mrt 11, 2021 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Zieke huid… zieke ziel

De meeste mensen hechten grote waarde aan hun uiterlijk. Hoe ze er uit zien is voor hen van heel groot belang. Dat bewijst ook de omzet van de cosmetische industrie. We willen er op alle manieren op z’n voordeligst uitkomen. Als we gezond zijn, maar ook als we ons wat minder voelen, dan zie je dat meteen aan ons uiterlijk. Onze huid verraadt niet enkel onze gezondheid, maar ook ons emotioneel welbevinden. Zegt het spreekwoord niet: We voelen ons goed in ons vel. De huid heeft dus een belangrijke betekenis voor onze psychische en fysieke gezondheid.

Hoewel de huid functioneert als een soort verpakking van onze inwendige organen en ons dus moet beschermen tegen invloeden van buitenaf, heeft de huid nog een grotere betekenis voor onze gezondheid. Het is eigenlijk een soort spiegel, een soort rapport, een visitekaartje van onze inwendige toestand. Uitdrukkingen als: „je ziet er goed uit” of… „je hebt blijkbaar een mindere dag” wijzen er op dat je iemands gezondheid voor een goed deel van zijn uitwendige verschijning kan afleiden. Als je je niet lekker voelt dan ga je eerst in de spiegel kijken wat er hapert. De kleur van de huid, de kleur van de tong, de diepte of de frisheid van de blik kunnen niet liegen. Als je ziek bent, dan zie je dat meteen aan je uiterlijk, de huid is een verklikker… gelukkig maar. Wat blijkt nu ook? Dat volgens recent wetenschappelijk onderzoek de huid meer met onze organen, maar ook met onze psychische toestand te maken heeft, dan tot nu toe werd aangenomen. Onze emoties vertalen zich dus duidelijk op de huid.

Er mooi, fris en gezond uitzien is ongetwijfeld het doel van iedereen. Maar daarvoor moet je ook inwendig gezond zijn. Genoegen scheppen in de natuur, bewegen in een aangename omgeving, naar buiten trekken en stappen in de bossen of aan zee, heeft vaak spectaculaire resultaten voor je gezondheid en ook voor je huid.

Psychische invloeden

Professor Jürgen Knop, directeur van universitaire huidkliniek van Mainz in Duitsland is na jarenlange onderzoekingen tot de conclusie gekomen dat er een veel sterkere relatie bestaat tussen het centrale zenuwstelsel en ons immuunsysteem. Daardoor wordt het mogelijk te begrijpen dat zelfs astma-aanvallen psychisch kunnen worden uitgelokt. Vandaar ook dat ziekten als chronische neurodermitis, een chronische huidziekte, niet enkel met medicijnen wordt behandeld, maar ook door psychotherapie wordt aangepakt. Vaak ziet men trouwens dat emotionele problemen, stresssituaties in het gezin of op het werk, huidziekten tot gevolg hebben. Stress kan op die wijze tijdig worden ontdekt. Bij wie huidveranderingen waarneemt, wratten krijgt waar dat vroeger niet het geval is, te maken krijgt met acné, ontstekingen op de huid, vlekken die niet verdwijnen, kleurveranderingen, irritatie, schilfering, of chronische ontstekingen, is het tijd om alarm te slaan en een arts op te zoeken.

Zoek geen gemakkelijkheidsoplossing, want de kans is groot dat je het probleem naar binnen duwt. Er zijn natuurlijk sterkwerkende zalven die het probleem ogenschijnlijk oplossen, maar in feite slechts een uitwendig aspect van het probleem veranderen. Een dode komt ook niet tot leven als hij door cosmetica een mooie blos op de wangen getoverd krijgt. Bij elk huidprobleem past meestal een inwendige oorzaak en die moet grondig bij de wortel worden behandeld en niet door zalfjes worden verdrongen. Dat is de struisvogelmedikatie van de moderne geneeskunde. Zolang ze geen probleem ziet, is er geen probleem. Toch kan je op die wijze zelfs een ernstige astma-aanval uitlokken. Patiënten die acné met cortison behandelen, lopen het risico een astma-aanval te krijgen of een bronchitis, wat bewijst dat er wel degelijk een relatie bestaat tussen inwendige organen en ziekten en de veruitwendiging ervan op de huid.

De huid heeft een signaalfunctie. Het is net als met koorts. Koorts op zichzelf is geen ziekte, het is een vertaling van een probleem, het is het lichaam dat in verdediging gaat en de temperatuur verhoogt om op die wijze virussen die temperatuurgevoelig zijn te kunnen elimineren. Het is derhalve niet verstandig om de koorts zomaar kunstmatig naar beneden te halen. Op die wijze berooft men het lichaam van zijn natuurlijke geneeskracht. Hetzelfde met de huid. Maar eerst moet je door een ervaren arts laten nagaan hoe een huidprobleem zich verhoudt tot een inwendige toestand. Meestal zal je merken dat er een emotionele grond voor is.

Goede verzorging

Als de huid de vertaling is van wat zich binnen in het lichaam en de geest afspeelt, dan moet een natuurlijke stimulering en behandeling van de huid zelf, ook inwendig een positieve reactie oproepen, zolang men het hoofdprobleem maar niet verdringt of camoufleert. Een goede huidverzorging is daarbij van groot belang. De hygiëne moet zo natuurlijk mogelijk zijn en er mag zo weinig mogelijk gebruik gemaakt worden van kunstmatige middelen die de natuurlijke pH-waarde en de eigenschappen van de huid kwetsen of veranderen.

Bijtende producten moeten zo weinig mogelijk in contact komen met de huid, maar ook reinigende middelen, zelfs zepen zijn vaak veel te agressief voor de huid. Vaak ziet men dat problemen ontstaan bij mensen die door hun hygiënische verzorging al te dapper te willen toepassen, er dus een averechts effect optreedt. Sterke, maar aangenaam geurende zepen zijn niet altijd te verkiezen boven eenvoudige middelen zoals water. Water heeft al een goede reinigende kracht, zodat het niet altijd nodig is daarbovenop de agressieve uitloging en ontvetting van zepen, detergenten, badschuimen en ontsmettingsmiddelen toe te voegen.

De kracht van wisselbaden

Stromend water en vooral wisseldouches zijn ideaal voor de reiniging van de huid. Je begint daarvoor eerst met warm water en als het lichaam goed doorwarmd is, draai je de kraan met koud water open. Het gevolg daarvan is een zeer sterke lokale doorbloeding van de huid. Wissel dit een aantal keren af en je zal merken dat je veel vitaler wordt, dat je de dag met pit kan beginnen. Door de sterke doorbloeding ontstaat ook een genezend effect, want als er een probleem is met de huid, dan moet de genezing van binnenuit komen, aangezien maar weinig huidziekten door externe belasting van de huid worden veroorzaakt, tenzij door contact met producten natuurlijk, zoals de contacteczemen die typisch zijn voor industriearbeiders, of mensen die in de bouwnijverheid actief zijn. Waar een betere doorbloeding ontstaat, kan het lichaam genezende kracht aanvoeren en afgestorven cellen, en toxines van de stofwisseling afvoeren. Wisseldouches zijn derhalve van groot belang voor wie zijn huid wil gezond maken, zonder daarvoor een beroep te moeten doen op schadelijke of gevaarlijke middelen of systemen.

Huidziekten hebben vaak een inwendige oorzaak. Ze moeten dan ook inwendig worden behandeld. Soms zijn huidproblemen ook het gevolg van emotionele problemen. Niet de huid moet worden behandeld, maar wel de oorzaken van de emoties.

Onze denkwijzen, hangen nauw samen met onze gezondheid, ook die van de huid. Ontspanning in de natuur, kan niet enkel een emotionele verrijking zijn, het kan ook stress wegnemen en vaak huidproblemen vanzelf oplossen. Zieken zouden er erg veel baat bij hebben als ze de lokroep naar een natuurlijk omgeving terug zouden vinden, een aangenaam klimaat met aangename mensen rondom zich. Er zouden minder stress, minder negatieve emotie, minder ziekte, meer geluk en dus ook minder huidziekten zijn. Wie dus over een mooie gave huid wil beschikken, gezond wil zijn, maar er ook gezond wil uitzien is meer gebaat bij een gezonde leefwijze waarbij een goede cultuur ten opzichte van de emoties een rol speelt, dan met de beste cosmetische middelen ter wereld. Ook hier heeft eens te meer de natuur gelijk.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Zo kun je scoliose voorkomen en rugpijn verminderen

Scoliose is een veel voorkomend probleem. Het kan op elke leeftijd beginnen of waargenomen worden en betreft een scheefstand van de ruggengraat. In de plaats van dat de ruggengraat kaarsrecht zou zijn, heeft die een zigzag of S-vorm. Dat kan beginnen van in de jeugd...

Lees meer

De tien geboden voor een gezonde zwangerschap

Een gezonde baby krijgen is de droom van elke jonge moeder. Er worden over zwangerschap en kinderen krijgen veel praatjes verkocht, vooral bakerpraatjes, maar hoe kan een aanstaande moeder zich best gedragen om met de meeste kans een gezonde, welgeschapen baby ter...

Lees meer

DARMKWALEN: vaak is de ziel ziek

Darmklachten komen bijzonder veel voor. Als je bedorven voedsel hebt gegeten, overdadig hebt getafeld, te koud hebt gegeten of ijsgekoelde dranken zomaar naar binnen hebt gegoten, diepvrieskost zonder ontdooien op uw bord kreeg of besmet ijs hebt gegeten, zelfs gewoon...

Lees meer

De superieure geneeskracht van honing

Sommigen beweren dat honing hetzelfde is als suiker en dat het evenveel nadelen heeft voor de gezondheid. Dat is wel een merkwaardige uitspraak en ongetwijfeld geïnspireerd door de belangen van de raffinagefabrieken van suiker. Om één groot verschil te noemen: suiker...

Lees meer