Minder kanker met probiotische bacteriën

Een merkwaardig fenomeen verdient toch aandacht en zeker van geneeskundige instanties en verantwoordelijken voor volksgezondheid: Natuurvolkeren krijgen geen kanker”. Dat beweerden decennia geleden al natuurartsen en ze lijken gelijk te krijgen. Toch is kanker nog altijd doodsoorzaak nummer één in de geïndustrialiseerde wereld. Het voedingspatroon en de leefstijl spelen daar ongetwijfeld een rol in. Als bewijs kon gelden dat Japanners veel minder last hadden van kanker, ook veel minder borstkanker bij vrouwen. Op het moment dat ze emigreerden naar de Verenigde Staten en die leefstijl overnamen, vertoonden ze dezelfde mortaliteit en gingen ze ook meer dood aan kanker. Japanners die hun eigen voedingsgewoonten en manier van leven behielden, kenden deze problemen niet.

Veel groenten en vruchten eten, is een must. Ze bevatten ruwvezelstoffen die helpen kanker te voorkomen. Wie meer vruchten en groenten eet, zal niet enkel helpen kanker te voorkomen, maar ook minder kans lopen op hart- en vaatziekten. Ook probiotica kunnen helpen de darmflora weer in evenwicht te brengen en de immuniteit te versterken.

Dat betekent toch wel dat de manier van leven en eten een belangrijke rol kan spelen bij de ontwikkeling van deze levensgevaarlijke ziekte. Natuurlijk zijn er veel soorten kanker en van bepaalde types is het heel duidelijk dat het te maken heeft men het voedingspatroon. Zo komt keelkanker meer voor bij rokers en bij gebruikers van alcohol. Zelfs één glas alcohol per dag liet al een verhoging van 10 percent van het aan tal gevallen van keelkanker zien.

Darmbacteriën

Een recent onderzoek in Nederland bevestigde een vermoeden: de darmbacteriën kunnen een belangrijke rol spelen bij het ontstaan of het hervallen van kanker. Men spreekt nog niet van een onderbouwd wetenschappelijk bewijs, maar uit random onderzoek blijkt toch dat het aantal patiënten dat hervalt van kanker na het gebruik van probiotica aanzienlijk verminderd is. De preventie en de bescherming tegen verschillende kankersoorten is moeilijker te onderzoeken. Stel dat iemand probiotica neemt en geen kanker krijgt, is dan het ene het gevolg van het andere?

Wel ziet men in grote bevolkingsgroepen die eenzelfde leefstijl hanteren en ongeveer dezelfde voedingspatroon hebben er wel kenmerken optreden van een verhoogde gevoeligheid voor kanker, zelfs veel meer kanker voorkomt.

De kracht van probiotica

De Lactobacillus acidophilus lijkt uit herhaalde onderzoeken bij ratten het aantal kankercellen af te remmen. Gelijkaardige bacteriën zoals Lactobacillus rhamnosus lijken zowel werkzaam tegen ontstekingen in het spijsverteringstelsel als tegen kanker. Als er al kankercellen aanwezig zijn, lijkt hun aantal af te nemen als deze probiotische bacteriën worden toegediend. Onderzoekers stellen dat er meer informatie nodig is en bijkomend onderzoek om na te gaan of probiotica ook een hulp kan zijn voor patiënten met bijwerkingen van kankerbehandelingen.

Wat wel al werd vastgesteld is dat problemen met de darmen zoals diarree gevoelig kon worden verminderd dankzij probiotica.

Onderzoek bij een kleine 1500 patiënten die een darmoperatie voor dikkedarmkanker moesten ondergaan, liet zien dat ze minder last hadden van bijwerkingen en complicaties als ze probiotica gebruikten, vergeleken met de groep die een placebo had gekregen. Er waren ook minder infecties aan de urinewegen. Zelfs de immunotherapie leek beter aan te slaan bij patiënten die probiotische bacteriën toegediend kregen.

Niet enkel kanker aan de darmen, maar ook blaaskanker, een zeer geniepige kankersoort, reageerde gunstig op een behandeling met probiotica, vooral de Lactobacillus casei. Het is een bacterie die ook voorkomt in echte yoghurt en in groenten na melkzuurfermentatie. Weer werden meer dan 500 patiënten die blaaskanker hadden gehad, vergeleken met een controlegroep. In de ene groep probiotica in de andere groep een nepmedicijn. Patiënten die probiotica toegediend hadden gekregen leken veel minder snel te hervallen dan de mensen in de andere groep. Dit alles werd bericht in de “Systematic review and meta-analysis investigating the efficacy and safety of probiotics in people with cancer. Supportive Care in Cancer” en in de “Gut microbiota and cancer: From pathogenesis to therapy. Cancers“. Het gaat dus wel degelijk om ernstige studies.

Niet het medicijn geneest, maar de natuur

Zoals Pasteur maar ook andere natuurartsen beweerden: het is niet het virus, niet de bacterie die je ziek maakt, maar het is het “terrein” dat zal bepalen of je voldoende afweer hebt om de ziekte te voorkomen of af te weren. Dat is ook zo met kanker, waarbij de levenswijze van essentieel belang is.

Anders uitgedrukt: het is eigenlijk de lichaamseigen afweerkracht, die bepaalt wanneer iemand ziek of gezond wordt. Gezondheid is nooit het resultaat van een medicijn. Dat middel kan er alleen maar toe bijdragen dat de lichaamskracht toeneemt, dat de eigen weerstand weer wordt opgebouwd, maar het is altijd de natuur die moet genezen.

Een geneesmiddel kan daar enkel bij helpen. Moest gezondheid afhankelijk zijn van een geneesmiddel alleen, dan zouden geen zieken meer zijn. De natuurlijke afweerkracht alleen bepaalt het verloop en de afloop van een ziekte.

Zo was destijds het tragische voorval bekend van de vrouw van de toenmalige Duitse bondspresident mevrouw Dr. Mildred Scheel. Deze bekende en vooraanstaande Duitse vrouw was zelf arts en had dus ongetwijfeld de beste artsen, de nieuwste research en de duurste geneesmiddelen tot haar beschikking. Zij heeft haar leven lang ook mensen geholpen en zelfs gewaarschuwd voor kanker. Toch is ze er zelf het slachtoffer van geworden. Niet de geneesmiddelen, of de dokters hebben het laatste woord, maar de natuur en de afweerkracht.

Toch niet machteloos?

Betekent dit dat we machteloos zijn? Geenszins!

We hoeven slechts te kijken naar de natuurvolkeren. Er werd vastgesteld dat bij natuurvolkeren vrijwel nooit darmkanker voorkomt. Dat gebeurt pas op het moment dat ze zich westers gaan gedragen en geïndustrialiseerd voedsel gebruiken.

Ze varen niet zo wel bij de welvaart. Het grote verschil tussen ons voedsel en dat van natuurvolkeren is dat zij met hun niet geraffineerd voedsel nog voldoende plantenvezels, of ballaststoffen naar binnen krijgen. Wij veredelen alles, maar in feite is dat een grote verarming. Die ballaststoffen verteren wel niet, maar ze helpen bij de transit van het voedsel door de darmen naar de endeldarm. Daardoor wordt de peristaltiek of automatische voortstuwende beweging gestimuleerd. Giftige eindproducten van de stofwisseling kunnen op die manier tijdig het lichaam verlaten.

Geraffineerde producten helpen mee het lichaam zichzelf te vergiftigen: wittebrood, fijne gebakjes, suikerzoete snoepjes, vette geoxideerde spijzen, gebakken producten vol vrije radicalen en vooral ook veel rood vlees en junkfood maken dat het lichaam een ideale broeikas wordt van rotting en gisting. Ontstekingen en verstopping zijn nog maar een klein gevolg, vergeleken met de kiem van de kanker die hierdoor wordt gelegd. Als jarenlang de darmen geïrriteerd worden en een ware martelgang moeten ondergaan met gedenatureerd, geraffineerd, artificieel gekleurd en gezoet voedsel dat sterk op smaak werd gebracht met kunstmatige middelen, hoeft het ons niet te verwonderen dat de natuur zijn tol opeist. Kiezen voor gezondheid en het leven is kiezen voor de natuur. Niet voor aanlokkelijke producten die uit het labo van de economie komen.

Wat kun je doen?

Het ligt voor een belangrijk deel in je eigen handen.

 • Beweeg elke dag minstens een kwartier tot een half uurtje.
 • Rook absoluut niet.
 • Drink zo weinig mogelijk alcohol en liefst helemaal geen, ook geen klein glaasje!
 • Voorkom obesitas en zorg voor een gezond gewicht door beweging en voeding.
 • Eet veel groenten en fruit en volkoren, zo vers en zo natuurlijk mogelijk.
 • Vermijd suiker, junkdood, frisdrank en transvet. Fabrieksvoedsel is gevaarlijk.
 • Rood vlees kan kanker veroorzaken. Eet liever vis.
 • Borstvoeding kan moeders beschermen tegen borstkanker.
 • Gebruik zo weinig mogelijk medicijnen, tenzij voorgeschreven en noodzakelijk.
 • Verzorg je darmflora met goede probiotische bacteriën.
 • Slaap voldoende en neem op tijd ontspanning.

Een tip: Uitstekende probiotische bacteriën vind je in Digesbiose van Fytobell. Perfect om de darmflora te saneren.

Je vindt Digesbiose van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 1752-278.

Of je kunt Digesbiose ook online vinden via www.fytobell.be of www.boverte.com.

Je immuniteit en je darmen zullen tevreden zijn!

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde