sep 24, 2020 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Langer leven en gezonder oud worden: het kan

Iedereen wil oud worden, gezond blijven, maar niet oud zijn. Dat betekent: wie van het leven houdt, wil het koesteren en er met volle teugen van genieten. De vraag is: hoe wil je genieten en gaat dat genot uiteindelijk niet ten koste van de gezondheid en het langere leven waar naar gestreefd wordt.

Zo zijn er ettelijke programma’s van leeftijdsgoeroe’s die de hemel op aarde beloven en voor veel geld het levenselixir aanprijzen. Anderen willen je de toekomst voorspellen voor een aardig bedrag en flatteren de mensen die er willen ingetuind worden voor een aardige som en nonssens graag slikken, op voorwaarde dat ze roze wolken beloven. Maar de realiteit is helemaal anders.

De glazen bollen van de toekomstgoeroes zijn mistige geldbokalen en de elixirs die het leven moeten verlengen zijn mooi verpakte dromen.

Iedereen wil gezond ouder worden, maar daar moet je wel iets voor doen, het valt je niet in de schoot. Toch is het mogelijk veel gezonde jaren aan je leven toe te voegen.

Betekent dit dat je geen invloed hebt op je levensverwachting? Jazeker wel! Maar dat gaat niet zonder inzicht, een beetje wetenschap en vooral goede voornemens die ook ten uitvoer worden gebracht. Je krijgt nooit iets voor niets. Om te kunnen eten moet je zaaien en maaien en weten hoe je voedsel moet bereiden. Hetzelfde met het streven naar een gezonde hoge leeftijd. Dat kan best en ligt voor velen van ons binnen een normaal bereik, maar het gaat niet vanzelf. Wat moet je dan doen?

  • Om te beginnen moet je positieve gedachten ontwikkelen en koesteren. Als je daar weinig reden toe hebt, moet je er toch naar streven en omstandigheden creëren om slechte ervaringen om te buigen naar positieve krachten. We moeten leren uit onze fouten en uit ons verdriet. Je niet laten overmannen door negatieve emoties is een begin. Dat kan door erover te praten, een vertrouwenspersoon te kiezen, aan de relatie met de partner te werken en niet eeuwig denken dat het gras aan de overkant altijd groener is. Continu van vrienden wisselen of van partner veranderen, is niet de oplossing. Probeer je leven op te bouwen met de elementen die je echt in handen hebt en dat kan ongetwijfeld lukken.
  • Eet gezond. Intussen weet iedereen wel wat daaronder valt: vermijd junkfood, eet echt verse producten, leg het accent op fruit en groenten, kies voor gezonde proteïnen en dat zijn vooral vette vis, eieren, kaas en noten. Rook niet en drink geen alcohol. Drink veel water en om te proeven en te genieten zijn thee en koffie aangewezen, want die bevatten antioxidanten en nuttige stoffen zoals terpenen, polyfenolen enz…, die beschermen tegen hart- en vaatziekten, diabetes en kanker, ziekten die kunnen beletten dat je een hoge leeftijd bereikt. Vermijd ook absoluut geraffineerde suikers. Koolhydraten blijven belangrijk, maar zoek ze liever in fruit en volwaardige kost zoals volkorenproducten. Mijd alle geraffineerde elementen. Ook frisdranken en fantasiekost zoals gebakjes en snoep, zijn ongunstig voor een goede gezondheid.
  • Maak af en toe de geest leeg. Mindfulness, meditatie, een verstandige filosofie, ethiek of godsdienst kunnen daar bij helpen. Amerikaanse studies hebben aangetoond dat mensen die zich naar hun overtuiging gedragen daar gelukkig in zijn en veel minder ziek zijn en ook ouder worden. Wie anderen helpt, blijkt ook gelukkiger te zijn en langer gezond te blijven.
  • Voldoende slaap en ontspanning zijn van vitaal belang, hoeft het nog gezegd? Wie van de nacht een dag maakt en omgekeerd is niet goed bezig, verstoort het circadiaans ritme, brengt de melatonine productie in het gedrang, een belangrijke antioxidant om kanker te voorkomen trouwens. Ook de concentratie, preventie tegen vroegdementie en Alzheimer stoelen o.m. op een goede en voldoende lange slaap.
  • En tenslotte voldoende en de juiste beweging. Intensieve training is volgens de universiteit van New York (die daar onderzoek heeft over gedaan) essentieel om de mitochondriën die met de jaren aan activiteit inboeten weer te revitaliseren en jaren terug te draaien. Dat zijn de energiecentrales van het lichaam. Door goede beweging produceren de krachtcentrales weer meer energie.

Powertraining is daartoe het beste. Dat betekent niet dat je moet gewichtheffer worden, maar wel dat de moeilijkheidsgraad bij beweging interessant en waardevol is. Een helling omhoog fietsen is beter dan bergaf te rijden. Een gewone fiets is beter dan een elektrische omdat de spieren aangezet worden tot grotere inspanning. Een trap oplopen is beter dan gewoon langs de straat slenteren.

Een goede oefening is bijvoorbeeld in hurkzit of op een laag stoeltje en met de armen vooruit gestrekt recht komen en weer gaan zitten. Het zal de adductoren in de benen trainen en beter van zuurstof voorzien. In spreidstand huppelen met een gewicht in de armen is beter dan zonder.

Wie regelmatig loopt of wandelt en oefeningen doet, vermindert zijn cognitieve achteruitgang met meer dan vijftig percent. Je kan je daardoor beter concentreren en die concentratie is ook nuttig als je bijvoorbeeld je geest actief houdt: een andere taal leren, puzzelen, lezen, schrijven.

  • Evenwichtsoefeningen zijn altijd interessant: op één been blijven staan terwijl je het bovenlichaam voorover buigt. Door de knieën buigen en weer rechtop veren met de armen vooruit. Op een lijn lopen met uitgestrekte armen. Tal van mogelijkheden en je kan die zelf uitbreiden met oefeningen die je leuk vindt.

Je kunt naar de sportschool of naar de fitness gaan voor een goede training (en mogelijk de hulp van een personal trainer), maar een studie van de McMaster University in Ontario toont aan dat activiteit die je helpt regelmatig te zweten, ettelijke gezonde jaren aan je leven kan toevoegen.

En het is belangrijk om een goede doorbloeding in de hersenen te blijven voorzien. Beweging helpt daarbij, goede voeding en actief blijven.

Natuurlijk kan je ook je voordeel halen met een mooi geschenk uit de natuur: Ginkgo Biloba oftewel de Japanse Tempelboom. Met deze plant wordt de doorbloeding in de kleine haarvaten van de hersenen bevorderd. Het is ook een prima antioxidant.

Een tip: Ginkgosan van Fytobell en dan ben je goed bezig met je gezondheid.

Je vindt Ginkgosan van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 3002-458.

Of je kan het ook online bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com.

Talrijke gezonde jaren toevoegen aan je leven is geen utopie meer, maar ligt binnen handbereik. Je moet er wel aan werken.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde