jun 16, 2021 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Is je bioritme nog in de war?

Hoeveel mensen hoor je dezer dagen niet klagen over een ziek gevoel, terwijl ze eigenlijk niet weten wat er hapert? De ene dag is de andere niet. Het gebeurt wel meer dat je je niet in je sas voelt. Dat je ’s avonds bergen kon verzetten, terwijl je ’s anderendaags ’s morgens met lood in de voeten, een koperen smaak in de mond, druk op de ogen, een betonblok op je borst en in ademnood wakker wordt. Een dag om in bed te blijven liggen, terwijl je dat ook helemaal niet zint. Een dag om niet aan het werk te gaan, want de halve wereld draait niet naar je zin. Wat is er toch aan de hand? Er kunnen natuurlijk heel wat oorzaken zijn, zoals daags tevoren wat te zwaar tafelen, of gewoon te laat eten, waardoor je lever van streek is, of te veel alcohol gedronken waardoor je te veel vochtverlies probeert te compenseren door grote dorst en drinken, of… alweer dat bioritme dat in de war geraakte door de coronaperikelen en het feit dat iedereen het een beetje beu begint te raken en anderzijds het weer en het lentegevoel.

Detoxen is de boodschap

De wijzigingen in het bioritme onder invloed van corona en het tijdstip van het jaar wordt niet door iedereen au sérieux genomen, terwijl anderen na grondige wetenschappelijke studie konden aantonen dat zowel in het voorjaar als in het najaar heel wat dingen gebeuren in het organisme die je helemaal van streek kunnen brengen. Door verandering van levensstijl met corona en in het voorjaar, wordt het bioritme helemaal ondersteboven gekeerd. Er komt als het ware een grote opruiming, in gang gezet door verse en jonge groenten, waar de darmen aanvankelijk wat lastig over doen. Maar toxines moeten nu eenmaal uit het lichaam verwijderd worden. Het lichaam ontdoet zich nu vooral gemakkelijker van zijn ballast.

Vermoeidheid, allerlei eigenaardige verschijnselen: neen er is niets ernstigs aan de hand… Je moet echt meer drinken, om de nieren aan het werk te kunnen zetten. Ruim het puin, geef je darmen extra werk. Eet meer vezelstoffen.

Voldoende groenten en cellulose houdende producten eten is hier de boodschap, terwijl je nu beslist voldoende moet drinken. Twee liter per dag is geen overbodige luxe. Geen alcohol, maar water of kruidenthee die de nieren stimuleert. Guldenroededrank is daarvoor aangewezen. Ook lindethee, kamille en munt zijn nuttig, maar vooral guldenroedethee of Solidago stimuleert de nieren, zodat die schadelijke toxines kan helpen verwijderen. Hoe beter nieren en darmen functioneren, des te gemakkelijker zal je deze vervelende periode ook te boven komen, des te sneller zijn de klachten voorbij. Ook hardlijvigheid moet nu aangepakt worden. Doe dat niet met kunstmatige laxeermiddelen, maar breng gewoon meer ruwe vezels in je voedselpakket.

Vrouwen vergeten gemakkelijk voldoende te drinken. De voedselresten die in de dikke darm overblijven na de spijsvertering kunnen moeilijk verwijderd worden daar ze te veel ingedikt zijn bij gebrek aan lichaamsvocht. Vergeet ook niet dat wie te weinig drinkt, veel sneller veroudert door rimpelvorming. Als het lichaam te weinig vocht heeft, kan de huid het evenmin vasthouden. De darm is een barometer van de gezondheid. Wie gezonde, goed functionerende darmen heeft, zal zich geen zorgen hoeven te maken over zijn complete gezondheid.

Hormonen komen tot leven

Het lichaam krijg onder invloed van de zon, het licht en de periode van het jaar het commando zich in te stellen op een ander bioritme. Er worden meer liefdeshormonen, zoals testosteron en oestrogeen vrij gemaakt, waardoor meer emotionele activiteiten ontstaan, de zinnelijke drang stijgt, de onrust moet worden voldaan. Daarenboven wordt ook meer adrenaline vrijgemaakt, er komt meer beweging in het lichaamsprogramma. De mens voelt zich gedrongen daden te stellen, de handen aan de ploeg te slaan, met allerlei karweien te beginnen, te beginnen aan de schoonmaak, in de tuin, projecten uit te stippelen, reizen te plannen, te beginnen bouwen, van werk te veranderen. Dat alles veroorzaakt in zekere mate een stresssituatie die erbij komt. Je gaat vanzelf meer bewegen met vermoeidheid als gevolg. Meer is er eigenlijk niet aan de hand. De oorzaak kan ons misschien gerust stellen, toch kunnen deze verschijnselen knap vervelend zijn en bij sommige gevoelige patiënten zelfs zeer heftig optreden. Denk niet te snel dat je een hartziekte hebt, dat je kortademig bent geworden en aan astma lijdt, dat je plots allergisch bent geworden, maar hou gewoon rekening met het nieuwe bioritme. Dat neemt niet weg dat je er iets kan aan doen.

Mineralen en vitaminen helpen

De gevolgen uiten zich in vermoeidheid, depressieve buien, ademnood, beklemmingen, slapeloosheid, verkoudheid, verminderde afweermogelijkheden waardoor griepachtige toestanden kunnen ontstaan. Wat je er kan aan doen? We hebben jullie eigenlijk al wat hints geven: om te beginnen ervoor zorgen dat de afvoerkanalen goed functioneren, met andere woorden: puin ruimen. Activeer je darmfunctie en nierwerking: veel drinken en meer celstoffen in de voeding opnemen, dus meer rauwkost onder vorm van verse groenten en vruchten, volkorenproducten en beslist minder suiker en fantasiekost!

Verhoog de opname van vitamines en mineralen: Vruchten bij het ontbijt en daarmee bedoelen we méér dan één appel per dag. Vervang desnoods het ontbijt door enkel een vruchtenmaaltijd, maar dan een paar appelen, sinaasappelen, aardbeien, banaan, kiwi enz… verse vruchtensla in een groot bord: lekker en gezond… en vooral, het werkt als een regelrechte vitaminebom! Minder dierlijke vetten en suiker!

‘s Avonds liever verse groente slaatjes eventueel op smaak gebracht met een lekker vinaigrettesausje. Als kruidendrankje een mengeling van munt, (bevordert de spijsvertering en de galsecretie), linde (bevordert de zweetwerking) en kamille (ontsteking werend).

En nu naar buiten

We hebben de laatste week echt mooi weer gehad en daarom hebben velen het signaal om naar buiten te trekken, de natuur in, zeer goed begrepen. Wordt vanwege de adrenaline de drang tot activiteit aangepord, dan is dat een prima reden om naar buiten te stormen. Bij wijze van spreken natuurlijk, want je moet altijd je conditie en je leeftijd in de gaten houden. Sport, of op zijn minst fysieke beweging is een must. Je mag niet blijven stil zitten en als je het niet gewend was moet je nu met de training beginnen. Ga elke dag iets doen: stappen, wandelen, zwemmen, joggen, tennissen, in de tuin werken… maar doe iets. Die fysieke inspanning is er niet alleen nodig voor de bloedsomloop en je hart, maar ook voor je longen, metabolisme en je geest. Gebleken is dat wie meer beweegt, minder het slachtoffer wordt van depressieve buien, minder last heeft van slapeloosheid, zich beter kan concentreren, rustiger is en evenwichtiger en minder gemakkelijk beïnvloed wordt door stresssituaties.

Er komen trouwens bij het intensief beoefenen van sport endorfines vrij, die maken dat je minder vatbaar bent voor allerlei pijnsignalen waardoor klachten minder voorkomen. Je bent nooit te oud om er mee te beginnen. Een zeventigjarige kan nog de marathon lopen, op voorwaarde dat tempo en ritme luisteren naar de conditie. En die conditie kan je trainen en verbeteren. Op die manier raak je beslist zonder al te veel moeite de moeilijke periode voorbij en zal je er gezonder dan tevoren uit tevoorschijn komen.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Beter slapen door te vermageren

Roken is zowat de standaard van ongezond leven en alles wat ongezond is, wordt daarmee vergeleken. Zo wordt bijvoorbeeld gesteld dat “zitten”, het nieuwe roken is, omdat veel mensen met een kantoorbaan te weinig bewegen en daarmee betalen voor hun gezondheid. Niet...

Lees meer

Hoe kun je gezond vermageren?

Talrijk zijn de patiënten die willen vermageren. Er zijn organisaties die er fortuinen aan verdienen, terwijl de resultaten eigenlijk volkomen afhangen van de inzet en vooral ook de kennis van de persoon zelf die wat minder gewicht op de weegschaal wil aflezen. Er is...

Lees meer

Hoe je cholesterol perfect beheersen?

In tegenstelling tot wat velen denken wordt cholesterol niet vooral aangebracht door de voeding. Het is het lichaam zelf die deze belangrijke stof grotendeels aanmaakt. Dat betekent ook dat cholesterol heel belangrijk is voor het lichaam: hormonen, hersenen, enz. Je...

Lees meer

Kun je ook te gezond eten?

De Europese gemeenschap is ons een loer aan het draaien: steeds meer voedsel mag genetisch gemanipuleerd worden en men hoeft daarover de consument niet in te lichten. Op wiens maat en voordeel is dit “recept” dan wel geschreven? Je kunt ook te veel met gezond eten...

Lees meer

Beweging en nuttig werk helpt depressieve patiënt

De problemen stapelen zich op. Niet te verwonderen dat veel mensen depressief worden. Niet iedereen heeft dezelfde spankracht en kan er voluit tegenop. Daar kun je wel wat aan doen. Veel mensen voelen zich depressief. Zinvol werk, beweging en Hyperibell kunnen daar...

Lees meer