mrt 28, 2024 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Is een vliegvakantie gevaarlijk voor zwangere vrouwen?

Ondanks alle trammelant over het klimaat, ondanks het feit dat we elke dag apocalyptisch nieuws krijgen met doemscenario’s van stijging van de zeespiegel, voedselschaarste en natuurrampen, blijven velen niet met de voeten op de grond, maar zoeken het in hogere sferen, letterlijk dan, want ze zijn hoogvliegers geworden. Met andere woorden, de vliegvakanties waren nooit zo goedkoop, de angst voor wat komen kan nooit zo duidelijk en algemeen en dus passen velen een soort vluchtreactie toe door een vliegvakantie te boeken en te vertrekken. Maar hoe contradictorisch het ook mag lijken, toch is het goedkoper naar Spanje, Italië of Griekenland te vliegen, dan met de auto naar de Alpen of het Zwarte Woud te rijden.

Ja, een zwangere vrouw mag op vakantie en ze mag het vliegtuig nemen, maar ze kan maar beter haar reisdoel kiezen volgens de positie van haar zwangerschap en volgens haar eigen gezondheidstoestand.

Bovendien moeten steeds meer mensen met steeds minder geld rondkomen en dus is het niet te verwonderen dat ze toch op vakantie willen vertrekken, maar dan op de snelste en de goedkoopste manier: het vliegtuig nemen.

Intussen sluiten hier steeds meer bedrijven, komen meer en meer gezinnen in de problemen, raken kleine zelfstandigen steeds meer in moeilijkheden, maar we vliegen erop los.

Is dat wel zo verstandig? Niet enkel omwille van de milieukosten, niet alleen vanwege averechtste prioriteiten – want wat is belangrijker zich goed kunnen voeden en kleden, dan met het vliegtuig van een massavakantie te kunnen genieten -.

Is vliegen gezond?

En daarmee raken we een stuk van de kern van het probleem: is vliegen wel voor iedereen gezond?

Bijvoorbeeld is het wel verantwoord dat zwangere vrouwen vliegen?

Een intercontinentale vlucht op die hoogte heeft beslist een radioactieve invloed op het lichaam. Dat is te vergelijken met tien moderne thorax-scans. Dus zouden zwangere vrouwen er misschien beter van af zien. In elk geval krijgen stewardessen die zwanger zijn een job aan de grond. Niet zonder reden.

Vliegen is dan wel spotgoedkoop door de merkwaardige concurrentiestrijd van de vliegmaatschappijen, maar als je daardoor ziek wordt, of je gezondheid ermee belast is die goedkoop een slechte koop geworden.

Steeds meer jonge mensen boeken een vliegvakantie. Ze vinden het fijner zo op vakantie te gaan en daar geld aan te besteden, dan aan gezonde voeding, en mooie kleding.

Toch stellen zich heel wat zwangere vrouwen de vraag of ook zij zonder gevaar mogen vliegen. Men kan natuurlijk best het advies van de gynaecoloog inwinnen. Natuurlijk moet abnormale vermoeidheid worden vermeden en kan je dus maar beter kiezen voor een rustige vakantie waarbij niet te veel heen – en weer wordt gereisd. Het vliegtuig stelt geen problemen tussen de 15de en de 35ste zwangerschapsweek. Voor de 14de week en na de 35ste week is het evenwel af te raden, omdat het ofwel tot bloedingen of tot een miskraam kan komen of eventueel een te vroege geboorte.

Er zijn wel al vliegtuigmaatschappijen die een attest vragen vanaf de 30ste zwangerschapsweek. Er mag evenwel niet vergeten worden dat de passagiers tijdens een vliegreis meer blootgesteld worden aan radioactieve stralingen.

Hygiëne

Ook niet te vergeten dat sommige landen een inreisvisum weigeren aan vrouwen die hoogzwanger zijn, omdat ze vermoeden dat het de bedoeling is om te bevallen in het land van bestemming zodat de baby de nationaliteit van het vakantieland krijgt en de ouders dus ook te allen tijde toegang krijgen tot het land. Dat is al heel wat mensen overkomen in de Verenigde Staten.

Je kunt er best ook rekening mee houden dat als het tot een bevalling komt of een ingreep moet worden toegepast of overwogen, niet alle landen ter wereld dezelfde hygiënische standaards hanteren en ook niet dezelfde expertise hebben.

En de conclusie dan. Mag een zwangere vrouw vliegen? Het ligt eraan waar je de voorkeur aan geeft: als veiligheid en zekerheid vooraan staan, dan kun beter een mooie en rustige vakantie kiezen ofwel in eigen land, ofwel in de buurt.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hou jonge kinderen van het scherm weg!

Jaren geleden werd ervoor gewaarschuwd niet te lang met de GSM te bellen. Dat bellen gebeurt nu veelal via afstandsluidsprekers, of met oortjes, zodat de iPhone of smartphone, vroeger GSM genoemd, niet tegen het hoofd moet worden gehouden. Een verkoper waarschuwde ons...

Lees meer