fytosterolen (goed tegen kanker), chlorofyl, magnesium, vitamine E, caroteen, ook een aantal natuurlijke antioxidanten. Deze laatste gaan wel verloren bij warme persing en raffinage van het product.

Olijfolie bevat 80 % enkelvoudige onverzadigde vetzuren, 8 tot 10 % linoleenzuur (Omega-6) en 1 % linolzuur of Omega-3. Samen met vers citroensap in een vinaigrette gebruikt, is olijfolie een krachtig ontgiftend middel voor de lever en het is uitstekend voor hart en bloedvaten. Olijfolie maakt trouwens deel uit van de Franse paradox, omdat het is opgenomen in een mediterraan dieet. Daarover is nu net een discussie gaande omdat sommige vermageringsdiëten, waar trouwens veel voor betaald moet worden, gewoon een kopie zijn van het mediterraan dieet zonder dat ze het bij name noemen. Verwondering en tegelijk verbolgenheid bij de Fransen omdat ze een natuurlijke levenswijze op die manier claimen, terwijl ze die in zuiderse gebieden aan de Middellandse zee al eeuwenlang en met succes toepassen.

De Fransen gebruiken hun olijfolie inderdaad liefst van eerste koude persing die ze er “huile d’olive extra vierge” noemen, koude persing en ongefilterd. Het is een lekkernij. Zelfs mensen die de smaak van olijven niet waarderen kunnen deze olijfolie best smaken.

Hoe de Fransen die gebruiken? In vinaigrettes met wat mosterd en citroensap, peper en zeezout. Heerlijk in rauwkostsalades. Meer nog: ze druppelen de pure olijfolie op hun brood, of doppen die in een kommetje olijfolie en genieten op die manier zowel van de smaak als van de gezondheidsvoordelen.

Ook bakken en braden gebeurt vaak in olijfolie, maar hier moet je wel een beperking instellen: niet boven de 150 à 160 graden verhitten, dan verzadigt het vet en blijft het niet onverzadigd.

Best is wel de olijfolie puur en koud te gebruiken in groenteschotels en op brood.

Een alternatief om te bakken en te braden naast hoeveboter is kokosvet. Het is een midchain vetzuur en ook gunstig voor hart- en bloedvaten en voor het zenuwstelsel, zelfs goed tegen Alzheimer, hoewel die beweringen door sommigen betwist worden.

En is boter gezond?

Boter is een natuurproduct, afkomstig van de room van koemelk. Zuivellobby en margarinelobby vechten voortdurend om een groot deel van de koek van de markt. Ze kletsen elkaar rond de oren met cis-cis-linolzuur, of met… een puur natuurproduct. Advertenties vertellen geen waarheden, of toch maar halve. Het gevolg is dat velen hun keuze bepalen op basis van één zin, de reclameslogan.

Boter verteert beter dan margarine omdat het vetzuren bevat van de korte keten. Boter bevat weinig essentiële vetzuren, slechts 2% linolzuur en helemaal geen Omega-3 vetzuur. In moedermelk zijn deze beide vetzuren wel aanwezig.

Boter kan haar eigen vetten niet metaboliseren, plantaardige oliën wel. Bovendien bevat boter 5 à tienmaal meer concentratie pesticiden dan plantaardige oliën. Ook de antibiotica uit het veevoer komen in de boter terecht. Die kunnen schimmelgroei (candida) bij de mens bevorderen en ook allergieën, vermoeidheid en een vergrote behoefte aan suiker doen ontstaan. Ze kunnen ook hypoglycaemie, huidaandoeningen en ander klachten veroorzaken.

Boter bevat ook 6 percent transvetzuren die worden geproduceerd door bacteriën in de koeienmaag. Ze bestaan wel voor het grootste deel uit vacceenzuur dat sneller dan de meeste andere transvetzuren wordt omgezet en dus zeker sneller dan in margarines en ander bakvet. Boter kan dus wel worden gebruikt om te bakken en te braden omdat het betrekkelijk stabiele vetzuren bevat. Boter is daarmee eigenlijk een neutraal vet, niet goed en niet slecht, maar wel lekker en licht verteerbaar, maar als er te veel van wordt gebruikt, is het zeker schadelijk, maar nog altijd stukken beter dan margarines die gehydrogeneerd zijn en eigenlijk geen natuurproduct meer mogen worden geheten.

Opgelet voor PAK’s

Wat moeten we nu concluderen? Alle plantaardige oliën zijn gezond op voorwaarde dat je ze niet verhit. Zonnebloemolie is een poly-onverzadigde olie, maar ze worden verzadigd als je daarin bakt of braadt. Niet doen dus. Olijfolie kan daar wel tegen tot 150 graden, maar voor kokosvet en boter is er helemaal geen probleem. Als je sommige oliën verhit, krijg je PAK’s, dat zijn polycyclische aromatische koolwaterstoffen en die zijn kankerverwekkend!

Daarom kan je beter in de mate van het mogelijke oliën best koud gebruiken, maar je moet wel voor de smaak zijn.

Wat evenwel altijd van belang is, is het feit dat je voldoende Omega-3 vetzuren moet innemen. Dat krijg je het gemakkelijkst binnen via vette vis: zalm makreel, sardines, haring. Kies dan zorgvuldig voor een onbehandeld product.

Je kan natuurlijk ook altijd tekorten op een prima manier aanvullen door een goed supplement van Omega-3 vetzuren.

Een tip: Nutribell Omega-3 visolie.

Je vindt Nutribell Omega-3 visolie met CNK-bestelnummer: 2751-485.

Of je kan de Nutribell Omega-3 visolie ook online bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hou jonge kinderen van het scherm weg!

Jaren geleden werd ervoor gewaarschuwd niet te lang met de GSM te bellen. Dat bellen gebeurt nu veelal via afstandsluidsprekers, of met oortjes, zodat de iPhone of smartphone, vroeger GSM genoemd, niet tegen het hoofd moet worden gehouden. Een verkoper waarschuwde ons...

Lees meer