mei 13, 2022 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Geen kanker door een gezonde lever

De lever is een ongelooflijk orgaan met belangrijke vitale functies, en kan ook veel hebben of verdragen vooraleer die forfait geeft. Zo is het heel goed mogelijk zeventig percent van de lever te verliezen door een operatie bijvoorbeeld, en toch kan de lever zich goed herstellen en perfect doorgaan met de belangrijke taken. Pas als het echt zeer ernstig is bijvoorbeeld door gemetastaseerde kanker, is het mogelijk dat het orgaan zodanig is aangetast, dat de levensverwachting erdoor beperkt wordt.

Maar er kan van alles misgaan met de lever: cirrose, ontstekingen en een bacteriële of virale besmetting zoals we nu bij kinderen meemaken. Een vierhonderdtal kinderen zijn op mysterieuze wijze het slachtoffer geworden van een virale aandoening op de lever. De WHO heeft ervoor gewaarschuwd. En de oorzaak? Een virus, jawel, maar men heeft er het raden naar hoe het komt dat het probleem zo snel en zo omvattend ingrijpt. Verschillende kinderen moesten al een levertransplantatie ondergaan en er zijn ook al sterfgevallen.

Gezonde kruiden kunnen de lever ondersteunen: mariadistel, paardenbloem, artisjok. Maak ook van je voeding je medicijn.

Lever gezond houden

Leverkanker is een ernstige ziekte. In de meeste gevallen gaat het over metastasen of doorgroeiingen van kankercellen die primair in een ander orgaan waren ontstaan. Bijvoorbeeld kan een pancreaskanker, een darmkanker, of een longkanker ook metastaseren naar de lever. De lever kunnen we niet missen. Is de functie volledig verstoord, dan helpt enkel nog een transplantatie. Dat is evenwel een laatste redmiddel en dus is het beter daar niet op te rekenen, maar de lever gezond te houden door een verstandige en gezonde levenswijze.

Daardoor vergroot je ook je overlevingskansen bij een eventuele aantasting van de lever of een operatie.

Wat moet je daarvoor doen?

 • In de eerste plaats is het belangrijk alcohol te mijden. Het is een toxisch, giftig product en richt zelfs in kleine hoeveelheden schade aan, zowel aan de lever als aan de zenuwcellen, het brein. Alcohol verkort zeker je leven. Fabeltjes als zou het goed zijn voor hart- en bloedvaten zijn ongegrond en niet wetenschappelijk onderbouwd. Maak er dus geen gebruik van!
 • Ga zoveel mogelijk toxische stoffen uit de weg. Dat betekent ook dat je medicijnen zoveel mogelijk moet vermijden en ze enkel in noodgevallen moet gebruiken en alleen op voorschrift van je arts. Al te gemakkelijk grijpt men naar synthetische pijnstillers, hoofdpijnmiddelen, slaapmiddelen, kalmeermiddelen, pepmiddelen. Slechts in uitzonderlijke gevallen zijn sterkwerkende medicijnen nodig en vaak zijn ze er ook nodig omdat tevoren het lichaam geteisterd werd door misbruik van andere medicijnen. Wie natuurlijk leeft, zal er minder last van krijgen
 • De jeugd kan niet meer zonder amfetamines, XTC, cocaïne om de fysieke inspanningen die nodig zijn om vanaf vrijdagavond tot maandagmorgen te kunnen hoppen in de housetempels, aan te kunnen. De lever en de nieren moeten het toch allemaal verwerken. Doe het niet!
 • Slaap voldoende, want een goede slaap is het beste herstelmechanisme voor het lichaam. Wie slecht of onvoldoende slaapt, beschadigt ook zijn lichaam en geest.
 • Zorg voor een goede weerstand door voldoende vitamines en mineralen en die vind je vooral in verse groenten en vruchten.
 • Mijd suiker en alles wat ermee gemaakt is en waar het aan toegevoegd werd. Suiker veroorzaakt gisting en een kankercel is een cel die niet meer door normale deling kan voortleven, maar door gisting. Vandaar het probleem.
 • Vermijd stress, want dat weegt niet enkel op het gemoed, maar heeft ook een fysieke impact. Probeer daarom in harmonie te leven met je gezin, je vrouw of man en kinderen, buren en collega’s en praat problemen meteen uit. Agressiviteit is een slechte oplossing, of liever, geen oplossing.

Belangrijke functies

We kunnen niet zonder de lever omdat de functies die hij heeft vitaal zijn.

 • De lever produceert gal die in de galblaas worden ingedikt en opgeslagen. Dat is nodig voor de vertering van vetten.
 • De lever recycleert ook de bilirubine, afvalstoffen van de rode bloedlichaampjes die belangrijk zijn voor het zuurstoftransport.
 • In de lever worden ook glycogeen (koolhydraten), vitamine A, ijzer en verschillende mineralen opgeslagen.
 • Het is de ingewikkeldste scheikundige fabriek ter wereld, want het zet de voedingsstoffen vanuit de darm om in bruikbare materialen voor het lichaam.
 • Er worden stoffen aangemaakt zoals vitamine K1, belangrijk voor de bloedstolling, b.v. bij verwondingen. Anders zouden we doodbloeden bij de minste kwetsuur.
 • De lever haalt gifstoffen uit het bloed die het lichaam zijn binnengebracht door medicamenten, tabak, alcohol of onbruikbare dingen die aan de voeding worden toegevoegd. De scheikundige cocktail van alle additieven, kleur- en bewaarmiddelen in de voeding, naast de medicijnen die we slikken, leggen een enorme belasting op de lever. Het is dus goed de lever wat te ontzien, niet meteen naar een middel te grijpen, maar de natuur zichzelf te laten behelpen, wat in de meeste gevallen ook gebeurt.
 • De lever is ook de energiecentrale van het lichaam. Bij een zieke lever voelt de patiënt zich helemaal mottig en futloos. Echt ziek!

Leverkanker voorkomen

De lever is dus één van de belangrijkste organen van het lichaam. Nog altijd heeft de wetenschap zijn totale functie niet kunnen omschrijven, hoewel er al meer dan 200 bekend zijn. Voor het gezond houden van de cel zelf is de lever wel van levensbelang. Je kan gemakkelijker een kunsthart bedenken dan een kunstlever, omdat de lever de eindfilter is. Via het poortaderstelsel komt bloed in de lever terecht waar het ontgift wordt, terwijl de toxische stoffen worden afgevoerd of verwerkt. Men mag stellen dat de lever nog veel belangrijker is dan tot nog toe algemeen werd aangenomen. En toch wordt op dit orgaan de grootste roofbouw gepleegd. We eten er maar op los, vreten eigenlijk, vooral zoete en geraffineerde spijzen, naast een aantal gecarboniseerde producten, die eigenlijk kankerverwekkend zijn. En dan gaan we er van uit dat de lever alles wel zal klaren.

Wie zijn gezondheid zoveel mogelijk wil sparen en zo lang mogelijk in goede conditie wil leven, terwijl het risico op kanker zoveel mogelijk uit de weg wordt gegaan, doet er goed aan zijn lever te ontzien. Dat kan op vele manieren gebeuren, daarbij moet uitgegaan worden van de stelling dat de moderne levenswijze meestal slecht is voor de lever en dus ook voor de lichaamscel.

Lever helpen

Af en toe moet de lever een steuntje krijgen om zich te herstellen van de mishandelingen. Alle bittere planten en theesoorten zijn in regel goed voor de lever: paardenbloem, artisjok, duivelsklauw, Carduus marianus oftewel mariadistel. Ook sommige fruitsoorten zijn een stimulans voor de ontgifting van de lever: grapefruit, papaja, kersen, avocado. Ook zijn wortelen heel goed, omdat ze provitamine A bevatten die in de lever worden omgezet tot vitamine A, wat de lichaamscel extra beschermt tegen kwaadaardige tumoren.

Onderzoek bevestigt dat wie een gezonde lever heeft, geen kanker krijgt. Bij alle kankerpatiënten werd een gestoorde leverfunctie waargenomen. Functioneert de lever onvoldoende, dan worden de lichaamscellen overspoeld met toxische stoffen, waardoor de lichaamscellen degenereren. Daarom is volwaardig voedsel van groot belang. Als de filter niet meer functioneert, vervuilt heel het systeem en dat is het, wat gebeurt met een zieke lever en kanker. Hou je lever gezond en je hebt alle hoop om geen kanker te krijgen.

En een natuurlijk steuntje kan je lever gezonder maken.

Een tip: Cardubell van Fytobell met CNK-bestelnummer 2899-870 voor de apotheek.

Je kan Cardubell van Fytobell ook online bestellen via www.fytobell.be of via www.boverte.com. Je lever zal zichzelf verjongen!

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hou jonge kinderen van het scherm weg!

Jaren geleden werd ervoor gewaarschuwd niet te lang met de GSM te bellen. Dat bellen gebeurt nu veelal via afstandsluidsprekers, of met oortjes, zodat de iPhone of smartphone, vroeger GSM genoemd, niet tegen het hoofd moet worden gehouden. Een verkoper waarschuwde ons...

Lees meer