aug 8, 2022 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Mooier, jonger en gezonder dankzij honing

De bijen zijn tegenwoordig dagelijks in het nieuws. Niet zozeer omdat het een gezond natuurproduct is, maar vooral omdat de Aziatische hoornaars zich tegoed doet aan onze bijen. En als we die zijn gang laten gaan, kan dat uitdraaien op een ramp.

En de bijen zorgen voor de zoete kant van het leven. Honing is niet enkel een lekker snoepje, een natuurlijke vervanger van suiker, een medicijn, maar het past in het plaatje van een rijke oogst in de zomermaanden. Het koren, het fruit, en natuurlijk mogen we daarbij de zoete kant van het leven, de honing niet vergeten. Honing wordt van in de oudheid bezongen vanwege zijn uitzonderlijke kwaliteiten. En in onze dagen weten keukenprinsessen en schoonheidsgodinnen zeer zeker hoe de kwaliteit van honing een bijdrage kan leveren voor heerlijke recepten en tegelijk ook als schoonheidsmiddel kan worden gebruikt.

Honing is een gezond natuurproduct dat ideaal is vanwege bioflavonoïden en de antioxidanten. Het doet wonden sneller genezen en bekampt virussen en bacteriën.

Cosmetisch natuurmiddel

Het is een hemels medicijn dat heel wat werkzame stoffen bevat, bovendien een schitterend cosmetisch natuurmiddel dat de huid soepel en glad maakt.

Hoewel honing een perfect natuurproduct is, kan het toch geen mirakels verrichten, want roken, te weinig slapen, alcohol, stress, eenzijdige voeding en te veel zon maken je beslist ouder en komen de gezondheid helemaal niet ten goede. Daar kan honing niets aan veranderen. Je moet gezond leven om een betere garantie op een lang, jong en gezond leven te verkrijgen. Honing maakt deel uit van het “gezondheidsrecept”, maar honing op zich kan je geen twintig jaar jonger maken.

 Maar honing is wel een rijke bron van antioxidanten en flavonoïden en dat hebben we nodig om ons te vrijwaren tegen hart- en vaatziekten, zelfs tegen kanker. Kan honing kanker voorkomen?

Wel…het helpt in elk geval, vooral als het deel uitmaakt van een gezonde levenswijze.

Honing tegen infectieziekten

Onderzoek aan de Harvarduniversiteit heeft aangetoond dat honing een effectief middel is tegen infectieziekten: een zere keel, ontsteking van de luchtpijpen, onbedaarlijke hoest.

Er is zelfs aangetoond dat een lepeltje honing beter werkt dan de klassieke hoestsiropen die niet altijd zonder bijwerkingen zijn. Kinderen die hele nachten hoesten, hebben echt baat bij wat honing.

Als je tijmthee maakt met een schepje honing slaap je niet enkel beter, maar het dempt de hoestprikkel en dat hebben we te danken aan de bijtjes. Ze zorgen trouwens voor de bevruchting van fruitbomen, bloemen en planten. Als de bijen zouden uitsterven, verdwijnt tachtig percent van onze voedselvoorraad en de imkers weten dat. Bijenkorven die uitsterven is dan ook een ramp. Vandaar dat de overheid nu zo beducht is voor de aanvallen van de Aziatische hoornaars. Ze vreten de honingbijen kapot.

Versterkt de immuniteit

Maar honing helpt ook bij infecties van het darmslijmvlies, en verwondingen aan de huid genezen sneller met honing. In Frankrijk in Lyon is er zelfs een prof die operatiewonden die moeilijk dicht gaan of ontsteking geneest met honing. Na drie dagen ziet hij het wonder gebeuren, veel beter dan ontstekingsremmende zalven. Honing is ook krachtvoedsel voor de spieren, samen met koninginnebrij, een immuunversterkend natuurmiddel, vanwege het feit dat het de aanmaak van witte bloedlichaampjes stimuleert. Die zijn namelijk verantwoordelijk voor de aanval tegen ziekmakende bacteriën en virussen.

 Bovendien is honing een probioticum dat gunstig is voor de darmbacteriën. Het bekampt ook oxidatie als gevolg van verkeerde voeding, roken en stress.

Dit is geen vrijgeleide om toch te kunnen roken en de nadelige effecten daarvan op te lossen met honing. Zo werkt het niet! Gezond leven is belangrijk en honing neemt daar een prominente plaats in.

Wat is koninginnebrij?

Koninginnebrij is een geel-witachtige kleverige substantie die wordt afgescheiden door de kaakklieren van jonge werkbijen. Dat is bedoeld voor het voeden van de babykoningin in de korf. Het is een heel krachtig goedje dat uitstekende dienst bewijst in geval van concentratieproblemen, hoge bloeddruk, depressie en faalangst en ook opbouwend werkt na ziekte, depressie en stress.

Gezichtsmasker met honing frist de huid op

Munt is een gemakkelijke plant, want je moet er op letten dat ze andere planten in de tuin niet overwoekert. Want munt heeft goede eigenschappen die je kan mengen met honing, bijvoorbeeld voor een verjongend gezichtsmasker. Het is en blijft ook een mooie borderplant en bovendien kent ze heel wat toepassingen in de keuken en de cosmetica.

Laat 4 eetlepels fijngemalen munt 4 eetlepels water gedurende 5 minuten zachtjes koken. Haal de pan van het vuur en roer er 1 eetlepel honing, 2 eetlepels fijn tarwemeel en 3 eetlepels melk door. Laat afkoelen. Verdeel over je gezicht (gebied rond de ogen vrijlaten) en laat zo’n halfuur inwerken. Zalig!

Verjongt je huid

Honing is een perfect natuurlijk schoonheidsmiddel. Het kan ruwe huid glad maken, maar ook wratten, zweertjes en blaasjes op de lippen zijn het ideale terrein voor honing: ze lossen de problemen adequaat op.

Een heel eenvoudige manier om het gezicht goed schoon te maken en zwarte puntjes gemakkelijk te kunnen verwijderen, is stomen. Vul een kom met kokend water en laat er verzachtende planten in trekken (lindebloesem, kamille, Veronica) samen met een paar lepeltjes honing. Leg dan een dikke handdoek over het hoofd en buig over de kom. De stoom wordt zo naar je gezicht gevoerd, dat je natuurlijk van tevoren goed gereinigd hebt. Droog na 10 minuten je gezicht af en breng een verfrissende lotion aan. Zo’n stoombad kan je best éénmaal in de week toepassen, dat is prachtig voor het gezicht, tenzij je last hebt van couperose, dan kan je beter geen gezichtsstoombad nemen!

Honingmasker: voor ’n stralende huid

Is je huid vermoeid en verzwakt? Een honingmasker kan wonderen verrichten want de huid wordt weer soepel en glad. De honing die je voor een dergelijk masker gebruikt, mag niet boven de 45°C zijn verwarmd, omdat bij deze temperatuur veel waardevolle bestanddelen verdwijnen.

Honing is van nature een kleverig goedje en deze vervelende eigenschap weerhoudt veel vrouwen ervan dit voortreffelijke schoonheidsmiddel op het gezicht aan te brengen.

Je kan dit probleem vermijden door de honing te mengen met een paar druppels citroensap. Zo’n maskertje moet ongeveer 20 minuten op de huid blijven en kan daarna met papieren zakdoekjes worden verwijderd. Citroensap werkt enigszins verblekend. Maak het gezicht eerst goed schoon en breng het masker aan. Laat dit 20 minuten intrekken en spoel daarna het gezicht af met lauwwarm water.

Tegen droge huid

Is je huid uitgedroogd door de zon en/of de wind dan kan je hier gemakkelijk iets aan doen. Maak zelf je gezichtslotion: 20 g bijenhoning, 50 gr alcohol (5%), 100 cc rozenwater, 1 eetlepel citroensap. Doe alle ingrediënten in een fles en schud alles goed door elkaar. Gebruik deze lotion alle dagen want hij zorgt voor een betere doorbloeding van de huid.

En natuurlijk is honing ook een lekkernij. Het bevat weliswaar suiker, maar dat is niet hetzelfde als het geraffineerde klontje. Heb je geen problemen met diabetes, dan kan je gerust gebruik maken van de gezonde en antioxidatieve eigenschappen van honing. Smakelijk!

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hou jonge kinderen van het scherm weg!

Jaren geleden werd ervoor gewaarschuwd niet te lang met de GSM te bellen. Dat bellen gebeurt nu veelal via afstandsluidsprekers, of met oortjes, zodat de iPhone of smartphone, vroeger GSM genoemd, niet tegen het hoofd moet worden gehouden. Een verkoper waarschuwde ons...

Lees meer