sep 1, 2021 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Leef langer dankzij olijfolie en Omega-3

Dat voeding en levenswijze zeker te maken hebben met levensverwachting wordt wel aangetoond door volkeren in het Middellandse zeegebied, zelfs Albanië.

Het mag dan al het armste land van Europa zijn, toch leven de inwoners ervan langer en gezonder. Dit werd recent door een studie aangetoond. Britse geneeskundigen en wetenschappers kwamen tot de conclusie dat er een fundamenteel verkeerde opvatting is in onze westerse eetgewoonten. We eten te vet, te koolhydraatrijk, te geraffineerd, te gekleurd en te geconserveerd, bovendien veel te eenzijdig en veel te weinig verse producten.

Het is niet enkel Europa’s armste land, het is ook een land waar veel ontbering is en waar je niet onmiddellijk van verwacht dat er goed nieuws te rapen valt. Een nieuwe studie heeft aangetoond dat als men de sterftecijfers van de arme zuidelijke landen met de rijke noordelijke buurlanden vergelijkt, men tot verrassende conclusies komt. Ze hebben bewezen dat de mediterrane manier van eten – een dieet rijk aan olijfolie, fruit en groenten – heel positieve gevolgen heeft op lange termijn.

Het mediterrane dieet met veel fruit en groenten en natuurlijk ook olijfolie en vis, werkt blijkbaar levensverlengend.

Langer leven

Ondanks de vele ontberingen tijdens de kindertijd met dank aan de vorige regimes, leven de inwoners in dit vroegere Oost-Europese land gemiddeld veel langer. Uit de studie van de Londense school voor Wetenschappen verbonden aan een Londense universiteit, blijkt dat hoewel het sterftecijfer bij Albanese kinderen heel hoog ligt, de gemiddelde levensverwachtingen van inwoners die de grens van 15 jaar overschrijden, het hoogste is van heel Europa namelijk 84,2 jaar voor vrouwen en 77,8 jaar voor mannen. Men is er dan ook van overtuigd dat de lange levensduur van deze bevolking in haar voedingspatroon en levensgewoonten ligt. Zij gebruiken met name heel weinig junkfood, weinig of geen transvet, maar wel poly onverzadigd vet uit olijfolie, wat bij ons in het industriële westen amper het geval is.

Toch is dit niet het enige verschil: de hoge concentraties aan volwaardige koolhydraten (uit fruit en volle granen) die zij op het menu hebben, vormen een ander fundamenteel verschil. Uit het rapport blijkt dat de vleesconsumptie zeer laag is en dat groenten, granen en volwaardige koolhydraten even vaak op het menu staan als in de andere mediterrane landen.

Dit dieet biedt niet enkel bescherming tegen de bekende hart- en vaatziekten maar diende ook al als vergelijkingsbasis met de lange levensduur van inwoners van naburige landen zoals Italië en Griekenland.

Andere eetgewoonten

De artsen die zich op de studie toelegden, zeggen dat het lokale klimaat en geografische ligging al zeer lang een afhankelijkheid hebben gecreëerd van de veel gezondere mono-onverzadigde vetzuren zoals in olijfolie, ten opzichte van de geharde verzadigde vetten en verhitte plataardige oliën en zogenaamde boters, sausen en junkfood wat hier in het noorden van Europa kwistig wordt verorberd.

Dit verband tussen aardrijkskundige ligging, dieet en gezondheid is het meest opvallend ten oosten van Italië zoals Albanië, Roemenië en bepaalde streken van Bulgarije. De studie toonde aan dat het regionale sterftecijfer het hoogste was in het heuvelachtige noordoosten, waar men toch moest terugvallen op andere vetten en geconserveerde voeding, en het laagst in het zuiden en het westen van het land omdat daar het dieet als typisch mediterraan kan worden beschouwd.

De onderzoekers legden het accent op de lange levensverwachting en levensduur bij volwassenen terwijl hun samenleving gekenmerkt is door economische problemen en bescheiden gezondheidsdiensten. Daar kunnen we in onze streken best lessen uit halen.

Risico’s beperken

Niet iedereen was het daarmee eens natuurlijk. Zelfs de geneeskunde en de farmacie is sterk gelinkt aan belangrijke lobby’s.

In tegenstelling tot wat vaak in het verleden werd aangenomen, blijken de vetten niet zo zeer verantwoordelijk te zijn voor coronaire aandoeningen zoals ischemie, hart- en vaatziekten, beroerte, hartinfarct. Er is een wetenschappelijk rapport van de gerenommeerde Harvard University waaruit blijkt dat de vetten die wij in onze voeding gebruiken niet van aard zijn om het risico op een hartinfarct te verhogen. De resultaten duiden erop dat vetten, inclusief verzadigde en mono-onverzadigde vetten, zelfs het risico op het krijgen van een hartinfarct bij de doorsneeman van middelbare leeftijd verlagen.

Dat is dermate verbazend omdat altijd geschermd werd met een vetvrij dieet om hart- en vaatziekten te voorkomen. Het blijken vooral de geraffineerde koolhydraten te zijn die verantwoordelijk zijn voor deze problemen en niet zozeer de vetten.

Het betekent niet dat je wat betreft vetten er mag op los smullen. Er zijn grenzen. Maar we hebben vet nodig, onverzadigd vet, maar zeker ook verzadigd vet! Onze voorouders deden het nodig zo slecht niet. Het zijn evenwel de vetzuren die van belang zijn.

Wetenschappers waren verbaasd over de bevindingen van deze dokters. Ze betekenen immers dat diëten met een laag vetgehalte, waarvan werd gedacht dat ze bescherming bieden tegen hart- en vaatziekten, wel degelijk gevaarlijk zijn voor de gezondheid als het op het risico van het krijgen van een hartinfarct aankomt.

Toch wijzen deze artsen erop dat enige voorzichtigheid geboden is en vragen ze vooralsnog niet over te stappen op een dieet van eieren, spek en steak. Voor de studie baseerde men zich op onderzoeken uitgevoerd op een duizendtal mannen, tussen 45 en 65 jaar. Dezelfde mannen werden gedurende 20 jaar gevolgd in het kader van een onderzoek naar hart- en vaatziekten. Wie een hoger verbruik van vet had, liep duidelijk minder risico op het krijgen van een ischemische hartaanval, die veroorzaakt wordt door een verminderde bloedtoevoer naar de hersenen door een bloedklonter.

Het is dus eigenlijk niet zo dat het eten van weinig vet het risico op het krijgen van hart- en vaatziekten vermindert. Dit rapport vermeldt het tegendeel. Het zijn eerder geraffineerde koolhydraten die nadelig zijn en mini-ontstekingen veroorzaken in de bloedvaten.

Meer gezond vet

Toch bleek uit de bewuste studie dat de risicofactor met 15 procent daalde voor elke 3 procent stijging van energie uit vet en met 9 procent voor elke 1 procent stijging van het eten van verzadigde vetten uit vlees en zuivelproducten.

Het risico op het krijgen van een infarct nam verder af met 11 procent bij een toename van 1 procent mono-onverzadigde vetzuren, zoals het vet uit noten en olijfolie.

Wat mag je dan concluderen? Dat het eten van verzadigd vet ook wel belangrijk is en dat de inname van vet de kans op een hartinfarct niet verhoogt. Vroeger waren dergelijke verbanden al gelegd na het bestuderen van de voedingsgewoonten van Aziatische bevolkingsgroepen en van noordelijke volkeren inclusief Eskimo’s, die gewoontegetrouw grote viseters zijn. Vet op zich zegt dus niets, wel het soort vet dat wordt gegeten.

De wetenschap heeft moeten bevestigen dat het mediterraan dieet waarbij veelvuldig gebruik wordt gemaakt van mono-onverzadigde vetten, maar ook verzadigd vet uit vis en avocado en waarin en ook Omega-3vetzuren belangrijk zijn, veruit te verkiezen valt boven onze westerse eetcultuur.

Een tip: Een goede aanvulling van de Omega-3 vetzuren vind je in Nutribell visolie.

Je vindt Nutribell visolie in de apotheek met CNK-bestelnummer: 2751-485.

Of je kan Nutribell visoliecapsules ook online bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com.

Je bloedvaten zullen jubelen!

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hoe kun je spataders voorkomen?

Voor alles is een oplossing, of liever wordt een oplossing voorgesteld. Maar of dat dit de goede oplossing is, laten we in het midden. Zo kun je tegen spataders een operatie verkiezen, terwijl dat eigenlijk een symptomatische behandeling is. De benen worden wel weer...

Lees meer

Waarom klagen vrouwen zo vaak over hoofdpijn?

Iedereen kan al eens last krijgen van hoofdpijn, maar vooral vrouwen zijn er gevoelig voor en gebruiken het dan ook als excuus. Neen, we hebben het hier niet over de gekende kolder “vanavond niet schat, ik heb hoofdpijn”, maar wel over het feit dat meer vrouwen dan...

Lees meer