okt 12, 2021 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Waarom is vezelrijk voedsel belangrijk?

Het spijsverteringskanaal is niet zomaar een fabriekje waar de spijzen omgezet en verteerd worden. De darmen worden bijvoorbeeld het tweede brein en de derde long genoemd. Dat komt omdat de bacteriekolonies de darmflora bepalen en deel uitmaken van het immuunsysteem, voor het grootste percentage zelfs. Dus is de gezondheid van de darmflora en de darmen van kapitaal belang voor de algehele gezondheid. Op welke indicaties moeten we letten om na te gaan of alles wel OK is met de gezondheid van de darmen en darmflora?

Beweging en spieren

Normaal verblijven de spijzen ongeveer tien tot vijftien uur in de dikke darm. Het gebeurt dat patiënten in een week geen enkele darmlediging krijgen. Er zijn er zelfs die er in slagen veertien dagen te wachten. Iedereen weet dat een dergelijke situatie onnatuurlijk is en dat ze bovendien erg ongezond is. Normaal moeten de darmen bij een gezond persoon zich dagelijks minstens eenmaal ledigen, afhankelijk van de hoeveelheid voedsel dat daags tevoren werd genuttigd. Blijft het voedsel langer in de darmen aanwezig, dan is een verkeerd voedingspatroon meestal de hoofdoorzaak.

Een gezonde darm begint met gezond voedsel. Eet minder geraffineerd en meer celstoffen. Rauwkost is gezond, zowel vruchten als groenten. Geregeld sporten, helpt de darm gezond te houden.

De meeste patiënten verorberen te weinig cellulose of ruwvezelstoffen. Deze zijn op voldoende wijze voorhanden in rauwkost, vruchten en groenten en in volkorenproducten. Veel patiënten kweken ook ongezonde gewoonten aan door een natuurlijke neiging te onderdrukken. In sommige omstandigheden kan de natuurlijke aandrang om de darm te ledigen ongelegen komen. Je kan tijdens het werk of in volle vergadering, of op straat, niet altijd gemakkelijk de gepaste maatregelen nemen.

Omdat de tweede sluitspier gemakkelijk onder controle te houden is, maken sommigen hier misbruik van door zowel te pas als te onpas te vermijden de darm op tijd te evacueren. Op de duur wordt dit een slechte gewoonte die tot een automatisme wordt, met alle gevolgen vandien.

Te weinig lichaamsbeweging is ook een van de redenen van darmverstopping. Bij vele patiënten worden de buikspieren nog amper gebruikt. Vooral dames hebben er het handje van weg. Ze dragen liever spannende kleding om er wat slanker uit te zien, liever dan voor een natuurlijk korset te zorgen met wat dagelijkse training. Het volstaat tweemaal per dag gedurende vijf minuutjes telkens wat oefeningen te doen om de buikspieren te trainen, om er niet alleen eleganter uit te zien, maar terzelfder tijd ook de darmperistaltiek, dat is de spontane voortstuwende beweging, te helpen. Een goede buikspieroefening is, om van in ruglig, met opgetrokken knieën, met de handen in de hals te proberen in rechtop zittende houding te komen. Hou er wel degelijke rekening mee dat de knieën tijdens de rugligpositie opgetrokken moeten zijn, anders worden de rugspieren te veel belast en minder de buikspieren.

Bloedingen wijzen op gevaar

Om de darmen gezond te houden moeten we op een aantal factoren letten.

  • Om te beginnen moet je een gezond emotioneel leven nastreven. Krop zo weinig mogelijk je problemen op, maar probeer ze integendeel uit te praten en ga de onvermijdelijke moeilijke mensen en problemen uit de weg, als je er ziek dreigt van te worden.
  • Zorg voor voldoende beweging en probeer vooral in het weekend aan sport te doen. Ga toch tweemaal in de week een uurtje zwemmen en leg af en toe eens een saunabeurt in, dat ontspant fantastisch.
  • Zorg voor gezond voedsel en voor voldoende ruwvezelstoffen oftewel vezels (bonen, linzen, rauwkost).
  • Gebruik zo weinig mogelijk suiker en eet niet te veel rood of bewerkt vlees. Bepaalde producten in de darm gaan gemakkelijk gisten en als ze daar te lang verblijven veroorzaken ze uiteindelijk ziekte.

In de darm worden de voedzame en interessante stoffen via de bloedsomloop aan de lichaamscellen doorgegeven. Vergeet evenwel niet dat wanneer je ook nog rottingsresten in de darmen hebt, ook stofwisselingsvergiften in circulatie kunnen komen. Die vergiften komen er voornamelijk in, door afbraakstoffen van dierlijke eiwitten.

De darm hoort zich daarom dagelijks te ledigen, waardoor stofwisselingsslakken en vergiften, waaronder ook bacteriën en afgestorven darmwandcellen, uit het lichaam worden verwijderd.

Diarree en verstopping

Diarree en verstopping zijn vaak de eerste tekenen dat er wat misgaat met ofwel ons psychisch-emotioneel welzijn, met onze voeding, met onze leefwijze of met gebrek aan beweging, of met verschillende elementen of soms zelfs allemaal samen.

Soms gebeurt het dat plots bloed in de stoelgang aanwezig is. Sla niet meteen in paniek en vermoed niet dadelijk het ergste. Dat is het zelden, want tumoren en kankergezwellen duiken niet plots op. Het is een langzaam proces en het resultaat van maanden, soms jarenlange “mishandeling”. De leefwijze heeft er alles mee te maken, je kan het dus in belangrijke mate voorkomen.

Bloed in de stoelgang kan wijzen op aambeien die problemen en bloedingen veroorzaken door harde stoelgang.

Het kan natuurlijk wel dat bloed in de stoelgang een signaal is van een tumor. De kleur geeft mogelijks een indicatie. Vers gekleurd bloed zijn doorgaans aambeien. Zwarte stoelgang… moet onderzocht worden. Als je dit merkt moet je de arts raadplegen. Er kunnen ook inwendige bloedende zweren aanwezig zijn, zonder dat werkelijk meteen het allerergste moet worden gedacht. Verzorging is in ieder geval noodzakelijk.

Ook het emotioneel leven moet daarbij onder de loep worden genomen, daar bij dergelijke problemen meestal een psychische factor aanwezig is. Zoals je ziet hebben de darmen een bredere functie dan alleen maar om de spijsverteringsresten te evacueren. De darmen gelden als een soort gezondheidsbarometer.

Darm gezond, helemaal gezond. We hebben er dus alle belang bij ons uitgebreid aan deze regels te houden. Hou je darmen gezond, dan leef je lang en zonder problemen. Ook andere organen zullen er hun profijt uit halen.

Probiotica kunnen helpen om de darm gezond te houden.

Een tip: Digesbiose van Fytobell. En om hardlijvigheid of verstopping te behandelen: Frangulabiose van Fytobell.

Je vindt Digesbiose in de apotheek met CNK-bestelcode: 1752-278.

En Frangulabiose met CNK-bestelcode: 1744-317.

Je kan zowel Frangulabiose als Digesbiose online bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Beter slapen door te vermageren

Roken is zowat de standaard van ongezond leven en alles wat ongezond is, wordt daarmee vergeleken. Zo wordt bijvoorbeeld gesteld dat “zitten”, het nieuwe roken is, omdat veel mensen met een kantoorbaan te weinig bewegen en daarmee betalen voor hun gezondheid. Niet...

Lees meer

Hoe kun je gezond vermageren?

Talrijk zijn de patiënten die willen vermageren. Er zijn organisaties die er fortuinen aan verdienen, terwijl de resultaten eigenlijk volkomen afhangen van de inzet en vooral ook de kennis van de persoon zelf die wat minder gewicht op de weegschaal wil aflezen. Er is...

Lees meer

Hoe je cholesterol perfect beheersen?

In tegenstelling tot wat velen denken wordt cholesterol niet vooral aangebracht door de voeding. Het is het lichaam zelf die deze belangrijke stof grotendeels aanmaakt. Dat betekent ook dat cholesterol heel belangrijk is voor het lichaam: hormonen, hersenen, enz. Je...

Lees meer

Kun je ook te gezond eten?

De Europese gemeenschap is ons een loer aan het draaien: steeds meer voedsel mag genetisch gemanipuleerd worden en men hoeft daarover de consument niet in te lichten. Op wiens maat en voordeel is dit “recept” dan wel geschreven? Je kunt ook te veel met gezond eten...

Lees meer

Beweging en nuttig werk helpt depressieve patiënt

De problemen stapelen zich op. Niet te verwonderen dat veel mensen depressief worden. Niet iedereen heeft dezelfde spankracht en kan er voluit tegenop. Daar kun je wel wat aan doen. Veel mensen voelen zich depressief. Zinvol werk, beweging en Hyperibell kunnen daar...

Lees meer