nov 27, 2021 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Leverontsteking kan je leven ruïneren

Als je corona te pakken hebt dan wordt je immuunsysteem erg op de proef gesteld. Belangrijk is dus er voor te zorgen dat je een sterke immuniteit opbouwt en geen last krijgt van zijdelingse problemen zoals hoge bloeddruk, obesitas of een hartziekte, want dan ben je verder van huis. Is het coronavirus het gevaarlijkste? Zeker niet. Denk aan aids of nog erger een besmettelijke hepatitis. Vooral besmet bloed is gevaarlijk en het is dan ook een ziekte die vooral mensen in de medische sector treft.

Daar kun je doodziek van zijn en voor weken helemaal onder de voet en totaal arbeidsongeschikt: totaal geen kracht en voor weken het bed houden. Er zijn wel twee soorten hepatitis, waarvan de ene gevaarlijker is dan de andere.

Op exotische vakanties of in exotische restaurantjes kan men gemakkelijk een hepatitis A oplopen, veroorzaakt door besmet voedsel of besmette drank. Hepatitis B is veel gevaarlijker en wordt overgebracht door besmet bloed of door seksueel contact. Het is echt een levensbedreigende ziekte.

Belangrijk orgaan

De lever is een van de belangrijkste organen in het lichaam. Het belang wordt onderstreept door de meer dan 200 reeds bekende functies en men is er nog lang niet achter gekomen wat de lever voor ons organisme allemaal doet. Het is niet enkel de belangrijkste filter van het bloed, maar ook opslagcentrum van glycogeen, producent van galzouten die vetten moeten helpen verteren. Het belang wordt onderstreept door het feit dat de lever zijn eigen bloedsomloop heeft, het poortaderstelsel. Vandaar ook dat een leverziekte zeer ernstige gevolgen heeft voor de gezondheid.

De kennis van de leverfunctie beperkt zich bij de meeste mensen gewoon tot de ziekte „geelzucht”, hoewel dit geen ziekte, maar wel een begeleidend verschijnsel is. Op het ogenblik dat de galgangen door de ontsteking bekneld zijn en de gal niet meer in de twaalfvingerige darm kan afvloeien maar in de bloedsomloop terecht komt, kleuren de huid, het oogwit, de lippen van de patiënt geel. Geelzucht wijst erop dat er iets mis is met de lever en dat dringend grondig onderzoek noodzakelijk is. Het aantal patiënten met een leverontsteking of hepatitis stijgt wereldwijd. Veel toeristen staan er niet bij stil, maar vooral op vakantie stijgt het risico. Ook door ongecontroleerd seksueel contact verhoogt het risico en vooral jongeren zijn daar niet van op de hoogte.

Van hepatitis of leverontsteking zijn vooral de versies met het A-virus en het B-virus meest bekend. De besmetting gebeurt evenwel op een verschillende manier en de gevolgen zijn ook verschillend, want het B-virus is veel gevaarlijker en bedreigt de lever meer. De restverschijnselen zijn dan ook meer te vrezen.

Hoe ontstaat leverontsteking?

Natuurlijk bestaan doeltreffender medicijnen dan tientallen jaren geleden, maar de bevolking is ook veel nonchalanter geworden, springt slordiger om met voedsel, is niet meer zo alert op vakantie en herkent mogelijke besmettingsplaatsen niet meer zo gemakkelijk. De goedkope exotische reizen hebben een dergelijk gedrag vergemakkelijkt.

Hepatitis A is een ontsteking van de lever die wordt overgebracht door het A-virus of HAV. Drager hiervan is vooral besmet voedsel en besmet drinkwater. De spijzen worden besmet met fecaliën. Op plaatsen waar het water niet gecontroleerd wordt, of de kok in de keuken niet hygiënisch omgaat met het voedsel is besmetting mogelijk. Grondig wassen van de handen nadat men van het toilet komt is essentieel. Het scheiden van de keuken en de toiletruimte evenzeer. In sommige landen en zelfs bij ons in sommige exotische restaurants laat dit nog veel te wensen over.

Drinkwater waarvan de herkomst niet duidelijk is in zonnige vakantieoorden, kan je beter mijden. Zelfs ijsjes kopen langs de straat is riskant. Kinderen en oudere personen zijn uiteraard gemakkelijke slachtoffers. Het kan wel een tijdje duren vooraleer men ziek wordt. Gewoonlijk verlopen drie tot vier weken vooraleer de eerste verschijnselen zich manifesteren.

Het begint eigenlijk zoals een griepje: lichte koorts, algemene vermoeidheid, pijn in de bovenbuik onder de rechter ribbenboog, misselijkheid, gebrek aan eetlust. Jaarlijks zijn er meer dan 10 miljoen mensen het slachtoffer van. Een groot aantal van hen krijgt voor de rest van zijn leven een slechte gezondheid, of overlijdt zelfs bij gebrek aan voldoende verzorging. De beste preventie is voorzichtigheid met wat men eet en drinkt. Vooral in zonnige zuiderse vakantielanden is er een groot gevaar, maar ook bij ons in exotische pittoreske eettentjes waar de keuken een ruïne is, kan je al het slachtoffer worden van hepatitis A. Een zekere bescherming kan er komen van gammaglobulines, maar voorzichtigheid is de beste bescherming. Veel rust en een vetvrij dieet kunnen de levercellen tot herstel inspireren. Daarbij spelen worteltjes (vanwege de provitamine A), mariadistel, Boldo en artisjok een genezende rol. Deze middelen kunnen trouwens ook aangewend worden bij hepatitis B.

Sterker dan aidsvirus

Veel gevaarlijker dan hepatitis A is de leverontsteking met het B-virus (HBV) en dus hepatitis B. Dit virus is namelijk honderdmaal besmettelijker dan het aidsvirus en men kan geïnfecteerd worden via bloed of via seksuele contacten. In tropische gebieden en ontwikkelingslanden ligt het aantal mensen dat drager is van het B-virus rond de honderd per duizend, of één percent. In onze streken ligt dat aantal op zeven per duizend. Vandaar ook het enorme risico bij bloedtransfusies. Wie herinnert zich niet het drama in Frankrijk waar zelfs de directeur van de bloedtransfusiedienst wist dat het bloed besmet was, niet enkel met hepatitis, maar zelfs met aids.

Het wordt als een beroepsziekte beschouwd bij verpleegsters en bij mensen die bloed moeten hanteren in ziekenhuizen. Tegenwoordig bestaan alternatieve middelen, waarbij het zuurstoftransport van het bloed enorm kan verhoogd worden, zodat het risico van een transfusie met besmet bloed wegvalt. In een ziekenhuis in Luik werd zelfs een levertransplantatie met succes toegepast zonder transfusie, bij iemand die om geloofsredenen geen bloed wenste.

Tegen besmetting met het B-virus kan vaccinatie een bescherming bieden. Die moet wel bij tijden herhaald worden. Ook dat vaccin heeft risico’s, zoals alle vaccins trouwens. Men schat dat het aantal patiënten dat ervan te lijden heeft wereldwijd ongeveer 350 miljoen mensen bedraagt. Daarvan sterven er elk jaar ongeveer één miljoen van. Honderd miljoen van hen blijft levenslang ziek: ernstig gestoorde leverfunctie, cirrose, zelfs leverkanker. Ze voelen zich te ziek om te blijven leven en te goed om te sterven. Het zijn patiënten die jaren later kunnen overlijden aan de gevolgen van hun leverontsteking met B-virus. Ook hier is het duidelijk dat van zodra de eerste symptomen optreden een grondig medisch onderzoek het probleem moet definiëren en meteen moet behandeld worden. Het zal voor iedereen duidelijk zijn dat hepatitis zo’n ernstig probleem is dat het enkel in bekwame doktershanden thuishoort.

Maar bovenal geldt dat voorkomen in dit geval heel beslist beter is dan genezen, want een leverontsteking kan de kwaliteit van het leven totaal naar beneden halen.

En het is goed zorg te dragen voor de gezondheid van de lever. Dat begint aan tafel met een gezonde voeding. Mijd daarom te veel vet, vooral transvet, bereide vleeswaren en teveel gesuikerde producten. Geraffineerde suiker is een ruïne voor de lever evenals alcohol.

En je kan af en toe de lever een steuntje geven met natuurlijke preparaten met Mariadistel.

Een tip: Cardubell van Fytobell op basis van Mariadistel, artisjok, Andrographis, Chelidonium enz.

Je vindt Cardubell van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 2899-870.

Of je kan Cardubell van Fytobell ook online bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com.

Je lever zal gelukkig zijn

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

De natuur: het beste antidepressivum

Voel je je een beetje depri? Kies dan bij voorkeur een ander moment om dat te worden. Dat klinkt ongeloofwaardig en eigenlijk een beetje belachelijk, want feit is dat je niet gedeprimeerd kan worden op commando en dat je het tijdstip uiteraard zelf niet kunt kiezen....

Lees meer

Ook je huid neemt giftige stoffen op

Als je een huis koopt, moet het eerst onderzocht worden op schadelijke stoffen. De grond moet gecontroleerd worden op verontreiniging en desnoods worden afgevoerd, vervangen en uiteindelijk worden gezuiverd. Als er asbest wordt in aangetroffen, ben je verplicht de...

Lees meer