Hoe kun je champignons mooi wit houden in je lekkere schotels?

Champignons zijn gezond, want ze bevatten bètaglucaan. Deze stof staat er voor bekend het auto-immuunsysteem te activeren en te ondersteunen, zodat je gemakkelijker ziekten overwint en ook minder snel problemen krijgt. Er is al heel wat wetenschappelijk onderzoek verricht naar de gunstige eigenschappen van champignons.

Je moet natuurlijk wel uitkijken met champignons en de keuze of het plukken ervan overlaten aan kenners. Maar als je champignons in de groentewinkel koopt, is er geen probleem, dat zijn doorgaans gekweekte champignons, waarvan de champignons de Paris de meest bekende zijn.

Champignons zijn lekker en gezond, maar verliezen bij de bereiding snel hun aantrekkelijke blanke kleur. Dankzij een trucje kun je die kleur en de versheid toch bewaren.

Ze zijn lekker in allerlei schotels, ook in rauwkostschotels en je kan ze op veel manieren klaar maken: even in olie bakken, wat verwarmen op een toast enz.…

Het probleem met champignons is dat als je de bereiding een tijdje van tevoren moet klaar maken, dat ze snel hun kleur en dus ook hun aantrekkelijkheid verliezen.  Moet je dan geen champignons meer gebruiken? Zeker wel, want ze zijn lekker en gezond, sieren allerhande schotels en zijn zo heerlijk knapperig als je ze rauw eet. Ze kunnen bovendien heel veel schotels die aparte volle smaak geven.

Het vervelende is dus wel dat champignons als je ze klaar maakt en onder de kraan schoon wast, ze spoedig hun mooie witte kleur verliezen, dof worden en donker uitslaan. Dat is natuurlijk niet zo leuk als je de champignons in slaschotels en rauwkostbereidingen gebruikt.

Daar kan je natuurlijk wat aan doen, dankzij onze tip: als je de champignons gespoeld hebt, moet je ze na deze schoonmaak meteen in “meelwater” leggen, dat is water waar je wat bloem of broodmeel aan toegevoegd hebt. Op die manier blijven ze mooi wit en kan je ze zonder problemen in rauwkostschotels gebruiken. Je kan dat een tijdje van tevoren doen en je hoeft je niet meer op te jagen als je gasten krijgt en de champignons dus niet meer op het laatste nippertje klaar maken. Door deze truc behouden ze hun mooie kleur.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Minder kans op griep deze winter? Hoezo?

Griep is een erg besmettelijke ziekte en wordt overgebracht door een virus. Je kunt het een beetje vergelijken met Covid, dat ook afkomstig is van een virus, maar aan griep zijn we wel al wat meer gewend. Velen hebben antistoffen opgebouwd, maar zoals alle virussen...

Lees meer

Hoge bloeddruk: de geniepige doder

We zijn eigenlijk niet goed bezig. Slapeloosheid, stress, burn-out, agressie, problemen, vrees en angsten, zelfs existentiële angst, onzekerheid over de toekomst, sterfgevallen in de familie, langdurige ziekten, pandemieën, winter en winterziekten… het zijn allemaal...

Lees meer

Vertroetel je metabolisme en leef langer

Wie herinnert zich niet de fameuze uitspraken van wijlen dokter Herman Lecompte, die beweerde dat hij duizend jaar kon worden; Het geheim: de afbraak stoppen door middel van vitamines en antioxidanten, want daar lag het geheim van een lang en gezond leven. Eigenlijk...

Lees meer