nov 18, 2021 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Spataders: Defecte bloedsomloop in benen kan je echt verbeteren

Denk niet dat spataders enkel iets voor oma’s was en voor vrouwen die zich verwaarloosd hebben in verband met hun zwangerschappen. Ook jonge mensen en vooral vrouwen kunnen er het slachtoffer van worden. Heel prettig is dat niet. Daarom verbergen veel vrouwen hun benen met een lange broek of afsluitende panty’s zodat de blauwe striemen niet meer opvallen. Ondanks hun jonge leeftijd komen korte jurken niet meer in aanmerking om de benen te laten zien. Soms helpen steunkousen, soms niet. Artsen staan er weinig bij stil: “zolang er geen ontsteking is, moet je er niet op letten”. Maar dat doen de dames juist wel. Sommigen krijgen de raad de spataders operatief te laten verwijderen. Het maakt veel vrouwen wat besluiteloos en ook radeloos, want wat moet je doen, vooral als je nog jong bent. Want vaak begint het na een zwangerschap.

Spataders komen meer voor dan je denkt. Iedereen heeft de duidelijke aftekening van koordgezwollen dikke aders op benen van dames in gedachten, maar spataders zijn meer dan alleen maar een esthetisch probleem. Denk niet dat dit alleen een ziekte is van vrouwen bij wie de ontsierende blauwe striemen op de benen als tol voor hun zwangerschappen moet worden beschouwd. Ook mannen kunnen er last van hebben. Het komt ook meer voor bij personen die vanwege hun beroep lang moeten rechtstaan en stil staan: leraars, verpleegsters, verkopers in een winkel.

Spataders hebben heel veel te maken met onze levenswijze. De oplossing begint bij meer bewegen en minder zitten en staan.

Een beetje erfelijk

Merkwaardig is dat het in veel families meer voorkomt dan in andere. Een zekere erfelijke aanleg is -zoals met alles – wel aanwezig. Het is natuurlijk wel juist dat meer vrouwen dan mannen er last van hebben en dat de leeftijd van dames die er mee sukkelen steeds jonger wordt. Onze levenswijze heeft er dus ook iets mee te maken. Hoe komt het dan dat sommigen er meer last van hebben dan anderen en wat kan men uiteindelijk doen aan spataderen, niet alleen de minder fraaie striemen op de benen, maar ook aan de ongemakken en pijn?

Bloedsomloop

De blauwe striemen die je op de benen ziet zijn verdikkingen van de venen in de ledematen. De kleppen in de bloedbanen die het bloed moeten beletten naar beneden te glijden als je rechtop staat, sluiten niet goed meer. Spataders zijn dus eigenlijk een aanduiding dat er met de bloedsomloop van de onderste ledematen iets niet in de haak is. Vaak zijn de vaatwanden te slap, waardoor ze verwijden en de kleppen niet meer sluiten, waardoor bloedstuwing ontstaat. Het gebruikte bloed kan niet meer zo gemakkelijk worden geëvacueerd naar het hart. Het blijft ter plekke, de aders zetten nog meer uit tot ze zich als dikke striemen of blauwe koorden onder de huid van de benen gaan manifesteren.

Deze problemen treden voornamelijk op bij mensen die lang moeten rechtstaan: tandartsen, verpleegsters, winkelbedienden, loketbeambten, treincontroleurs, leraressen. Door de pompbeweging van het hart moet het bloed de zwaartekracht overwinnen. Tussen elke samentrekking van het hart in moeten de kleppen in de aderen beletten dat het bloed weer naar beneden valt. Als de aderwanden niet sterk genoeg zijn, gaan ze onder die druk uitzetten, zodat de kleppen niet voldoende meer sluiten. Dat maakt dat de vaten die uitzetten zich gaan aftekenen net onder huid. Dat zie je aan die blauwe verdikkingen of striemen.

Beweeg meer

Je kan het afleiden aan de hand van de mensen bij wie spataders vooral optreden: ze hebben een te zittend of een te “staand” leven. Misschien hebben ze er niet altijd de tijd voor, maar ze bewegen beslist te weinig. De spieren in de benen worden trouwens ”het tweede hart” genoemd en dat wijst erop dat ze ook een belangrijke functie hebben in de bloedsomloop. Bij beweging trekken de spieren afwisselend samen en ontspannen ze. Je kent dezelfde beweging bij het hart. Dat helpt een heel stuk bij de bloedsomloop. Beweeg je te weinig, dan heb je geen nut van dat “tweede hart”. Het gevolg is dat het hart het moeilijker krijgt of dat de venen gaan uitzetten, de kleppen het niet houden en de venen verdikken en uitzetten. Spataders dus!

Ook een hele dag rechtstaan zoals verkopers of leraars doen heeft dezelfde nadelen. Mensen die voor hun vak langdurig in de auto moeten zitten, trainen eveneens te weinig de spieren in de onderste

ledematen. Het resultaat op de venen is hetzelfde. Deze levenswijze is uiteraard niet de gezondste. De mens is gemaakt om te bewegen en zou zijn tijd best indelen in verschillende blokken: een deel voor fysieke inspanning, een deel voor geestelijke werk en een deel voor culturele verrijking en ontspanning. Op die manier kan men zich harmonisch ontplooien en loopt men minst risico op ziekte en vroegtijdige accidenten.

Beweging, al is het wandelen, moet een vast onderdeel vormen van het dagelijks programma, best een actief oefenschema waar dagelijks toch een uur voor uitgetrokken wordt. Een uurtje per dag trainen is geen overbodige luxe. Daardoor wordt niet alleen de bloedsomloop geactiveerd, maar wordt de spijsvertering bevorderd, het darmstelsel gemasseerd en de spieren getonifieerd. De stofwisseling verbetert met name ook de absorptie van calcium en dat kan alleen maar het skelet, de tanden en vooral ook de bloedsomloop ten goede kopen. Daardoor ook verbetert de weerstand tegen allerlei infectieziekten, krijgt men minder verkoudheden en griep, zelfs minder kans op covid en zal men zich over het algemeen beter voelen, fitter, vitaler en dus gelukkiger. Niets dan voordelen dus.

Bij de keuze van de lichaamssport moeten we een sport kiezen die inspanning en ademhaling op gunstige wijze harmonieert. Powersport is dus af te raden vanuit dit standpunt: gewichtheffen, bodybuilding, zijn geen sporten maar krachtpatserijen die bovendien het lichaam misvormen. Spierenbundels zijn geen normale vorm voor het lichaam. Een mooi harmonisch lichaam is wat anders en gezondheid ook.

Wandelen, zwemmen en fietsen

De beste lichaamsbeweging voor patiënten die sukkelen met spataderen is natuurlijk die sport waarbij de onderste ledematen flink in beweging zijn: dus wandelen. Dat is niet hetzelfde als slenterend naar de winkels gaan kijken. Sport vergt inspanning, je moet zweten, trainen, je bloedsomloop activeren en na afloop de vermoeidheid voelen, die misschien wel op vijf of tien minuten verdwenen kan zijn, afhankelijk van het trainingsniveau, maar die zich toch laat voelen. Dus oefenen, trainen, bewegen.

Ook een goede sport is fietsen. De sport bij uitstek waar de benen mee bezig zijn. Om te fietsen kan je een rustige omgeving kiezen en dan ook flink doortrappen. Het voordeel van deze sport is ook dat je ze thuis kan beoefenen als het een minder mooie dag is. De hometrainer is een goede noodoplossing, als je maar beweegt en de spieren traint.

De manier waarop je slaapt kan ook van belang zijn. Probeer ’s nachts de benen lichtjes hoger te leggen dan de rest van het lichaam. Er bestaan tegenwoordig bedden waarbij het gedeelte van de benen naar omhoog kan worden gebracht. Als dat niet het geval is, kan je gemakkelijk het bed hoger plaatsen door houten blokken van tien centimeter onder de achterste poten te schuiven. Op die manier gaan je benen automatisch hoger liggen dan de rest van het lichaam.

De allerbeste beweging is en blijft nog altijd het zwemmen. Driemaal in de week een uurtje zwemmen houdt je in topconditie, vooral hart, ademhaling en bloedvaten worden bij de zaak betrokken. Je wordt niet alleen kerngezond, je zal je ook echt beter voelen op alle vlakken. En wat niet te versmaden is, de reden waarom je het in dit geval doet: de spataders verbeteren. De pijn vermindert, de krampen blijven weg en de minder mooie striemen zullen geleidelijk verdwijnen.

Pijn door te weinig calcium

Spataderen kunnen niet alleen minder fraai, ze kunnen ook pijnlijk zijn. Vooral ’s avonds hebben vrouwen nogal eens last van trekkende benen, pijnscheuten en krampen. Sommigen hebben het zelfs zo erg dat het slapen wordt bemoeilijkt. Is die verslapte vaatwand vaak erfelijk voorbestemd, dan zijn mensen met kalkgebrek ook geviseerd. Wie te weinig calcium in het bloed heeft, loopt het risico het slachtoffer te worden van spataderen. Kalktabletten slikken is hiervoor niet de grote oplossing, wel het dieet aanpassen en vooral producten vermijden die het calcium aantasten: suiker, snoep, gezoete frisdranken en ook witte meelspijzen vermijden. Meer groeten zullen calcium aanbrengen en door suiker te schrappen vermijd je verzuring en dat knabbelt aan het calcium!

Ook tabak, alcohol, overdadig vleesgebruik en veel zout vermijden, want op die manier krijg je oedeemvorming, vanwege de waterophoping in de weefsels.

Zoals je ziet hebben spataders meer te maken met je leefstijl, dan je geneigd bent te denken.

En gelukkig kan de natuur je helpen dankzij Aesculus en Ruscus.

Een tip: Ruscubell van Fytobell

Je vindt Ruscubell van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 3063-757.

Je kan Ruscubell van Fytobell ook online bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Waarom krijgen zoveel mensen een depressie?

Het woord “depressie” alleen al zou je depressief kunnen maken. Het is geen leuke term, niet voor het weerbeeld, niet voor het gemoed en de levenskwaliteit van wie er mee te maken heeft. Bovendien heeft het niet enkel invloed op het presteren, het werk en het geluk,...

Lees meer