Hoe kun je champignons mooi wit houden in je lekkere schotels?

Champignons zijn gezond, want ze bevatten bètaglucaan. Deze stof staat er voor bekend het auto-immuunsysteem te activeren en te ondersteunen, zodat je gemakkelijker ziekten overwint en ook minder snel problemen krijgt. Er is al heel wat wetenschappelijk onderzoek verricht naar de gunstige eigenschappen van champignons.

Je moet natuurlijk wel uitkijken met champignons en de keuze of het plukken ervan overlaten aan kenners. Maar als je champignons in de groentewinkel koopt, is er geen probleem, dat zijn doorgaans gekweekte champignons, waarvan de champignons de Paris de meest bekende zijn.

Champignons zijn lekker en gezond, maar verliezen bij de bereiding snel hun aantrekkelijke blanke kleur. Dankzij een trucje kun je die kleur en de versheid toch bewaren.

Ze zijn lekker in allerlei schotels, ook in rauwkostschotels en je kan ze op veel manieren klaar maken: even in olie bakken, wat verwarmen op een toast enz.…

Het probleem met champignons is dat als je de bereiding een tijdje van tevoren moet klaar maken, dat ze snel hun kleur en dus ook hun aantrekkelijkheid verliezen.  Moet je dan geen champignons meer gebruiken? Zeker wel, want ze zijn lekker en gezond, sieren allerhande schotels en zijn zo heerlijk knapperig als je ze rauw eet. Ze kunnen bovendien heel veel schotels die aparte volle smaak geven.

Het vervelende is dus wel dat champignons als je ze klaar maakt en onder de kraan schoon wast, ze spoedig hun mooie witte kleur verliezen, dof worden en donker uitslaan. Dat is natuurlijk niet zo leuk als je de champignons in slaschotels en rauwkostbereidingen gebruikt.

Daar kan je natuurlijk wat aan doen, dankzij onze tip: als je de champignons gespoeld hebt, moet je ze na deze schoonmaak meteen in “meelwater” leggen, dat is water waar je wat bloem of broodmeel aan toegevoegd hebt. Op die manier blijven ze mooi wit en kan je ze zonder problemen in rauwkostschotels gebruiken. Je kan dat een tijdje van tevoren doen en je hoeft je niet meer op te jagen als je gasten krijgt en de champignons dus niet meer op het laatste nippertje klaar maken. Door deze truc behouden ze hun mooie kleur.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Waarom is hepatitis zo gevaarlijk?

Als je door een ongeval één been verliest, dan ziet je leven er nadien helemaal anders uit: je hinkt en je kunt bepaalde sporten of activiteiten niet meer uitoefenen. Toch kun je nog perfect verder leven, zij het met beperkingen. Maar als je lever ziek wordt en...

Lees meer

Help, ik weeg te veel

Obesitas is een probleem van de tijd. Het is eigenlijk een ziekte van de welstand. Tijdens de oorlogsperiode was het fenomeen onbekend en lange jaren nadien ook niet. De weelde stapelde zich niet op in de heup- en buikregio’s, gewoon omdat er geen weelde was. Intussen...

Lees meer

Hoe veeg je de rimpels uit je gezicht?

Niemand haalt het in zijn hoofd om als je iemand lagere tijd niet hebt gezien uit te roepen: “ho, ben jij dat, je ziet er ouder uit, ik had je niet herkend”. Het zou onfatsoenlijk zijn en bovendien kwetst het iedereen. Vooral vrouwen n zijn er mee bezig. Vandaar dat...

Lees meer