jul 3, 2021 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Emoties zetten je darmen op slot

Ofwel krijg je er diarree van, ofwel word je hardlijvig en zitten je darmen als het ware op slot, maar emoties zowel als de levenswijze spelen een belangrijke rol bij hardlijvigheid. Wat is dit eigenlijk? Je kunt zeggen dat het een verstopping met heel wat bijverschijnselen of complicaties is.

De patiënt voelt zich misselijk, kan niet of moeilijk naar het toilet gaan, heeft ook gebrek aan eetlust, last van winderigheid, een opgeblazen gevoel in de buikstreek, soms dagenlange verstopping ofwel dunne spontane ontlasting, en soms gaan er ook aambeien mee gepaard.

Geen pretje dus en het weegt op het gemoed omdat het de patiënt erg in zijn vrijheid en beweeglijkheid beperkt. Ga maar eens op bezoek bij vrienden of familie, of boek een reis met deze vooruitzichten. Dus moet je er wat aan doen!

Forceren?

Wat doe je er aan? Toch proberen en hard persen, kortom forceren? Dat is niet altijd goed, want er kunnen zowel scheurtjes bij de anus, als een liesbreuk ontstaan. Op het ogenblik dat de natuur de patiënt verplicht geforceerde ontlasting te hebben, kunnen vanwege de harde stoelgang en het persen, kleine scheurtjes ontstaan in de bloedvaten, in de buurt van het rectum. De bloedsomloop kan daardoor zozeer worden belast, dat ter plekke een gebrekkige doorstroming in de bloedvaten ontstaat. De bloedvaten zetten uit en vormen verdikkingen, uitstulpingen die tot buiten de anus zichtbaar en voelbaar zijn, die in het begin kunnen jeuken, maar nadien inklemmen en erg pijnlijk zijn, zowel bij het zitten als het stappen, om van de stoelgang maar te zwijgen.

Emotionele problemen vertalen zich vaak in problemen met de darmen. De gezondheid van de darmen is van groot belang voor de gezondheid van het gehele lichaam. Eet gezond en je zal gezond zijn.

Eet anders

Vaak worden ze opengekrabd of open gewreven bij de stoelgang. Een situatie met kans op ontstekingen dus. Doe er wat aan en van zodra je een knobbeltje aan het rectum voelt, ga naar de arts, verander je menu en je dagelijks luilekkerprogramma. Aambeien zijn het gevolg van verkeerde voeding en een te lui fysiek leven. Stop met eten op het werk als het te zoet en te geraffineerd is. Schrap vooral suiker en geharde vetten, gebakken en gefrituurde spijzen, slachtafval, vet vlees, wittebrood en bereide vleeswaren (charcuterie). Eet vooral meer vezelrijke producten: beslist volkorenbrood, weinig vlees, liever vis, geen suiker, wel veel vruchten, groenten en honing als zoetmaker mag ook. Geen alcohol en geen tabak. Alles wat verstopping in de hand werkt, moet worden vermeden. In het begin zal het misschien nodig zijn om een licht laxeermiddel te nemen, maar kies dan bij voorkeur een natuurlijk preparaat uit, bijvoorbeeld op basis van vijgen of pruimen, of op basis van vuilboombast oftewel Frangula zoals in Frangulabiose. Maar van zodra je je leefwijze zal hebben veranderd, zal ook hier een natuurlijke reflex ten goede optreden.

Beweeg meer en pieker minder

Uiteraard is een slechte bloedsomloop ook het gevolg van gebrek aan voldoende beweging. De meeste mensen zitten een hele dag op kantoor of in de fabriek is hun bewegingsruimte ook al beperkt. Het zware handwerk wordt meestal overgenomen door machines, terwijl men zit om ze te bedienen. Daarom moet de patiënt na zijn dagtaak aan sport gaan doen of tenminste handenarbeid verrichten in eigen huis of tuin.

Zwemmen is ideaal omdat hiermee alle spieren in beweging zijn, terwijl het lichaam niet wordt belast door zijn eigen gewicht. Voor veel patiënten zal dat niet altijd zo gemakkelijk zijn om naar een zwembad te gaan. Ze zijn dus aangewezen op beweging in hun eigen omgeving. Dat kan: werken in de tuin, turnoefeningen in een club of desnoods thuis op het terras of in de garage, zelfs op het achterbalkon of in de slaapkamer. Maar bewegen moet je.

Vergeet vooral de buikoefeningen niet, omdat daardoor de darmen als het ware gemasseerd worden, zodat je gemakkelijker een natuurlijke aandrang tot stoelgang zal krijgen.

Emoties slaan op de darmen

Bij veel patiënten vertalen psychische en emotionele problemen zich ook in moeilijkheden met de darmen. Sommigen krijgen hierdoor diarree, een situatie die ook met kracht moet worden bestreden, omdat als dit te lang blijft aanslepen, het lichaam vitamines en mineralen kwijt speelt en daardoor op langere termijn een gevaarlijke toestand ontstaat.

Bij langdurige verstopping krijg je eveneens gemakkelijk allerlei kwalen, doordat de stofwisselingsgiften in het lichaam achterblijven. Deze patiënten hebben vaak een onfrisse huidskleur en matte blik. Soms wordt hier ook de basis gelegd van een maag-darmkanker die zelfs jaren later pas kan uitbreken.

Denk niet dat je door één uur per week te turnen of te wandelen, een reddende prestatie hebt geleverd. Je zou om goed te zijn dagelijks een sport- of bewegingsprestatie moeten leveren, die gelijk is aan vijf kilometer stappen. Dan pas heeft het lichaam voldoende beweging gehad om uitstekend te functioneren en verlost te blijven van allerlei beschavingsziekten. Vroeger dacht men dat tienduizend passen een must was. Nu weet men dat vijf à zevenduizend een goed streefdoel is. Dat komt overeen met een uurtje flink wandelen.

Goede hygiëne

Als je gezond en natuurlijk eet, dat wil zeggen voldoende ruwvezelstoffen zoals rauwe groenten en vruchten, appelen, bananen, vijgen, dadels, slaatjes en hiervan ruim gebruik maakt bij elke maaltijd, dan zal de stoelgang soepeler zijn en ook regelmatiger, minder pijnlijk en minder kwalijk riekend. Op die manier spaar je al vanzelf de darmen en de bloedvaten daar in de buurt. Daarnaast moet je voor een goede anale hygiëne zorgen. Dat betekent dagelijks de anale streek schoon maken met water en zeep en vooral ruim naspoelen met koud water, liefst met zeer koud water. Op die manier krijg je een contractie of samentrekking van de bloedvaten. En had je last van aambeien, dan zullen die door deze manier van handelen gauw minder pijnlijk worden en geleidelijk verminderen. Ze zullen heel vaak ook vanzelf verdwijnen. Niet van koud water alleen, maar van een gezamenlijk pakket maatregelen.

Wie er erg veel last van heeft kan ook baat vinden bij driemaal per dag (of alleen ’s morgens en ’s avonds als je niet anders kan) een koud zitbad te nemen. Gebruik een zacht toiletpapier en desnoods als je veel last hebt een zalf, bijvoorbeeld Hamamelis of Calendula.

Aambeien zijn geen natuurlijk verschijnsel. Ze horen er niet bij. Ze zijn het gevolg van fouten in onze leefwijze. Je moet dubbel opletten als er in de familie problemen bestaan met de bloedsomloop. Dan kunnen aambeien een zachte waarschuwing zijn om je voor erger onheil te behoeden. Doe er iets aan, het kost niet veel moeite, maar het loont zeer snel en wel.

En een gemakkelijk en spontane, natuurlijke ontlasting krijg je door gezond en vezelrijk voedsel en een beetje hulp van de natuur: Frangula..

Een tip: Frangulabiose van Fytobell en je krijgt een verlossende reactie.

Je vindt Frangulabiose in de apotheek met CNK-bestelnummer: 1744-317.

Of je kan Frangulabiose ook online bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

De natuur: het beste antidepressivum

Voel je je een beetje depri? Kies dan bij voorkeur een ander moment om dat te worden. Dat klinkt ongeloofwaardig en eigenlijk een beetje belachelijk, want feit is dat je niet gedeprimeerd kan worden op commando en dat je het tijdstip uiteraard zelf niet kunt kiezen....

Lees meer

Ook je huid neemt giftige stoffen op

Als je een huis koopt, moet het eerst onderzocht worden op schadelijke stoffen. De grond moet gecontroleerd worden op verontreiniging en desnoods worden afgevoerd, vervangen en uiteindelijk worden gezuiverd. Als er asbest wordt in aangetroffen, ben je verplicht de...

Lees meer