mei 19, 2023 | Gezondheid, Voeding | 0 Reacties

Champignons: je beste bodyguard

Vorige week werd door de overheid de week van de valpreventie afgekondigd. Het is geen overbodige maatregel om dit onder de aandacht van het grote publiek te brengen. Als je twintig bent en je maakt een valpartij, dan loopt dat gewoonlijk goed af, zonder problemen, zonder langdurige letsels. Natuurlijk kun je toevallig ook een been of een arm breken, maar dat is na een paar weken hersteld. Als hetzelfde gebeurt met een oudere persoon, dan kan het leven in gevaar komen. Vallen kan fataal aflopen bij bejaarde mensen, bij patiënten die al last hadden van osteoporose oftewel beenderbroosheid. De kans op herstel is dan ook vele malen kleiner.

Paddenstoelen, of champignons zijn goede kalkleveranciers. Uiteraard zit er veel calcium in zuivel, maar die is wat moeilijker absorbeerbaar, vandaar dat je er voldoende moet van gebruiken en vooral een steuntje kan gebruiken.

Calcium

Daarom moet er niet alleen naar gestreefd worden om te beletten dat vallen fataal wordt, je moet er ook alles op zetten opdat het bot zo sterk mogelijk blijft of weer sterk gemaakt wordt.

Daar kunnen zowel voortdurende, ja dagelijkse bewegingen als voeding toe bijdragen.

Niet enkel calciumrijke voeding is daarbij van belang, je moet er ook voor zorgen dat de calcium goed kan worden opgenomen door het lichaam zodat het kan gedeponeerd worden waar het nodig is.

Daarom wordt ook zuivel aanbevolen.

Bij voorkeur moet dat gefermenteerde zuivel zijn, want melk drinken voor volwassenen heeft ook nadelen. Veel volwassenen ondervinden problemen met de darmen als ze melk drinken. Bovendien is melk de drank die de natuur voorzien heeft voor de snelle groei van het kalf. Daar zorgt DHEA voor, oftewel het groeihormoon. Als volwassen mensen de “moedermelk van het kalf” gaan drinken, krijgen ze ook dat groeihormoon binnen, wat nadelen oplevert voor de eigen lichaamscel. Sommige instanties brengen dat zelfs in verband met het ontstaan van tumoren.

Van gefermenteerde zuivel zoals kaas en yoghurt zijn er die nadelen niet, integendeel. Ook zuurkool bevat gefermenteerde lactobacillen en die zijn gunstig voor het microbioom in de darmen en dus voor de opbouw van een sterke immuniteit of weerstand.

Ook groenten bevatten calcium en die rol mag ook niet onderschat worden.

Schoolmelk

Niet zonder reden kregen kinderen vroeger op school de zogenaamde schoolmelk, die hier en daar nog wel wordt toegepast, maar ook op heel wat plaatsen is afgeschaft. Kinderen krijgen vaak te weinig calcium naar binnen en ouderen zeker! Meer zuivelproducten, vooral de gefermenteerde melksoorten krijgen de voorkeur. Om de absorptie van calcium of kalk te verbeteren, is het beter die uit natuurlijke producten te halen en een natuurlijke stimulans te gebruiken. Minerabell is daarvoor een goede tip. Dit bevat niet enkel brandnetelkalk, maar ook stoffen die calcium uit het voedsel tot opname aanporren. Je krijgt er niet enkel een sterke botstructuur en gezonde tanden van, maar bovendien wordt je weerstand verbeterd en zal je minder snel ziek worden.

Als je vaak verkouden bent, of geregeld bezocht wordt door het griepvirus, dan is je kalkspiegel wellicht te laag en dan kan je die op bovenvermelde manier verbeteren. Maar niet enkel zuivel is een goede natuurlijke kalkleverancier. Ook sommige groenten en planten staan er voor bekend veel calcium aan te bieden. Dat is het geval met brandnetels (je kan er in het voorjaar lekker soep van maken) en ook champignons of paddenstoelen, die zowel in rauwkostschotels, sausen, als kruid bij allerlei gerechten kunnen worden aangewend. Bovendien is calcium uit paddenstoelen of champignons veel gemakkelijker te absorberen dan uit zuivelproducten, terwijl er trouwens ook mensen zijn die helemaal geen melkproducten verdragen.

Champignons

Ook champignons passen in een dieet dat rijk is aan calcium en dat erop gericht is het bot sterk te maken.

Waarom zijn champignons zo gezond? Ze bevatten waardevolle plantaardige eiwitten, zijn goede vleesvervangers, maar leveren bovendien gezonde stoffen zoals B-vitamines, vooral vitamines van de B-groep, vitamine B2 oftewel riboflavine, koper, en niacine (vitamine B3), panthoteenzuur (vit B5), thiamine (vit B1), riboflavine (vit B2), Vooral koper is van groot belang voor het behoud van gezond kraakbeen.

Nog een voordeel van champignons: ze bevatten weinig calorieën en kunnen gerust worden gegeten als naar een gezond gewicht wordt gestreefd. De riboflavine is van belang voor de levering van energie aan de mitochondriën, dat zijn de elektriciteitscentrales of de batterijen van het lichaam.

Nog andere mineralen in champignons zijn interessant: ijzer, kalium (voor de spieren en het hart), fosfor. Iedereen mag ze eten, behalve als er problemen zijn met de darmen, dan kun je daar last van krijgen. Iemand die te maken heeft met het prikkelbare darmsyndroom kan er beter spaarzaam mee zijn.

Antioxidanten

Champignons bevatten naast mineralen en eiwitten ook behoorlijk wat antioxidanten. Ook bètaglucanen en die zorgen voor een versterking van de immuniteit. Bètaglucaan is daarom een onderdeel van “Immunibell” van Fytobell, een natuurlijk preparaat dat zorgt voor een ijzersterke weerstand, o.m. dankzij bètaglucanen uit champignons en Echinacea purpurea.

Maar dankzij de antioxidanten worden aan champignons ook kanker werende eigenschappen toegeschreven. Daaromtrent is door wijlen prof. Dr. Poppe aan de Gentse universiteit onderzoek verricht. Hij noemde dit “het geneesmiddel van de toekomst” en ontdekte er zowel imuunstimulerende als kanker werende eigenschappen in. 

Verkleint kankerrisico

Antioxidanten zijn onmisbaar om gezond te blijven. Dat geldt ook om kanker te voorkomen. Vitamines, de juiste mineralen, maar ook antioxidanten spelen daar een essentiële rol in. Onderzoek heeft aangetoond dat wie regelmatig champignons op het menu zet, zijn kankerrisico daarmee gevoelig kan verkleinen.

Ook de immuniteit krijgt een boost dankzij de champignon. Denk daarbij aan de bèta-glucanen. Ze helpen ook ontstekingen te voorkomen en zijn voedsel voor de hersenen en passen in een dieet ter preventie van neurodegeneratieve ziekten. Het is gebleken dat champignons ook een goed geheugen ondersteunen en dementie of Alzheimer vertragen of uitstellen en voorkomen. En nog een voordeel: champignons zijn lekker en laten veel heerlijke recepten toe.

Vergeet de zon niet

En om calcium goed te absorberen is er vitamine D nodig. Vitamine D is in het grijze seizoen dubbel nodig, wat ons normaal door de zon wordt aangereikt, maar in de winter meer afwezig is. Vette vis is hiervoor een goede leverancier. Denk maar aan de vroeger zo populaire levertraan. Het is nooit te laat zijn leefwijze aan te passen en meer gefermenteerde zuivel, meer vette vis en meer champignons op het menu te zetten. Als je weet dat meer dan tien percent van onze bevolking last heeft van osteoporose en sukkelt met ziekten die te maken hebben met het skelet, is dat geen overbodige luxe.

En een paar tips om eren ijzersterk skelet te bewaren of te verkrijgen:

Minerabell van Fytobell met CNK-bestelnummer: 2954-527.

Immunibell van Fytobell met CNK-bestelnummer: 4197-968.

Beide preparaten zijn ook via de website te verkrijgen: www.fytobell.be of www.boverte.com.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Veranderende moraal wakkert gonorroe weer aan

Terwijl de aandacht op het levensgevaarlijke aids wordt toegespitst, ontgaat het velen dat er nog andere geslachtsziekten zijn die eveneens toenemen. Gonorroe is één van de „klassieke” geslachtsziekten die alleen via geslachtsverkeer kunnen worden overgedragen. De...

Lees meer

Opgepast met vermageringsdiëten

Vermageringsdiëten zijn het populairst op internet, tenminste wat de zoekmachines als aantal vragen te verwerken krijgen. Ook veel dokters worden tegenwoordig overstelpt met de vraag naar inspuitingen die normaal voor diabetespatiënten bedoeld zijn, maar waarvan...

Lees meer

Verkeerd eten door negatief zelfbeeld

Eten doet men niet enkel omdat het moet om je te voeden, maar ook omdat het lekker is. Daardoor gaan veel mensen ook te veel eten en ze doen dat voor een deel om hun ongemakken, hun frustraties weg te werken, of liever weg te eten. Maar daardoor duiken dan weer nieuwe...

Lees meer

Steeds meer kankerziekten

Kanker neemt wereldwijd nog steeds toe. In het jaar 2000 zijn 5,3 miljoen mannen en 4,7 miljoen vrouwen het slachtoffer geworden van een kwaadaardige tumor, terwijl 6,2 miljoen mensen aan de kanker stierven. Tegenwoordig is dat aantal met nog eens vijftien percent...

Lees meer

Steeds meer depressieve mensen

We hebben inderdaad geen reden om uitbundig en vrolijk te zijn dezer dagen. Het is overal wat, zowel bij ons als over de grenzen. Hier zijn het de regeringen die problemen hebben en opleveren, of het is de stikstof die ons zorgen moet baren, of het is de dure...

Lees meer