mei 21, 2022 | Alle tips, Gezondheid, Voeding | 0 Reacties

Asperges: de koningin van de groenten, prima voor de urinewegen en de lever

Asperges, zijn een lekkernij. Iedereen verwacht met spanning de start van het aspergeseizoen, want dan is het echt genieten. Superlekker als groente, heerlijk in heel wat schotels, zelfs in een slaatje met een lekker sausje kan je gekookte asperges gebruiken, restjes die van tafel komen, of een paar stengels die je anders niet kwijt kan.

Er is haast niemand die ze niet lust! Er zijn zelfs speciale restaurants waar in deze periode van het jaar enkel gerechten rond asperges worden geserveerd. Een delicatesse voor levensgenieters en ook wel een groente met bijzondere kwaliteiten voor de gezondheid. Natuurlijk kent iedereen ook wel de asperges vanwege het speciale geurtje dat achterblijft in het toilet. Daardoor heeft de groente bij sommigen een slechte reputatie. Maar als je alles moet afkeuren wat een minder fraai geurtje achterlaat in het toilet…

Asperges zijn een heerlijke groente. Lekker, maar ook gezond, vooral voor de urinewegen en de lever. Maar wie last heeft van jicht, moet er wel voorzichtig mee zijn.

Herkomst

Asperges waren reeds bekend bij de Romeinen. Ze groeiden ooit in de vrije natuur, in het wild zoals men zegt, in heel Europa. Vooraleer een plant gecultiveerd werd, was dat meestal zo. Vooral op zandgronden werd ze geteeld en dat is daar de ideale voedingsbodem voor. In ons land waren er voortreffelijke streken, vooral rond de Antwerpse Kempen, (Mechelen) maar nu wordt ze nog voornamelijk in Zuid-Europa gekweekt.

Hoe kies je ze?

Asperges bevatten 93 percent water. Water is geen voedingsmiddel, geen vitamine, geen koolhydraat, maar het is wel essentieel voor de goede functie van het organisme. Het is eigenlijk geen erg voedzame groente, want ze is heel caloriearm. Asperges zijn wel rijk aan vitamines A, B1 en C. Ze bevatten ook ijzer, fosfor, koper, zwavel, mangaan, asparagine, coniferine, vanilline. Vandaar hun nut.

Verse asperges verteren zeer goed, maar draderige niet. Die laatste zijn trouwens ook niet zo prettig aan tafel. Je zit er ook een hele tijd op te kauwen en slaagt er maar niet in ze door de keel te wurmen. Daarom moet je altijd verse asperges kiezen. Hoe kies je die?

 • Ze mogen geen hol uiteinde hebben.
 • Ze moeten zacht aanvoelen, moeten uit één stuk zijn en niet gebarsten of gebroken zijn.
 • Ze moeten stevige kopjes hebben. De beste zijn die met groene of paarse koppen, want ze bevatten meer ijzer en vitamines.
 • De blauwe, paarse koppen zijn de goedkoopste.
 • De schil bevat het meest vitamines en die heeft ook de beste smaak.
 • Die smaak zelf is te danken aan het asparagine plus de suiker in de scheut.
 • Verse asperges “zingen” als je de stengels over elkaar wrijft.

Wat zijn hun kwaliteiten?

Asperges geven een afstotende geur aan de urine, maar dat probleem is op te lossen door een handvol keukenzout in het urinoir te doen bijvoorbeeld.

De geur is afkomstig van de zwavel die door de lever wordt omgezet in methylmercaptanen, dat zijn vluchtige zwavelverbindingen. Niet iedereen heeft daar last van, dat is genetisch bepaald. Wel heeft ongeveer de helft van de “genieters van asperges” daar mee te maken.

Maar dat ongemak is snel vergeten als je weet welke de voordelen zijn van asperges.

 • Asperges zijn uitstekend voor wie een zwakke maag heeft en ook voor herstellenden
 • Ze zijn ook bloedzuiverend.
 • Wie last heeft van jicht moet ze wel niet te vaak eten. Ze bevatten purines en het urinezuur kan zich bij onvoldoende eliminatie door de nieren, neerzetten in de gewrichten, met de erge gewrichtspijn als gevolg: vooral de grote teen en de elleboog zijn er het slachtoffer van. Veel water drinken is de boodschap en zo weinig mogelijk purine houdende voedingsmiddelen gebruiken. Het zijn trouwens niet enkel de asperges die de schuldigen zijn, maar ook andere voedingsmiddelen zoals wild, schaaldieren, wijn, alcohol (jenever) en beslist ook bier, zelfs alcoholvrij bier.
 • Asperges zijn ook diuretisch, dat betekent dat ze aanzetten tot toiletbezoek om te urineren.
 • Asperges kunnen worden aanbevolen bij hartziekten: ze kalmeren hartkloppingen.
 • Ze kunnen ook gebruikt worden bij stekende milt.
 • Ook bij geel- en waterzucht.
 • Perfect ook bij een minder goed functionerende bloedsomloop.
 • De wortel zelf wordt gebruikt als urinedrijvend middel en bij zwaarlijvigheid.
 • Asperges bevorderen een gemakkelijke ademhaling en omdat ze fosfor bevatten zijn ze ideale voeding voor de student, of voor wie zich goed moet kunnen focussen en concentreren zowel bij de studie als op het werk.

Medisch gebruik

Zoals vermeld, moet je echt voorzichtig zijn met asperges bij mensen met acute reuma, jicht, blaasontsteking en echte nervositeit (voor wie opgejaagd is en last heeft van intense slapeloosheid.)

Je kunt asperges voor verschillende probleempjes aanwenden. Zo heb je tweemaal een voordeel: de smaak aan tafel en de gezondheid die erbij komt.

 • Asperges zijn uitstekend bij bronchitis: Je kan gemakkelijk zelf een siroop maken van aspergekoppen met zoethout en heemst.
 • Dankzij het asparagine zijn asperges ook pijnstillend.
 • Tegen geelzucht: Siroop van aspergepunten, 3 eetlepels per dag. Opgepast: een echte leverontsteking moet wel door een arts behandeld worden. En je kunt gerust ook andere kruiden toepassen bij problemen met de lever, zoals Carduus Marianus. (Cardubell van Fytobell).
 • Hartproblemen: Aftreksel van 50 g wortel in 1 liter water, 3 glazen per dag, nuchter.
 • Hoest: Siroop van aspergekoppen met wat zoethout en heemst heeft een dempende uitwerking vanwege het asparagine, net als bij bronchitis.
 • Lever: Bij leverstuwing kan men 3 eetlepels per dag een siroop nemen van aspergetoppen.
 • Gezwollen lever: Afkooksel van 50 g wortel per liter water, overdag te drinken.
 • Milt: Net als bij leverproblemen: een siroop van drie eetlepels per dag.
 • Nieren: Aftreksel van 50 g wortel in 1 liter water, 3 glazen per dag, nuchter.
 • Het is bovendien een ideaal schoonheidsmiddel.
 • Diabetes: Ook suikerzieken kunnen zonder problemen asperges eten.
 • Diuretisch: Afkooksel van 50 g wortel per liter water, 3 à 5 kopjes per dag nuchter drinken.
 • Gebrek aan eetlust: maak een afkooksel van asperges en drink het door de dag op.

Aspergeroomsoep: altijd heerlijk

Verse gekookte asperges à la Flamande zijn een echte lekkernij, of met een botersausje, maar aspergeroomsoep is een rijkelijk gerecht. Het past best op een feesttafel.

 • Neem een bosje kleine, Mechelse asperges en maak ze schoon.
 • Snij ze in stukjes en bewaar de punten.
 • De rest drie kwartier koken in gezouten ziedend water met een kruidentuiltje en wat selderij.
 • Door een fijne zeef doen. Een roux maken met 50 g boter en 2 eetlepels bloem, aanlengen met de aspergebouillon.
 • Nagaan of de bereiding voldoende gekruid is en nog 20 minuten laten sudderen.
 • In de soepkom een eierdooier loskloppen met 1 dl verse room. De soep eroverheen gieten.
 • Versieren met de aspergepunten die 2 minuten geblancheerd werden.

En nog een tip om de lever een zetje te geven:

Cardubell van Fytobell met CNK-bestelnummer: 2899-870.

Of je kan Cardubell van Fytobell ook online bestellen via www.fytobell.be of via www.boverte.com.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Opgepast met vermageringsdiëten

Vermageringsdiëten zijn het populairst op internet, tenminste wat de zoekmachines als aantal vragen te verwerken krijgen. Ook veel dokters worden tegenwoordig overstelpt met de vraag naar inspuitingen die normaal voor diabetespatiënten bedoeld zijn, maar waarvan...

Lees meer

Verkeerd eten door negatief zelfbeeld

Eten doet men niet enkel omdat het moet om je te voeden, maar ook omdat het lekker is. Daardoor gaan veel mensen ook te veel eten en ze doen dat voor een deel om hun ongemakken, hun frustraties weg te werken, of liever weg te eten. Maar daardoor duiken dan weer nieuwe...

Lees meer

Steeds meer kankerziekten

Kanker neemt wereldwijd nog steeds toe. In het jaar 2000 zijn 5,3 miljoen mannen en 4,7 miljoen vrouwen het slachtoffer geworden van een kwaadaardige tumor, terwijl 6,2 miljoen mensen aan de kanker stierven. Tegenwoordig is dat aantal met nog eens vijftien percent...

Lees meer

Steeds meer depressieve mensen

We hebben inderdaad geen reden om uitbundig en vrolijk te zijn dezer dagen. Het is overal wat, zowel bij ons als over de grenzen. Hier zijn het de regeringen die problemen hebben en opleveren, of het is de stikstof die ons zorgen moet baren, of het is de dure...

Lees meer