mei 9, 2020 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Depressief door corona? De natuur kan je helpen!

Sommigen waren het “gewone alledaagse leven” een beetje beu, maar nu snakken ze er terug naar. Gewoon naar de bakker gaan of een praatje met de postbode, of even naar de markt om groenten te halen is nu een verre droom, een soort paradijselijke ervaring waar we nog niet aan toe zijn.

De lockdown begint voor velen zwaar te wegen, want we zitten met z’n allen al meer dan twee maanden op een paar vierkante meter opgehokt. We zijn sociale wezens en zijn daar eigenlijk niet voor gemaakt om zo lang in afzondering te zitten, met niemand van “man tot man” of van “vrouw tot vrouw” te kunnen praten, gedachten uit te wisselen, te kunnen knuffelen.

Dat weegt en dat zie je aan de klachten bij de politie: meer huiselijk geweld, mensen die bij het minste door het lint gaan, gewelddadig zijn tegenover hun partner of kinderen. De lockdown begint voor velen ook fysieke gevolgen te hebben: ze vinden de kookpot eentonig, verliezen hun appetijt, maar ook meer slapeloosheid, meer depressies. En toch mogen we al tevreden zijn als we niet het slachtoffer geworden zijn van de Corona. Mensen die het hebben meegemaakt getuigen hoe verschrikkelijk het is om in het ziekenhuis te belanden, beademd te moeten worden, in coma te raken, en nadien nog heel lang de gevolgen te moeten dragen van het gemene virus. Oorlog is erg, maar daar ken je tenminste de vijand en heb je informatie over waar die zich bevindt en hoe die toeslaat. Bij corona zie je de vijand niet, je hoort die niet, maar de mensen in je omgeving vallen wel als slachtoffer.

De corona-lockdown heeft veel mensen eenzaam en verdrietig gemaakt en bezorgt velen slapeloze nachten en zelfs depressieve gevoelens. Daar moet en kan je iets aan doen en ook de natuur kan je daar bij helpen op vele manieren.

Je zou voor minder landerig, of depressief worden. De oorzaak ligt in het feit dat de ijkpunten, de vaste waarden en gewoonten wegvallen en dat de toekomst zeer onzeker is, zowel op het vlak van de gezondheid, de opleiding van de kinderen, de eigen economische en financiële situatie, de vakanties, de gezondheid van familieleden enz. Het is niet zomaar een griepje, zoals we aanvankelijk hadden gedacht en achteraf hadden gehoopt.

De wereld zal niet meer dezelfde zijn. En zoals in oorlogstijd komt ook nu het beste, maar ook het slechtste van de mens naar boven. Het korte lontje wordt nog korter, de reacties worden heftiger, de crisis groter en de depressie dieper.

Wat kan je daaraan doen?

In elk geval moet je ervan uitgaan dat je de muren niet achteruit kan doen gaan. Het virus zal niet plots verdwijnen. Het kan er nog maanden, misschien zelfs jaren hangen en met die gevolgen en realiteit gaan we moeten leren leven. Dat betekent dat we onze aandachtspunten moeten verleggen naar meer essentiële zaken en vooral, dat we problemen niet mogen laten uitgroeien tot ze niet meer beheersbaar zijn. Dat houdt in dat we zo snel mogelijk elk conflict moeten aanpakken, onenigheid uitpraten en de nacht niet over ruzies laten heengaan.

Je mag en moet je uiten: waar ben je over geërgerd, waar heb je geen vrede mee, waar kan je niet mee leven. Je moet dat ook naar je partner, maar zeker ook naar de kinderen toe.

Je moet je herpakken.

Hoe ziet zo’n herpak-jezelf-programma eruit?

  • Je moet nieuwe gewoonten aanleren en die een vast schema in je leven geven. Dat betekent op geregelde tijdstippen opstaan en gaan slapen en het werk aanpakken als je van thuis werkt.
  • Plan ook je inkopen. Het is geen funshopping meer, maar aanschaf van noodzakelijke goederen.
  • Doe je aankopen zodanig dat je voor je gezin voldoende voorraad bewaarbare goederen in huis hebt voor een paar weken, want je weet nooit wat er op ons afkomt. Denk aan de hamsterwoede van het begin.
  • Maak elke dag minstens een half uurtje vrij voor quality-time: even bijpraten met de gezinsleden, een koffietje genieten, een knabbeltje voorzien, ervaringen uitwisselen.
  • Doe elke dag aan sport, of tenminste wat beweging. Een half uur, tot een uur stappen is nu van essentieel belang. Ook ideaal om depressies weg te stappen.
  • Lees eens een boek, dat je al langer in huis hebt, maar waar je nog niet aan toe bent gekomen om het open te slaan.
  • Maak een plan op voor taken in je huis.
  • Bedenk en maak samen plannen voor een droomvakantie, van zodra het mogelijk wordt: dat kan dichtbij zijn, dat kan zelfs helemaal in de buurt zijn, maar droom luidop en laat de kinderen mee plannen maken. Dat lucht op en is verhelderend.
  • Bel elke dag naar je ouders, een vriend, een familielid en laat je kinderen ook elke dag naar één persoon bellen. Je kan ook skypen natuurlijk, en zo verlies je niemand uit het oog.
  • En… laat je helpen door de natuur, door op tijd in te grijpen en de hulp in te roepen van een plantje dat de zon heeft opgeslagen: Sint-Janskruid oftewel Hypericum.

Fytobell heeft een bijzonder extractietechniek om zoveel mogelijk nuttige natuurlijke en gezonde stoffen in het preparaat op te nemen. Daarom is Hyperibell van Fytobell zo uniek om sombere gemoedsstemmingen weg te nemen.

Laat de zon weer schijnen in je gemoed dankzij Hyperibell van Fytobell.

Je kan Hyperibell van Fytobell halen in de apotheek met CNK-bestelnummer: 2899-938.

Of je kan het ook online bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hoe kun je spataders voorkomen?

Voor alles is een oplossing, of liever wordt een oplossing voorgesteld. Maar of dat dit de goede oplossing is, laten we in het midden. Zo kun je tegen spataders een operatie verkiezen, terwijl dat eigenlijk een symptomatische behandeling is. De benen worden wel weer...

Lees meer

Waarom klagen vrouwen zo vaak over hoofdpijn?

Iedereen kan al eens last krijgen van hoofdpijn, maar vooral vrouwen zijn er gevoelig voor en gebruiken het dan ook als excuus. Neen, we hebben het hier niet over de gekende kolder “vanavond niet schat, ik heb hoofdpijn”, maar wel over het feit dat meer vrouwen dan...

Lees meer