apr 18, 2024 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Last van een zware maag: munt maakt je lichter

Iedereen heeft het wel eens en smulpapen nog meer: last van een zware maag, net alsof er een baksteen op ligt. Sommige tafelwaters hebben er zelfs een commerciële slogan van gemaakt. Maar je kunt nog meer hulp verwachten uit de natuur: MUNT.

Munt is niet enkel een verfrissend en pittig kruid, het wordt ook aangewend in allerlei middelen, snoepjes, zelfs medicijnen, waardoor de vertering gemakkelijker verloopt.

Munt is een heerlijk, gezond en veelzijdig kruid. Het past in heel wat schotels en sausjes, maar je kunt er ook heerlijke thee van zetten en de vertering bevorderen. Ook bekend vanwege lekkere snoepjes natuurlijk: Dills.

Een kopje muntthee vermeerdert de galafscheiding met de factor tien.

Voel je je niet lekker, heb je last aan de maag, verteert het allemaal niet zo goed, drink dan een kopje muntthee en binnen het kwartier voel je je lichter, fitter en frisser.

En wat is het parool? Niet meer eten, lekkere dingen vermijden? Zeker niet, want we moeten onze reputatie eer aan doen, want we zijn een volk van smulpapen. 

Smulpapen

We zijn inderdaad een volk van smulpapen, Bourgondiërs. Maar geef toe, één van de troostende mergpijpen in de soep van het leven is ongetwijfeld een lekkere maaltijd. Vandaar dat we er ons zo vaak aan bezondigen. Met alle gevolgen vandien, soms! Munt maakt korte metten met spijsverteringsmoeilijkheden. Het stimuleert de gal waardoor vette spijzen gemakkelijker veteren.

Je voelt je wat opgezet, wat duizelig en minder fit als gevolg van een te rijke maaltijd? Geen probleem, drink wat muntthee en binnen het kwartier voel je je stukken beter. Onze voorouders gebruikten muntkruid nog tegen tal van andere ongemakken, zoals muizen. Ze legden muntkruid op zolder om muizen te verdrijven en als je munt in de tuin plant, zullen zowel ratten als muizen dit niet prettig vinden.

Nog meer toepassingen

  • Je wilt melk in de zomer langer bewaren tegen zuur worden? Doe een takje munt in de melk en ze blijft langer vers.
  • Je hebt last van de warmte, en je weet niet waar te kruipen? Kruip naar de keuken en zet een lekkere kop muntthee, dat werkt verkoelend.
  • Je kunt muntthee zowel warm als koud drinken. Heel verfrissend trouwens!
  • Je voelt je wat minder prettig: wrijf een blaadje munt tussen duim en wijsvinger tot moes en je voelt je minder gespannen en prettiger worden.
  • Munt is een kruid dat in geen enkele tuin en keuken mag ontbreken, want vers geplukte muntblaadjes smaken veel heerlijker dan de gedroogde versie.
  • En munt wordt ook aan snoepjes toegevoegd niet enkel voor de smaak, ook voor de vertering.

Een tip: DILLS met munt en… zonder suiker, dus ook geschikt voor diabetici.

Je kunt Dills verfrissende muntjes bestellen via www.fytobell.be of www.boverte.com.

Het CNK-bestelnummer van Dills: 2161-149.

Zo kun je het leven weer van de verfrissende kant bekijken.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hou jonge kinderen van het scherm weg!

Jaren geleden werd ervoor gewaarschuwd niet te lang met de GSM te bellen. Dat bellen gebeurt nu veelal via afstandsluidsprekers, of met oortjes, zodat de iPhone of smartphone, vroeger GSM genoemd, niet tegen het hoofd moet worden gehouden. Een verkoper waarschuwde ons...

Lees meer