Hoe kun je champignons mooi wit houden in je lekkere schotels?

Champignons zijn gezond, want ze bevatten bètaglucaan. Deze stof staat er voor bekend het auto-immuunsysteem te activeren en te ondersteunen, zodat je gemakkelijker ziekten overwint en ook minder snel problemen krijgt. Er is al heel wat wetenschappelijk onderzoek verricht naar de gunstige eigenschappen van champignons.

Je moet natuurlijk wel uitkijken met champignons en de keuze of het plukken ervan overlaten aan kenners. Maar als je champignons in de groentewinkel koopt, is er geen probleem, dat zijn doorgaans gekweekte champignons, waarvan de champignons de Paris de meest bekende zijn.

Champignons zijn lekker en gezond, maar verliezen bij de bereiding snel hun aantrekkelijke blanke kleur. Dankzij een trucje kun je die kleur en de versheid toch bewaren.

Ze zijn lekker in allerlei schotels, ook in rauwkostschotels en je kan ze op veel manieren klaar maken: even in olie bakken, wat verwarmen op een toast enz.…

Het probleem met champignons is dat als je de bereiding een tijdje van tevoren moet klaar maken, dat ze snel hun kleur en dus ook hun aantrekkelijkheid verliezen.  Moet je dan geen champignons meer gebruiken? Zeker wel, want ze zijn lekker en gezond, sieren allerhande schotels en zijn zo heerlijk knapperig als je ze rauw eet. Ze kunnen bovendien heel veel schotels die aparte volle smaak geven.

Het vervelende is dus wel dat champignons als je ze klaar maakt en onder de kraan schoon wast, ze spoedig hun mooie witte kleur verliezen, dof worden en donker uitslaan. Dat is natuurlijk niet zo leuk als je de champignons in slaschotels en rauwkostbereidingen gebruikt.

Daar kan je natuurlijk wat aan doen, dankzij onze tip: als je de champignons gespoeld hebt, moet je ze na deze schoonmaak meteen in “meelwater” leggen, dat is water waar je wat bloem of broodmeel aan toegevoegd hebt. Op die manier blijven ze mooi wit en kan je ze zonder problemen in rauwkostschotels gebruiken. Je kan dat een tijdje van tevoren doen en je hoeft je niet meer op te jagen als je gasten krijgt en de champignons dus niet meer op het laatste nippertje klaar maken. Door deze truc behouden ze hun mooie kleur.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Vis beschermt je hart

Mensen die tweemaal per week vette vis (makreel, haring, zalm, sardines) eten, hebben een veel kleinere kans op het dichtslibben van de bloedvaten en op hart- en vaatziekten. Daarnaast beschermen de aanwezige vetzuren ook tegen de ziekte van Alzheimer en een bepaalde...

Lees meer

Meer fruit eten, is langer en gezonder leven

Eet jij weinig fruit? Wanneer je dagelijks wat extra fruit gebruikt, loop je 20% minder risico om vroeg te overlijden. Hoogleraar volksgezondheid, dr. Kay-Tee Khaw van de universiteit van Cambridge onderzocht de voedingsgewoonten, chronische ziekten en sterfte van...

Lees meer

Hoe lang kun je diepvriesproducten bewaren?

Vroeger kende men enkel inpekelen als een methode om voedsel langer te bewaren. Het waren alleen de rijkere kasteelheren die een vrieskelder hadden. Dat was een soort tumulus of heuvel bedekt met dikke lagen aarde waarin een gemetste kelder was ondergebracht waar in...

Lees meer

Hoe kun je gezond vermageren?

Talrijk zijn de patiënten die willen vermageren. Er zijn organisaties die er fortuinen aan verdienen, terwijl de resultaten eigenlijk volkomen afhangen van de inzet en vooral ook de kennis van de persoon zelf die wat minder gewicht op de weegschaal wil aflezen. Er is...

Lees meer

Kun je ook te gezond eten?

De Europese gemeenschap is ons een loer aan het draaien: steeds meer voedsel mag genetisch gemanipuleerd worden en men hoeft daarover de consument niet in te lichten. Op wiens maat en voordeel is dit “recept” dan wel geschreven? Je kunt ook te veel met gezond eten...

Lees meer