jan 18, 2021 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Kan je Alzheimer en dementie voorkomen of uitstellen?

Het gebeurt wel meer dat je in een gesprek plots niet meer op een naam kan komen, dat je een bekende persoon niet meer kan benoemen, dat je de naam van de stad waar je geweest bent vergat. Is dat erg? Neen! Maar wat als je langer moet zoeken op namen van dingen waar we dagelijks mee bezig zijn? Wat bijvoorbeeld als je de naam “tafel” niet meer kan oproepen?

Dan is er wel wat aan de hand. Het kan zowel gaan om stress, als om vergetelheid, een probleem met de concentratie en dat kan mogelijks te maken hebben met een beginnende dementie of Alzheimer.

Dat kan ook plots toeslaan: het is bekend dat mensen met de auto van huis wegrijden, ergens een boodschap doen in de stad en nadien niet meer weten waar ze zijn of hoe ze naar huis moeten terugkeren. Niet gezellig dus!

Maar wat kan je doen om tot op hoge leeftijd dat geheugen intact te houden en dementie of Alzheimer zo lang mogelijk of zelfs helemaal uit de weg te gaan?

Op elke leeftijd kan men wel eens te maken krijgen met problemen met het geheugen, maar meestal is dat niet zo erg, terwijl geheugentraining wel belangrijk is om het brein “soepel” te houden.

Relatie met de bloedsomloop

Het mechanisme is nog niet helemaal duidelijk en er zijn meerdere factoren in het spel, maar het staat intussen wel vast dat er een relatie is tussen de conditie van hart- en bloedvaten, van de algemene gezondheid en de kans op dementie of Alzheimer. Doorgaans zijn er meerdere factoren tegelijk in het spel. De leeftijd, maar ook de leefwijze spelen daarbij een erg grote rol, hoewel jongdementie voorkomt bij mensen die jonger zijn dan 60 jaar en dat is ongeveer 10 percent van het totaal aantal mensen die last heeft van dementie.

Mensen die lang sociaal actief zijn, die het geheugen dagelijks trainen, die gezond eten en bewegen, niet roken en geen alcohol gebruiken, niet obees oftewel zwaarlijvig zijn en geen last hebben van diabetes, hebben een veel kleinere kans ooit het slachtoffer te worden van Alzheimer en dementie. Daarmee is de toon dan ook gezet: let op je leefstijl!

Maar ook emoties spelen een grote rol zoals we in een vorig artikel hebben aangegeven. Stress en depressie kunnen het probleem op gang brengen.

Komt veel voor

Zogenaamd geheugenverlies of moeite met het zich herinneren van bepaalde namen of gebeurtenissen komt veel voor. Dit probleem manifesteert zich meestal tussen de leeftijd van 40 tot 60 jaar en meer bij vrouwen dan bij mannen. De meest voor de hand liggende oorzaak is: DEPRESSIE. Daar kan je uiteraard iets aan doen. Een eerste voorwaarde om het geheugen lang gezond te houden en goed te laten functioneren is: zijn totale gezondheid vrijwaren en verzorgen.

Het brein veroudert niet voortijdig als je zelf gezond blijft. Dat kan enkel benadeeld worden als de hersenen niet voldoende voedingsstoffen krijgen en niet goed van bloed worden voorzien.

Beweeg voor gezonde bloedsomloop

  • Om te beginnen moet je het lichaam en dus vooral de hersenen van voldoende zuurstof voorzien. Vooral patiënten met een zittend beroep, met veel te weinig lichaamsbeweging, ten prooi aan stress in een ongezond en kunstmatig milieu moeten daar rekening mee houden. Daarom minstens driemaal per dag uitgebreide ademhalingsoefeningen doen voor het geopende raam, of beter nog in de gezonde buitenlucht. Zelfs patiënten die in de stad wonen en werken, zijn beter met buitenlucht zelfs al is die vervuild, dan met de nog ongezondere binnenlucht die soms verontreinigd is door tabaksrook.

Men heeft ervaren dat als de hersenen voldoende van zuurstof worden voorzien, het geheugen ook daadwerkelijk beter functioneert en dementie minder frequent optreedt. Studenten zouden geregeld, al was het maar om het uur, hun hersenen eens moeten „luchten” door een frisse neus te halen, diep te gaan ademen in de tuin of eens op straat een blokje om te lopen en zuurstof te tanken. De buik- of yoga-ademhaling is daar ideaal voor, zodat de longen maximaal met zuurstof worden volgepompt en de hersenen meteen dat zuurstofrijke bloed binnen krijgen.

Je voelt het meteen: als je niet gewoon bent om diep in te ademen, krijg je vaak een ijl gevoel in het hoofd als je de longen eens volzuigt met frisse lucht.

  • Probeer de bloedsomloop gezond te houden. Dat moet allereerst gebeuren door beweging. Dagelijks wandelen, liever de trap dan de lift nemen, te voet naar het station in de plaats van met de auto, met de fiets naar de bakker, aansluiten bij een sportclub enz… En natuurlijk kan je ook gebruik maken van de gezonde kracht uit de natuur: meidoorn oftewel Crataegus, look en uiensap of lookpastilles, duizendblad. Ook Ginkgo Biloba, Ginseng en Eleuterococcus zijn planten die het geheugen kunnen helpen.
  • Fosforzuur is erg belangrijk voor het geheugen. Eet daarom geregeld zwarte rammenas. Ook noten, perziken, peren zijn van belang. Ook moet je ervoor zorgen dat je kalium- en magnesiumgehalte goed op peil blijft.

Als je bloedsomloop gezond is, blijft het geheugen intact. Noten bevatten veel kalium, magnesium, vitamine B1, fluor en ijzer. Uiteraard ook waardevolle eiwitten. Vooral bij gebrek aan kalium ontstaat geheugenzwakte, maar ook depressies, hartzwakte en angsten. Ook bananen zijn goede kaliumleveranciers. Dadels, vijgen en rozijnen zijn goede magnesiumleveranciers en helpen hartinfarct voorkomen, houden de bloedsomloop jong en dus ook het geheugen.

Je hebt dus heel wat mogelijkheden zelf in handen. Geheugentraining is voor de geest, wat sport voor het lichaam is: leer alle dagen een paar verzen of zinnen van buiten en zorg voor gezonde voeding, veel frisse lucht en aangename gedachten.

Een tip: Crataecin van Fytobell om hart en bloedsomloop gezond te houden en de bloedsomloop in het brein intact te houden.

Je vindt Crataecin van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 2899-896.

Of je kan Crataecin ook online bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com. Zo blijft je brein tot op hoge leeftijd gezond.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hoe je snotvalling sneller genezen?

Het moment is aangebroken om dozen wegwerpzakdoekjes aan te schaffen. De rekken in de supermarkt waar deze bekende “familiedozen” uitgestald staan, worden langzamerhand leger. Eigenlijk niet zo langzaam, maar zienderogen. Dat wil wat zeggen: meer verkoudheden en...

Lees meer

Hop en zaagpalm beschermen je prostaat

Niemand ziet ze graag komen: de leeftijd. Niemand ziet het graag gebeuren: de ongemakken die ermee gepaard gaan. We willen het wel, maar we hebben hier nog het eeuwige leven niet, met alle gevolgen vandien. Vrouwen zijn bang van veroudering omwille van de menopauze,...

Lees meer

Hoe verklein je de kans op kanker?

Sommigen zijn zelfs beschroomd om de naam van de ziekte voluit te noemen en dus beschrijven ze het als de ziekte met de letter “K”. Kanker is inderdaad een probleem dat veel mensen treft. Het staat nog altijd op nummer twee van de lijst met dodelijkste ziekten in...

Lees meer

Roken maakt jongeren impotent

Het rijtje met de negatieve gevolgen van roken wordt elke dag langer. Van miskraam, tot osteoporose en slechte tanden bij de nakomelingen van rokende moeders. Desondanks worden waarschuwingen in de wind geslagen, vooral door jonge mensen, zelfs kinderen. Het slaat...

Lees meer

De wondere kracht van probiotica

Voor gezond zenuwstelsel, brein, longen, spijsvertering, slaap, bloedvaten en immuniteit Zonder bacteriën geen leven. Misschien klinkt het vreemd, maar hoe maak je anders brood, kaas, wijn, en compost voor een vruchtbare bodem? Er zijn natuurlijk bacteriën die ons...

Lees meer