mrt 17, 2023 | Gezondheid, Sport | 0 Reacties

Hoeveel sport moet je beoefenen voor een gezond hart?

Cardiologen aan de universiteit van München hebben uitgezocht dat tweemaal per week een half uurtje flink stappen, uitstekend is voor het hart.  Meer sporten of bewegen is natuurlijk nog beter. Zo wordt 75 minuten per week als een goed gemiddelde of een begin beschouwd, want dat komt neer op een kwartiertje per dag.

Wekelijks een drietal maal gaan wandelen is een weldaad voor het hart.

Andere cardiologen vinden dat te weinig en houden het op 7000 stappen per dag. Dat verkrijg je door veertig minuten actief te wandelen. Maar een half uurtje zou al een ideaal gemiddelde zijn en daarvoor kan iedereen gemakkelijk tijd vrijmaken.

Ben je in de mogelijkheid om het dubbele te halen, dan is dat natuurlijk nog beter, want daarmee verklein je het risico op hartfalen of vroegtijdig overlijden echt aanzienlijk. Maar zelfs als je maar een kwartiertje per dag oefent, stapt, loopt of beweegt heeft dat al een positieve invloed: 60 percent minder kans op vroegtijdig overlijden.

Ook tegen stress

Beweging en ook krachttraining heeft niet enkel een positief effect op het hart en de bloedsomloop maar is ook een stresskiller en bepaalt dus ook in ruime mate onze geestelijke gezondheid of tenminste ons welbevinden. Je humeur verbetert er beslist door. 

En wat is de beste sport? Een aerobe training is ideaal voor wie zijn hart en bloedvaten gezond wil houden of maken. Daarvoor zijn zwemmen, stappen, wandelen, joggen, fietsen allemaal gunstig. Ook roeien is uitstekend omdat dan alle spieren worden getraind. Het hart wordt sterker, klopt regelmatiger en langzamer en de doorbloeding van de lichaamscellen is beter door aerobe training. Regelmaat is hierbij van belang en men denkt dat dit kan door zeker driemaal in de week intensief te bewegen.

Niet stil zitten

Dat betekent niet dat je voor de rest van de tijd mag stil zitten, aan een bureau of in de auto. In Frankrijk bijvoorbeeld wordt door cardiologen geadviseerd om elk uur een vijftal minuutjes rond te lopen, te huppelen, een trap op te lopen, maar zeker op te staan van de  bureaustoel. In België zegt men dat je beter om het half uur vijf minuutjes zou moeten bewegen. Wel, hou het op het Belgische advies, dat is beslist gezond!

Je hoeft geen marathon te lopen om hart en bloedvaten in conditie te houden. Je mag natuurlijk elke dag gaan wandelen en dat is natuurlijk ook uitstekend. Maar minstens driemaal in de week is wel van belang.

Even belangrijk is natuurlijk gezond eten. Daarbij horen: vermijden van transvetten, liever vis dan vlees, niet roken, geen alcohol gebruiken, wel voldoende water drinken, regelmatig gebruik maken van look, meer groenten en vruchten eten en natuurlijk ook de bloeddruk in de gaten houden. Als die te hoog is, kan dat op termijn arteriosclerose in de hand werken.

En een natuurlijk middel om het hart gezond en sterk te houden is Crataegus, oftewel meidoorn.

Een tip: Crataecin van Fytobell met CNK-bestelnummer  2899-896 voor de apotheek.

Je kunt Crataecin van Fytobell ook online bestellen via www.fytobell.be of via www.boverte.com.

Je hart gaat zo “eeuwenlang” mee!

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Opgepast: ook na de week van de teek!

Stel dat na een telling vastgesteld wordt dat er op één vierkante kilometer honderdduizend mensen wonen. Dat lijkt gigantisch veel en onmogelijk en het zou trouwens leiden tot gevaarlijke toestanden. Want waar veel mensen op een beperkte oppervlakte wonen stijgt het...

Lees meer

Geen paniek: De truc tegen de hik

Je hebt het vast al meegemaakt: iemand krijgt tijden het eten een onbedaarlijke hik, waarbij telkens grote happen lucht worden ingeslikt. De goede raad van grootmoeder is nog altijd van kracht: drink een flinke slok koud water, of hou de adem in. Maar de hik wat is...

Lees meer

We worden langzaam vergiftigd

We weten allemaal dat de kwaliteit van de voeding ook de kwaliteit van onze gezondheid beïnvloedt en zelfs in belangrijke mate meebepaalt. Denk maar aan roken, de kwaliteit van de lucht, het fabrieksvoedsel, de bewerking van de basiselementen van de voeding. We eten...

Lees meer