okt 9, 2023 | Dieren | 0 Reacties

Waarom zwaluwen aantrekken je gezondheid bevordert

Hun “aftocht” is alweer begonnen: de enkele tocht van 7000 km tot onder de Sahara, maar volgend jaar in april zijn ze er weer… hopelijk: de gierzwaluwen.

Deze sierlijke vogels kunnen tijdens hun scheervlucht een snelheid van wel 120 km per uur bereiken en zijn een prachtig gezicht in onze natuur. Jammer genoeg vermindert hun aantal elk jaar. Vandaar dat het schitterend is als we er met zijn allen iets kunnen aan doen. Je kunt gierzwaluwen aantrekken door volgende mogelijkheden nu al te voorzien.

Je kunt de zwaluwen volgend jaar naar je huis lokken door nu voorbereidingen te treffen.

Gierzwaluwen broeden in holten, vaak in voormalige mussennesten. Oude gebouwen met bijvoorbeeld kieren, scheuren, kapotte dakpannen en constructiefoutjes voorzien daarin.

Afbraak van oude panden, renovatie en isolatie doen de huisvestingsmogelijkheden van gierzwaluwen sterk teruglopen. Gelukkig kan daar wat aan gedaan worden met, onder meer, speciale neststenen, -kasten en -dakpannen. Want, elke gierzwaluw verlost ons jaarlijks gratis van 10.000 tot 20.000 insecten. Dat is dus prima voor onze gezondheid.

Daarom:

  • sluit kieren in bestaande muren en daken niet potdicht af, als je daar niet echt last van ondervindt.
  • klop loodbekleding langs schoorstenen en dakkapellen niet volledig aan.
  • laat gootbetimmeringen, gevelbetimmeringen (bijvoorbeeld bij Mansardedaken) iets wijken en schuim tussenruimten niet vol met isolatie.
  • breng holtes aan in het metselwerk van buitenmuren, maar houd de spouw daarbij ontoegankelijk.

Er bestaan ook prefab-neststenen en speciale dakpannen voor zwaluwen.

  • bekleed holten met enig hooi of dons of laat deze eerst door mussen of spreeuwen bewonen.
  • bij voorkeur onder een oversteek.
  • inwendig niet verven.

Op die manier zal de zwaluw zich thuis voelen in jouw omgeving haar nest het volgende jaar tot op de centimeter nauwkeurig terug kunnen vinden. Als beloning krijg je een schitterend luchtballet.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Een vogel als huisdier? Ook goed!

Niet iedereen houdt van een hond of kat als huisdier. Sommigen verkiezen het kleurige gekwetter van gevederde vrienden. Valkparkieten beantwoorden helemaal aan dat patroon. In de natuur zijn valkparkieten een groot deel van de dag bezig met het zoeken naar voedsel...

Lees meer

Teken in het rond? Let dan op je hond!

Vroeger ging men ervan uit dat de ziekte van Lyme veroorzaakt werd na een beet van een teek en een bacteriële infectie meebracht. Een onooglijk klein beestje, een beetje zoals een mini-spin. Het volume van dat insect kon wel driemaal toenemen nadat het zich volgezogen...

Lees meer

Kan ook je hond last hebben van de lockdown?

De lockdown is voor niemand prettig. Vooral ouderen hebben er last van. Mensen in woon- en zorgcentra lijden onder de vereenzaming. Het bezoekje dat ze geregeld kregen van kinderen of kleinkinderen, van vrienden of familie was iets waar ze een hele week naar uitkeken...

Lees meer

Wanneer is een hond gevaarlijk?

“Zo trouw als een hond”. Iedereen kent dat spreekwoord wel en spreekwoorden zijn de kristallisatie van essentiële en algemene ervaringen. Daar is dus zeker iets voor te zeggen. Maar ook plaatjes als “pas op voor de hond, “hier waak ik”, of “betreden op eigen risico”...

Lees meer