jun 25, 2022 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Vermageren om langer te leven

Gezond vermageren zonder het lichaam te beschadigen, kan dat? Want slank is de mode, ondanks het feit dat de lingeriefabrikanten nu ook al uitpakken met volslanke modellen en op de rode loper niet meer op een kilootje meer wordt gelet. Dat is maar goed ook want voor veel mensen is zwaarlijvigheid niet zomaar een probleem, maar een groot probleem, een ziekte, een frustratie die ze gewoonlijk heel hun leven meedragen. Ze werden er in hun jeugd op school voor gepest en ook als volwassenen blijven ze dat probleem meedragen. Ze vinden niet altijd de gepaste kleding, ze hebben het moeilijker een partner te vinden, ze vrezen de concurrentie met slankere leeftijdsgenoten en wat ze ook proberen, ze raken maar geen pondje kwijt. Toch beloven wonderdiëten gouden bergen, want elk pondje gaat door het mondje, maar als je weet dat de bazen van de suikerlobby, dezelfde zijn als van de vermageringslobby, dan moet er wel een lichtje gaan branden.

Is het dan niet mogelijk om te vermageren, de slanke lijn terug te krijgen en tegelijk gezond te blijven en de slankheidskuur zonder gevaarlijke middelen tot een goed einde te brengen? Jazeker dat kan maar je moet rekening houden met de natuurlijke wetmatigheden.

De meeste diëten geven aanleiding tot het zogenaamde jojo-effect. De spieren moeten niet afgebouwd worden, het vetweefsel wel!

Fortuinen uitgeven

In de Verenigde Staten worden jaarlijks 30 tot 40 biljoen dollar aan vermageringspillen uitgegeven, een duidelijk bewijs van een nationale gezondheidscrisis. Dat bevestigt dat obesitas of vetzucht eigenlijk het voornaamste gezondheidsprobleem is zowel in de Verenigde Staten als in Europa.

De helft van de Nederlanders en de Belgen vindt trouwens dat ze te zwaar wegen, maar daarmee is het probleem natuurlijk niet opgelost.

De meest populaire programma’s voor gewichtsverlies hebben op lange termijn trouwens geen succes.

Obesitas is een lange-termijn-stoornis en die vereist ook een lange-termijn-behandeling. Eén op drie à vier mensen met overgewicht heeft trouwens een lager metabolisme. Dan helpen zelfs de zogenaamde vermageringspillen niet. Daarmee moet je trouwens goed uitkijken. Er wordt tegenwoordig toch veel reclame gemaakt voor dieetpillen.

De meeste zijn gevaarlijk. Ze bevatten, efedrine, cafeïne, aspirine, fenylpropanolanine enz… De werking steunt op eetlustremmers en een versnelling van het metabolisme. Ze verhogen het niveau van de neurotransmitter b.v. adrenaline en verhogen de thermogenese of de verbranding van vet. Dat heeft veel neveneffecten en levert grote risico’s op.

En toch kun je vermageren

Kun je dan helemaal niet rekenen op vermagering? Toch wel, want vermageren lukt zeker als je het echt wil, als je een natuurlijk afslankingsplan volgt, beweegt, de levenswijze langzaam aanpast, de mechanismen respecteert en leert kennen, als je er je goed bij voelt en ongeveer 2 liter water per dag drinkt.

En calorieën tellen?

Dat heeft echt geen zin.

Vetcalorieën zijn vetten. Dat betekent dat je er meer lichaamsvet bijkrijgt door vet te eten dan, met dezelfde hoeveelheid calorieën uit eiwitten. De vetoxidatie houdt trouwens geen gelijke tred met de hoeveelheid vetinname. Je mag ook niet vergeten dat koolhydraten en eiwitten zich kunnen omzetten in vetten en niet omgekeerd!

De hoeveelheid opgestapeld vet hangt dus fel af van het type vet dat je eet. Meervoudige onverzadigde vetzuren verbranden gemakkelijker dan verzadigde, want deze laatste worden meestal grotendeels opgeslagen, onmiddellijk na de inname. Verzadigd vet is van dierlijke oorsprong en meervoudig onverzadigd vet meestal van plantaardige oorsprong.

Wat zijn goede vetten om niet te verdikken?

De beste vetten zijn eigenlijk de essentiële onverzadigde vetten. Visoliën en olijfolie van eerste koude persing zijn de gezondste oliën. Men moet er wel vitamine E bijnemen!

Calorieën tellen heeft helemaal geen zin, want de vermelding van de caloriewaarde op etiketten heeft weinig te maken met de calorische waarde van de voedingsmiddelen in het lichaam.

De waarde varieert volgens de biochemische individualiteit, want iedereen is verschillend. Suiker in water (cola, fruitsap) levert meer energie en doet meer omzetten in lichaamsvetten dan suiker eten met de lepel.

En toch moeten we er iets aan doen, want de levensduur bij dikkere mensen wordt gemiddeld met 10 jaar verkort. Als je dan bedenkt dat de helft van de Belgische mannen te veel weegt, dan begrijp je meteen wat voor een belasting dit betekent voor ons gezondheidspatroon. Om van de psychologische gevolgen maar te zwijgen.

Heeft een dieet dan zin?

Het klassieke dieet heeft geen zin omdat het de eigen spiermassa afbreekt en niet het lichaamsvet. Patiënten die gewicht verliezen door een laag caloriedieet en oefeningen, komen na enkele maanden weer aan als ze met het dieet stoppen. Dat is het zogenaamde jojo-effect. De patiënt is er dan slechter aan toe dan had hij of zij nooit geprobeerd van gewicht te verminderen. Om gezond gewicht te verliezen is er lange tijd nodig en bovendien moet dit uiterst langzaam gebeuren om een gunstig gezondheidseffect te verkrijgen.

Eigenlijk is spierbehoud essentieel om vet te verminderen, want de spieren vormen de kachel waarin het lichaamsvet wordt verbrand. Trouwens als de gewichtsvermindering te vlug gebeurt, dan wordt het lichaam in een defensieve vet besparende conditie gedwongen, waarbij de activiteit van het enzym lipoproteïne lipase verhoogt waardoor meer vet wordt opgehaald en opgeslagen. Op die manier vertraagt de basale metabolische snelheid, zodat de capaciteit om vet te verbranden nog kleiner wordt. Het lichaam heeft zelfs een perfect geheugen dat onthoudt hoeveel vet het heeft en hoeveel het opnieuw moet terugwinnen. Het lichaam probeert dan elke vetmolecule uit het dieet terug op te slaan die nodig is voor de energiebehoefte. Het resultaat is moeheid na het eten, uitgehongerd gevoel zodat als men opnieuw eet het verloren vet er snel weer aanvliegt. Hoe moet je dan tewerk gaan?

Het begint met de opvoeding

Eigenlijk begint het met de opvoeding, want dikke kinderen worden ook dikke volwassenen. Moeders moeten niet per se hun kinderen mollig willen maken. Ze bewijzen ze daar een heel slechte dienst mee. We moeten kieskeuriger omgaan met het soort voedsel: meer vezels, mineralen en vitamines, minder vetten. Want de vetten stillen het hongergevoel niet en vet wordt niet onmiddellijk verbrand, maar opgestapeld als vet in de vetcellen. Het individu wordt alsmaar dikker.

De oplossing ligt er dus al in om te beginnen met alle verzadigde vetten te reduceren, behalve de vetste vis en gevogelte. Koolhydraten en eiwitten verminderen de honger en reduceren de eetlust, terwijl vetten dit niet doen. Typisch is dat dikke mensen een vetrijke voeding verkiezen!

Maar de wijziging van het verlangen naar vette voedingsmiddelen te verminderen is niet gemakkelijk.

En de erfelijke aanleg? Die is niet voldoende bewezen. Noch het aantal vetcellen, noch hun omvang worden genetisch bepaald. Wel worden voedingsgewoonten in hele families overgeërfd, vandaar dat je familiaal vaak met dezelfde problemen zit. Ook het tv-kijken en alles wat erbij hoort heeft veel mensen obees of dik gemaakt.”

De gulden regels

 • Om te beginnen niet meer dan 250 gram per week afvallen.
 • Je moet het vet meten en niet het lichaamsgewicht, want de spieren mogen niet in massa en volume verminderen, het vet wel!
 • Vermijd alle verzadigde vetten.
 • Vermijd commerciële diëten.
 • Gebruik geen medicijnen of dieetpillen.
 • Vermijd geraffineerde suiker compleet, ook in alle producten en eet enkel koolhydraten van de complexe ketting (in fruit b.v.).
 • Eet een hoog vezeldieet.
 • Gebruik Omega-3 en Omega-6 vetzuren (uit vette vis)
 • Doe aan training om het verminderde gewicht te behouden, want oefening houdt de spiermassa in stand en doet elke week meer vet verbranden.
 • Train ’s morgens, want dan verbrand je meest vet.
 • Onderhoud het L-carnitine-niveau en daarvoor is elke dag extra vitamine C nodig.
 • Zorg er voor voldoende chroom in het lichaam op te nemen en gebruik hiervoor eventueel een preparaat met chroompicolinaat.
 • Vermijd snacks en tussendoortjes en eet bij elke maaltijd veel verse groenten.
 • Drink minstens 6 glazen water per dag en drink geen alcohol en softdrinks.
 • Vermijd te laat eten ’s avonds
 • Gebruik enkel producten met een hoog vezelgehalte (volkoren)

  Eigenlijk heel simpel dus. Wie wil er nu nog dik blijven?

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Waarom krijgen zoveel mensen een depressie?

Het woord “depressie” alleen al zou je depressief kunnen maken. Het is geen leuke term, niet voor het weerbeeld, niet voor het gemoed en de levenskwaliteit van wie er mee te maken heeft. Bovendien heeft niet enkel invloed om het presteren, het werk en het geluk, maar...

Lees meer